Pædagoger råber op: Uforsvarligt at indkøre nye børn nu

Hver anden pædagog mener, at det er uforsvarligt at indkøre nye børn i vuggestuer, børnehaver og SFO’er i denne tid. Det viser ny BUPL-undersøgelse. Man kan ikke skabe tryghed, siger pædagog. Dybt bekymrende, mener forsker.

Knapt halvdelen af pædagogerne mener, at det er pædagogisk uforsvarligt at tage imod nye børn i vuggestuer og børnehaver i disse corona-tider. Det viser BUPL’s nye vilkårsundersøgelse, hvor over 10.000 pædagoger på dagtilbudsområdet har deltaget.

Tobias Larsen er pædagog og en del af den kollektive ledelse i den integrerede institution Krauseren på Østerbro. Han mener ikke, at man i denne tid kan sikre børnene den trygge indkøring, som de har brug for. Det tillader rammerne ikke, siger han.

»Ud fra et børneperspektiv og et nyt-forældreperspektiv er det slet ikke optimalt at indkøre nye børn nu. Forældrene skal være trygge ved os voksne, være trygge ved institutionen og forstå vores institutionshverdag, så de kan tale med børnene om det. Hvis forældrene er trygge, skal børnene nok blive trygge. Derfor er det vigtigt at etablere et godt forældresamarbejde, og det er nærmest umuligt i disse tider, hvor forældrene tilrådeligt ikke må være i institutionen,« siger han.

Krauseren har valgt at udskyde indkøringen af nye børn - i første omgang til d. 1. juni. Det er ikke forsvarligt at tage imod nye børn nu, siger Tobias Larsen.

»Hele den usikkerhed, der er lige nu, er bare dårlige vilkår at indkøre børn under. Løsningen ligger lige for: Udskyd indkøringen, og lad være med at skifte børnenes trygge omgivelser lige nu. Børn skal ikke have helt nye rammer nu, hvor det pædagogiske ikke vægtes højst,« siger han.

Må gerne rykke indkøring

Det er ikke kun i børnehaver og vuggestuer, at pædagogerne mener, at det er udfordrende at indkøre nye børn. Også i SFO’erne er der problemer. 46 procent af pædagogerne mener ikke, at det er forsvarligt at modtage nye børn. Det viser BUPL’s vilkårsundersøgelse, hvor 3.632 pædagoger på skole- og fritidsområdet har deltaget.

På trods af den store bekymring fra pædagogerne, har de fem største kommuner valgt at indkøre børn i SFO’erne på samme tidspunkt, som de plejer. Med København som undtagelse. Kommunen har som den eneste store kommune valgt at udskyde indkøringen til d. 11. maj. Det viser Børn&Unges rundringning.

Thomas Gyldal Petersen (S), der er formand for Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg og til daglig borgmester i Herlev erkender, at det er en stor udfordring at indkøre nye børn i SFO’erne, men mener stadig, det kan lade sig gøre inden for rammerne.

»Overgangen fra daginstitution til SFO bliver inden for de gældende regler. Det er en overførsel, hvor man må sikre, at trygheden i overgangen er så stor som muligt. Der er lavet et brobygningsarbejde de fleste steder forud for, så det er jo forhåbentlig ikke sådan, at det er helt ukendt for børnene at komme i SFO’en eller skolen. Men det er selvfølgelig på en helt anden måde end normalt, og det er en kæmpe opgave,« siger han.

Han erkender også, at det er svært at indkøre nye børn i vuggestuer og børnehaver og henviser til, at man som forældre kan vælge at udskyde det.

»Forældrene har ret til en plads, de skal også tilbage på arbejde, og den plads bliver de tilbudt. Mange steder kan forældrene vælge at udskyde deres behovstatus, hvis man har mulighed for at forlænge det at være hjemme. Hvis man ikke kan det, og barnet skal i institution, så skal barnet køres ind,« siger Thomas Gyldal Petersen (S).

Forsker: Tryghed er altafgørende

Også politisk er der givet grønt lys til at udskyde indkøringen, hvis det er nødvendigt. Det fremgår af et Facebook-opslag fra Jacob Mark (SF), der skriver, at ministeren har slået fast, at man kan udskyde eller rykke overgange, så det bliver mere trygt for børnene.

Det glæder ph.d. og lektor ved Center for Daginstitutionsforskning Thomas Gitz-Johansen, at man kan rykke indkøringen, så den kan foregå i trygge rammer. Trygheden er altafgørende for børnenes start, mener han.

»Det arbejde, pædagogerne gør, når børnene starter, ved langsomt at gøre børnene trygge og skabe en tilknytning mellem børn og pædagoger, er et stort og vigtigt arbejde. Det kræver, at man har tid til barnet, så de børn, der kommer, får al den omsorg, de har brug for. I den første tid har børn brug for mere tryghed og omsorg end på noget andet tidspunkt i deres institutionsliv. Det er enormt vigtigt, at de kan blive taget imod og kan knytte sig til nogle voksne under trygge rammer i institutionen. Derfor er det bekymrende, når pædagogerne siger, at det har de ikke mulighed for lige nu,« siger han.

Han mener, at det er en god idé at rykke indkøringen, hvis det kan lade sig gøre for familierne og institutionerne.

»Set fra børnenes synspunkt vil det være en rigtig god idé at gøre alt, hvad man kan for, at der bliver så god tid som muligt til det enkelte barn, der bliver indkørt. Forældrene skal være med så meget som muligt, og pædagogerne skal have så meget tid og plads som muligt. Derfor vil det være en rigtig god idé, hvis man kan vente med indkøringen,« siger Thomas Gitz-Johansen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.