Inflationshjælp: Hvad betyder det for mig?

Højere børnecheck og lavere elafgifter er væsentlige elementer i den hjælpepakke, som et flertal i Folketinget netop har vedtaget. Se, hvad der er i pakken.
Foto af penge, der bliver stablet
Se, hvad Folketingets 'Vinterhjælp' betyder for dig.

En ny aftale om inflationshjælp, som Finansministeriet kalder ’Vinterhjælp’, vil også sende en penge i pædagogernes retning. Hjælpepakken, som Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne står bag, består blandt andet af en sænkelse af afgiften på el og en forhøjelse af børnechecken.

Baggrunden for vinterhjælpen er de stærkt stigende priser, ikke mindst priserne på energi. Inflationen i Danmark ligger lige nu på 9,1 procent. Langt fra de 1-2 procent, som vi har været vant til de seneste år.

Her er de væsentligste punkter i aftalen, der kan have betydning for dig:

Børnechecken (børne- og ungeydelsen) sættes op

Børnechecken forhøjes en enkelt gang med 660 kroner pr. barn/unge under 18 år. Beløbet udbetales i januar 2023.

  • Hvis du har 1 barn, får du 660 kr. ekstra
  • Hvis du har 2 børn, får du 1.320 kr. ekstra
  • Hvis du har 3 børn, får du 1.980 kr. ekstra.
  • Hvis du har 4 børn, får du 2.640 kr. ekstra  

Elafgiften sættes ned

Elafgiften sænkes til EU's minimumssats, som er 0,8 øre per kilowatt-time i de første seks måneder af 2023. På nuværende tidspunkt er elafgiften 69,7 øre.

Udskyd el- og gasregningen

Forbrugerne vil kunne bede deres energiselskab om at få indefrosset den del af deres gas- og elregning, som overstiger det, de betalte i 4. kvartal 2021. Ordningen kommer til at gælde el- og gasregninger i 12 måneder fra 1. november 2022. For fjernvarme gælder det fra januar 2023. Det indefrosne beløb kan afdrages til energiselskabet i en periode på fire år.

Du får flere oplysninger af dit forsyningsselskab

Elselskabernes brancheorganisation, Green Power Denmark, oplyser, at forbrugerne får detaljeret information om ordningen fra deres forsyningsselskab så hurtigt som muligt. Green Power Denmark opfordrer derfor forbrugerne til ikke at kontakte deres forsyningsselskab om netop det spørgsmål lige nu.

Bedre forsyning af træpiller

Husholdninger med træpillefyr står også overfor kæmpestore stigninger i deres varmeregninger. Regeringen har iværksat forskellige tiltag for at understøtte forsyningssikkerheden for husholdninger med træpillefyr, og det skal være med til at begrænse prisstigningerne. Et særligt kriseberedskabssamarbejde skal holde nøje øje med forsyningssituationen.

Større tilskud til afkobling af gasnettet

Mange husholdninger er interesserede i at udskifte deres gasfyr. De kan nu få ekstra offentlig støtte, når/hvis de vælger at gøre det.

Lavere afgift på varmepumper?

Aftalepartierne er enige om frem mod årsskiftet at undersøge fordele og ulemper ved fra 2024 at lempe elafgiften for varmepumper - også for husholdninger, der blot har varmepumper som supplerende varmekilde. Målet er at understøtte forsyningssikkerheden og konvertering til billig og grøn varme.

 

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) om aftalen:

”Mange danskere er lige nu hårdt presset af de stigende priser. Særligt er mange urolige over størrelsen på energiregningen. Med aftalen får alle danske husstande og virksomheder en hjælpende hånd. Aftalen løser ikke alle problemer, men kan give mere tryghed henover vinteren.”

Det siger Lasse Bjerg Jørgensen, BUPL, om aftalen:

”Der er ingen tvivl om, at de høje priser på fødevarer og energi er en stor belastning for mange familier. Især dem, der ikke har for meget i forvejen, og det rammer også børnene. Derfor falder vinterhjælpen på et tørt sted. Men en ekstra børnecheck på 660 kroner fjerner selvfølgelig ikke alle bekymringer.” 

Hvad koster aftalen?

I år koster aftalen 270 millioner kroner.                                                          Næste år koster aftalen 4,79 milliarder kroner.

Læs hele aftalen her

Læs artiklen 'Inflationslussing til pædagoger: Din lønstigning ædes op af vilde priser'

Læs artiklen 'Din løn er blevet mindre værd: Få forbrugerøkonomens bedste råd'

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.