Minister med løftet pegefinger til kommunerne: Se at få brugt de rengøringsmilliarder

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil i et brev minde kommunerne om, at pengene afsat til ekstra rengøring og hygiejne skal ud til institutioner og skoler. Et vigtigt signal, mener BUPL.

De 2,2 milliarder kroner, som regeringen har sat af til ekstra hygiejne og rengøring i skoler og daginstitutioner under corona-krisen, skal bruges til formålet nu.

Så klart var budskabet til landets kommuner fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde i Social- og Indenrigsministeriet søndag.

»De penge, der er bevilget til ekstra rengøring, skal ud at arbejde på skoler og i institutioner. Det er afgørende for, at vi kan mindske smittespredningen, at der bliver gjort ordentligt rent, så det skal ske alle steder,« siger ministeren.

Hun vil i den kommende uge skrive et brev til kommunerne og pointere, at pengene skal bruges som aftalt med kommunerne tidligere på året.

»Det er et spørgsmål, jeg hører rejst fra organisationer og også direkte fra enkelte lærere og pædagoger. Hvis der er noget om den snak, så skal kommunerne rette ind nu, så vi kan bringe smitten ned,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Et vigtigt signal

BUPL-formand Elisa Rimpler kalder brevet for et vigtigt signal, som der er brug for.

»Jeg har hørt om flere kommuner, der holder pengene tilbage, så institutionslederne må rive sig i håret. De oplever at blive efterladt med et kæmpe ansvar for at sikre hygiejne og rengøring, som de ikke får de nødvendige ressourcer til. Det er soleklart, at vi skal have de penge ud nu,« siger hun.

»Kommunerne holder penge tilbage, fordi de ikke er sikre på, at de får dem. Og samtidig siger Folketinget, at kommunerne har fået den nødvendige bevilling. Det er et spil om, hvem der har aben, og taberne er børn og pædagoger. Det er urimeligt,« tilføjer Elisa Rimpler, som har påpeget problemet overfor både børne- og undervisningsministeren og kommunerne.

»Indimellem er det som at slå i en dyne. Men vi skal have rengøringen og hygiejnen til at fungere, og det stigende smittetal lige nu er et vink med en vognstang om, at nu er det alvor,« mener hun.

Også påmindelse til institutionerne

Kommunerne er ikke de eneste, der får brev fra ministeriet i den kommende uge. Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil vil hun også minde daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser om, hvor vigtigt det er at holde fast i de restriktioner, der skal bremse smitten af coronavirus.

Det er en god lejlighed til at stoppe op og diskutere, om man i den enkelte institution lever op til alle krav, mener Elisa Rimpler:

»Det skal ses i sammenhæng med, om vi har ressourcerne til at løfte den opgave, vi har fået – til at sikre den høje hygiejne og rengøringsstandard og til at indkalde vikarer, når flere skal testes, samtidig med at børnegrupperne er delt op,« siger Elisa Rimpler, som oplyser, at BUPL nu vil undersøge, om der er institutioner, der har særligt brug for hjælp til at efterleve kravene.

Hun understreger den særlige opgave, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter har i den forbindelse.

»De er vores vagthunde, og de skal råbe op, hvis der på arbejdspladsen ikke er ressourcer nok til at løfte opgaven,« siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.