Klar til næste overenskomstforhandling: Fagforeningsformænd bekræfter sammenholdet

Fagforeningerne må stå sammen, hvis de skal kunne modstå presset fra arbejdsgiverne i stat, regioner og kommuner. »Vi skal vise vores styrke, og det kan vi kun, hvis vi står sammen,« sagde BUPL’s formand Elisa Rimpler på et formandsmøde for 80 fagforeningsformænd.

Hvis overenskomstforhandlingerne er en bil, så passer det her billede måske meget godt på overenskomstforhandlingerne i 2018: Turen er sat til at vare en time, den ender med at vare to en halv time, du parkerer bilen i en venstresvingsbane og kommer for sent til dit vigtige møde – men du kommer dog frem.

Bilen er ikke bare en metafor, den tilhører såmænd Mona Striib, ny formand for fagforbundet FOA efter Dennis Christensen og ligeledes ny formand for Forhandlingsfællesskabet, som forhandler generelle løn og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte i regioner og kommuner, herunder også pædagoger. Og hun kom for sent i dag til et formandsmøde i København, hvor fagforeningsformænd for de offentligt ansatte i stat, regioner og kommuner havde sat hinanden stævne for ’at bekræfte, at sammenholdet under OK18 ikke er en døgnflue,’ som chefforhandleren for de statsansatte, Flemming Vinther, formulerede det i sin velkomst til de godt 80 fagforeningsformænd – lige inden Mona Striib dukkede op.

En løsning for alle

Overenskomstforhandlingerne sidste år skilte sig ikke kun ud ved et forhandlingssammenbrud, der rykkede forhandlingerne til Forligsinstitutionen og trak forhandlingerne i langdrag, også sammenholdet mellem de offentligt ansattes fagforeninger, måske bedst udtrykt i sloganet ’En løsning for alle’ og den såkaldte musketer-ed ’En for alle’, var med til at gøre forhandlingerne til noget særligt. Resultatet overgik i hvert fald klart arbejdsgivernes ønske om en smal overenskomst, idet der blev sikret reallønsforbedringer til alle offentligt ansatte med en samlet ramme på 8,1 procent over tre år.

Et modsvar

Sammenholdet er fagbevægelsens modsvar på arbejdsgivernes tætte koordination og topstyring, fremhævede Flemming Vinther:

»Fagbevægelsen er skabt på at stå sammen. Kun i fællesskab kan vi modstå en arbejdsgiver, der sætter trumf på,« sagde han.

Ideen med formandsmødet var også at tage hul på diskussionerne om, hvilke krav der skal rejses til de næste overenskomstforhandlinger i 2021. Og der var enighed om, at det nok også var vigtigt, at fagforeningerne indbyrdes i god tid finder ud af, hvad de er, nå ja, enige om.

Vi er alle samfundsborgere

De forsamlede formænd kunne også nikke til, at fagbevægelsen samtidig skal spille en rolle i, hvordan velfærdssamfundet kan sikres og udvikles.

Som BUPL’s formand Elisa Rimpler sagde:

»Mine medlemmer - pædagogerne - bakker op om det stærke fællesskab i fagbevægelsen. Vi er alle sammen samfundsborgere. Og vi kan godt se, at det er et problem, når der konstant skal effektiviseres i alle sektorer. Vi skal alle løbe hurtigere.«

Elisa Rimpler opfordrede også til at holde fast i sammenholdet fra 2018.

»Vi skal vise vores styrke, og det kan vi kun, hvis vi står sammen.«

Hvis overenskomstforhandlingerne er en bil, så er den bil, der hedder OK21, vist allerede på vej ud af garagen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.