OK24 nærmer sig: BUPL giver svar på ledernes spørgsmål

Hvad vil BUPL gøre for ledernes arbejdstid? Hvordan vil BUPL forbedre yngre og ældre lederes vilkår? Og kommer opgøret med pædagogernes lønefterslæb lederne til gode? Alt det og mere til giver Lederforeningen i BUPL nu svar på som optakt til de kommende overenskomstforhandlinger.
Eva Munck Immertreu

Overenskomstforhandlingerne i 2024 var temaet, da 170 pædagogfaglige ledere fra hele landet klikkede sig ind på i et virtuelt møde med Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL.

Hun fortalte om de vigtigste emner og knaster i de kommende forhandlinger.

Undervejs i debatten stillede lederne en række spørgsmål, og vi bringer her et udpluk af svarene fra Eva Munck Immertreu:

Hvordan vil I arbejde med ledernes arbejdstid?
”Rigtig mange steder arbejder lederne mere end 37 timer om ugen. Men det skal være muligt at arbejde mindre, når man har arbejdet meget. Der er nødt til at være en balance – når man i nogle perioder arbejder mere end 37 timer, skal det være muligt at reducere sin arbejdstid i andre perioder, så man på et år lander på 1.924 timer. Vi er meget optaget af emnet, og vi er i dialog med blandt andet Kommunernes Landsforening (KL) om det, for der kommer opgaver, som tager tid fra den pædagogfaglige ledelse – tid fra blandt andet udvikling af dagtilbud og personaleledelse.”

Kan vi gøre mere for at holde på de yngre ledere?
”Vi kunne arbejde på at blive dygtigere i forhold til blandt andet mentorordninger og onboarding. Det er et emne, vi taler med Børne- og Kulturchefforeningen og KL om, for på skoleområdet har mange kommuner meget faste forløb. Det er ikke systematiseret på samme måde på vores område. Så der er plads til dialoger både på centralt hold, men også lokalt i forhold til, hvordan man sikrer en god onboarding.”

”Da Ledelseskommissionen kom med sin rapport for nogle år siden, var et af fokuspunkterne, hvordan man sikrer en god opstart for yngre ledere. Man ved, at de forlader jobbet og ikke kommer tilbage, hvis de ikke trives.”

Læs også: Dårlige arbejdsvilkår presser ledere mod jobskifte 

Skal seniorordninger ikke være en ret i stedet for en mulighed?
”Der findes allerede senioraftaler, men de bliver ikke rigtig brugt. Som leder kan man faktisk godt lave en aftale, hvor man arbejder mindre hver uge. Jeg vil rigtig gerne have, at flere benytter sig af de ordninger, vi allerede har. En af udfordringerne er, at bunken af opgaver stadig ligger der, når man kommer tilbage fra sin ugentlige fridag, hvis man ikke har en souschef eller afdelingsleder at dele ledelsesopgaver med.”

”Det er vigtigt, at vi får noget ind i vores overenskomst om seniorordninger, sådan at ledere kan blive længere i jobbet. Vi skal have et arbejdsliv, vi kan holde til, også når vi er ledere – og derfor arbejder vi meget med ledernes psykiske arbejdsmiljø. Souschefer og afdelingsledere kan have betydning for de lidt ældre ledere, for det betyder noget, om man har en at sparre med, og en som kan være med til at løse nogle af opgaverne. Måske kan det gøre forskellen på, om en leder vil gå på pension eller har lyst til at blive et par år længere.”

Læs også: Kæmpe flertal af pædagoger forventer at stoppe før tid

Hvad gør BUPL i forhold til rapporten fra lønstrukturkomiteen?
”Rapporten om lønudviklingen og løndannelsen for offentligt ansatte er nedslående læsning, men den bekræfter, at der skal ske noget. Rapporten dokumenterer nemlig, at pædagoger tjener mindst af alle offentligt ansatte med en mellemlang videregående uddannelse. Når man tager højde for uddannelse, erfaring og ledelsesansvar, ligger pædagogers løn i gennemsnit cirka 4.000 kroner under det niveau, man kunne forvente. Det er ikke acceptabelt.” 

”Hvis vi skal kunne tiltrække og fastholde pædagoger og pædagogfaglige ledere nu og fremover, kræver det højere løn og bedre vilkår. Det vil BUPL tage med til bordet, når regeringen til efteråret indkalder til trepartsforhandlinger om, hvordan vi sikrer rekrutteringen til de store velfærdsfag.”

Læs også: Lønstrukturkomitéen bekræfter: Pædagogers løn ligger i bund

Tre andre pointer: Løn, løn og løn

Eva Munck Immertreu orienterede deltagerne på det virtuelle møde om, hvilke temaer der vil stå på plakaten i de kommende OK-forhandlinger. Her er nogle af pointerne:

1. Lønopgøret  påvirker også lederne

Et stort tema til forhandlingerne om pædagogernes overenskomst er et opgør med lønefterslæbet. Formelt har det ingen betydning for ledernes løn, men reelt kigger arbejdsgivere på spændet mellem lederes og medarbejderes lønniveau. Derfor kan en retfærdig løsning på pædagogernes lønefterslæb blive en løftestang for højere løn til lederne.

2. Den økonomiske ramme bliver afgørende

Den økonomiske ramme for ledernes overenskomst påvirkes af, hvordan det går for dansk økonomi og for verdensøkonomien, men også af, hvad der forhandles hjem i de private overenskomster. Grundreglen er, at hvis det går godt for dansk økonomi, så peger pilen op for lønmodtagere. Går det skidt, bliver rammen noget smallere.

3. Løn, pension og arbejdsmiljø: OK24-krav er endnu ikke fastlagt

Kravene til overenskomstforhandlingerne i 2024 ligger endnu ikke fast. Markante procentvise lønstigninger, højere pensionsindbetalinger og en udvidelse af en fritvalgsordning – hvor lederen kan vælge at få udbetalt en mindre del af pensionen eller at sætte den ind på opsparingen – er mulige emner sammen med fokus på ledernes arbejdsmiljø.

Det bør du som pædagogfaglig leder vide om OK24

  • Ledernes overenskomster ved OK24 (forkortelsen af overenskomstforhandlinger 2024) forhandles samtidig med pædagogernes – og alle andre offentligt ansattes – overenskomster. Forhandlingerne begynder i slutningen af år, spidser til i starten af 2023 og – om alt går vel – lukker med et resultat i februar eller marts. De nye overenskomster træder i kraft 1. april.  

    Der skal forhandles overenskomster for både ledere i den offentlige sektor og dele af den private sektor. Det er dog to adskilte forhandlinger.

    Lederoverenskomsten for offentligt ansatte ledere indgår arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) med FOA, Socialpædagogerne og BUPL i fællesskab.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.