Pædagoger må ikke bruge mundbind: Men ja tak til, at forældre bruger dem

Pædagoger i skole, dag- og fritidstilbud har ikke ret til at bruge mundbind. Men for at beskytte pædagogerne må forældre meget gerne tage mundbind på, når de afleverer og henter, mener BUPL.

Bekymrede pædagoger, der gerne vil beskytte sig selv og andre mod coronasmitte, må ikke bruge mundbind, når de er på arbejde. Det slår Børne- og Undervisningsministeriet nu fast, efter en fejl i et nyhedsbrev skabte lidt tvivl om reglerne.

’Personalet i grundskolen og dagtilbud har ikke ret til at bære mundbind, fordi mundbind gør, at børnene ikke kan se og forstå personalets mimik’, skriver ministeriet nu.

Dog kan man bruge visir, hvis man har lyst til det.

Møde med ministeren

Men der er ikke kun brug for at se på pædagogernes risiko for at smitte. Også forældre, der afleverer og henter deres kære små, kan være en kilde til smitte.

Derfor har en bekymret formand for BUPL, Elisa Rimpler, haft et møde med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om de udfordringer, pædagoger står over for nu, hvor den anden bølge i coronapandemien ruller hen over Danmark.

»Jeg kan ikke referere fra et møde med ministeren, men jeg kan sige, at ministeren var meget lyttende og konstruktiv, da jeg fortalte om de problemer, vi ser,« siger Elisa Rimpler.

»Jeg fortalte hende, at bekymringsniveauet blandt pædagoger er stigende. Der er en stor frustration over, at man står med en opgave, som bliver meget større nu, hvor vi går ind i vinterperioden, og som man ikke oplever, man får den rette støtte og hjælp til i kommunerne,« siger Elisa Rimpler.

Hun peger på, at der er slækket meget på alle de forebyggende restriktioner, som virkede i foråret, at hjælpen til rengøringen er utilstrækkelig mange steder, og at den forestående vinter gør det sværere at benytte det udeliv, som bremser smittespredningen.

»Man bliver nødt til at se på, hvad man kan gøre, for at vi kan koncentrere os om den pædagogiske opgave, som vi har, fremfor at vi er dem, der skal gøre rent,« siger Elisa Rimpler.

BUPL: Forældre bør bruge mundbind

Et tiltag, der vil skabe mere tryghed, er, hvis forældrene har mundbind på, når de er indenfor i institutionerne, påpeger Elisa Rimpler:

»Pædagoger oplever sig meget udsatte lige nu, for vi møder rigtig mange forældre hver eneste dag, som går ud og ind. Og vi ved, at børn under 10 år ikke smitter i særlig høj grad, men det gør forældrene. Så vi opfordrer til, at forældrene har god håndhygiejne og tager mundbind på for at beskytte pædagogerne.«

Pædagogerne har brug for, at forældrene hjælper børnene i garderoben.

»Vi har de færreste steder personale nok til, at der kan stå en eller flere pædagoger fast og tage imod og aflevere børnene ved havelågen. Skal vi det, kommer den tid til at gå fra børnene og de pædagogiske aktiviteter. Derfor er det helt fint, at forældrene giver et nap med i garderoben, at de selv finder børnenes tøj og gummistøvler - og har mundbind på imens,« siger Elisa Rimpler.

Diskuter det i forældrebestyrelsen

Hun opfordrer forældrebestyrelser og personalegrupper til at diskutere, hvorvidt man skal bede forældrene tage mundbind på. Det er ikke sikkert, det er nødvendigt alle steder.

»Der skal være ræson i det. Hvis der er en daginstitution med masser af plads, eller man har mulighed for at lave udebørnehave, er det måske ikke så vigtigt. Det kan pædagoger og forældre sagtens differentiere i. Det skal være der, hvor det giver mening.«

Hun håber, der kommer en central anbefaling om brug af mundbind for forældre, men indtil det kommer, så må institutioner og forældre selv finde en løsning.

»Målet er jo, at vi kan holde institutioner, skoler og fritidsinstitutioner åbne, så forældrene trygt kan gå på arbejde,« siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.