Nye skræktal forværrer buldrende faglighedskrise
Allerede i dag er pædagogmanglen mærkbar på de pædagogiske arbejdspladser. Mange steder påvirker et lavt uddannelsesniveau uundgåeligt kvaliteten af det pædagogiske arbejde.
Sammenhængen er blandt andet dokumenteret i en national kvalitetsundersøgelse fra sidste år, og nu advarer BUPL om eskalering af både rekrutterings- og faglighedskrisen, idet søgningen til pædagoguddannelsen styrtdykker igen.
Over halvdelen af ansøgerne er væk
Sammenlignet med sidste år har 13 procent færre i år søgt pædagoguddannelsen som 1. prioritet gennem kvote 2 - svarende til 2.171 ansøgere. I 2015 var tallet 5.002, så fra dengang til i dag er antallet af kvote 2 ansøgere til pædagoguddannelsen faldet med 57 procent og dermed mere end halveret.
”Rekrutteringskrisen buldrer afsted, og børnene mærker allerede konsekvenserne af det alarmerende underskud af faglighed, den har affødt i vores daginstitutioner. Hver fjerde pædagog er den eneste med en uddannelse på sin stue, og mange steder er der stuer helt uden pædagoger. At politikerne ikke for længst har sikret en bedre pædagoguddannelse, er mig ganske enkelt en gåde”, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.
Fristen er for længst overskredet
BUPL-formanden er bekymret for den fortsatte negative udvikling i søgningen til pædagoguddannelsen og efterlyser akut handling.
”Fristen for en reform af pædagoguddannelsen er for længst overskredet,” pointerer hun med henvisning til en evaluering, der allerede i 2021 konkluderede, at uddannelsen ikke var god nok.
”Vi venter nu på tredje år på en ny og styrket pædagoguddannelse. Hvis vi skal have pædagoger nok i de kommende år, kræver det en uddannelse med længde og tyngde, som nyder større prestige og er et attraktiv valg for flere, også dem der i dag vælger universitetsuddannelser,” siger Elisa Rimpler.
Uddannelsesministeren vil vende udviklingen
Mens antallet af studerende til en videregående uddannelse i kvote 2 generelt er steget med 4 procent, viser tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, at de fire store professionsuddannelser pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver samlet set er faldet med 5 procent, hvoraf det største fald ses på pædagoguddannelsen.
Det bekymrer også uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).
”Det kalder på handling, og det er en udvikling, vi skal have vendt,” fastslår ministeren i en pressemeddelelse.
Stigning i frafald bekymrer også
Samtidig er Christina Egelund bekymret for et stort frafald på velfærdsområdets største professionsuddannelser.
På pædagoguddannelsen steg frafaldet på første studieår fra 10 procent i 2016 til 15 procent i 2022, viser ministeriets analyse.
”Jeg kan frygte, at vi er på vej ind i en perfekt storm, som, hvis vi ikke gør noget, får store konsekvenser i forhold til, om vi i de kommende årtier har tilstrækkeligt uddannet arbejdskraft inden for centrale velfærdsområder,” erkender Christina Egelund, der samtidig varsler en omfattende reform dette forår af både de erhvervsrettede og professionsrettede uddannelser, herunder pædagoguddannelsen.