Hver anden forælder mærker pædagogmanglen: Her er det værst

Forældre over hele landet oplever, at deres børns daginstitutioner har svært ved at rekruttere pædagoger. Organisation kalder nye tal ”skræmmende” og kalder på hurtig politisk løsning.
lille barn kigger ud af vinduet

Pædagoger og institutioner har gennem de seneste år mærket, hvordan pædagogmanglen har spredt sig til hele landet og gjort det sværere – og nogle steder decideret umuligt – at skaffe pædagoger til opslåede stillinger.

Men det er ikke bare de pædagogfaglige ledere og deres medarbejdere, som mærker pædagogmanglen. I en ny undersøgelse lavet af Epinion for BUPL blandt flere end 1.000 forældre til daginstitutionsbørn fortæller 49 procent af forældrene, at de oplever problemer med at rekruttere pædagoger i deres barns daginstitution.

Ikke overraskende står det værst til i hovedstadsområdet, hvor 50 procent af forældrene oplever, at der er rekrutteringsproblemer. Men også i andre landsdele mærker op mod halvdelen af forældrene til problemerne (se kort nederst).

Forældre: Skræmmende tal

Formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), Signe Nielsen, kalder det ”skræmmende,” at så mange forældre mærker, at deres barns daginstitution har svært ved at skaffe uddannet personale nok.

”For når forældre kan mærke det, så er det, fordi det betyder noget for kvaliteten og indsatsen for deres børn,” siger hun.

Det kan få konsekvenser for arbejdsmarkedet generelt, påpeger FOLA-formanden:

”Det kan medføre, at forældre begynder at aflevere deres børn senere og hente tidligere eller helt holder deres børn hjemme fra institutionen. Og det forværrer manglen på arbejdskraft i samfundet,” siger Signe Nielsen.

BUPL: Behov for hurtig løsning

Børn og unges trivsel afhænger af de stærke fællesskaber og gode pædagogiske miljøer som dygtige pædagoger skaber betingelserne for, understreger BUPL-formand Elisa Rimpler.

”Det stiller krav til pædagogandelen og den tid, vi har til at bruge vores faglighed,” siger hun og hæfter sig ved, at undersøgelsen tydeligt viser, at pædagogmanglen er et landsdækkende problem, hvor forældre over hele landet mærker daginstitutionernes problemer med at rekruttere pædagoger.

”Pædagogmanglen er et kæmpe problem, som skriger på politiske løsninger. Børnetallet stiger voldsomt de kommende år, samtidig med at antallet af ansøgere på pædagoguddannelsen er faldet. Det er uholdbart, og vi risikerer, at pædagogandelen fortsætter med at falde, hvis der ikke sker noget drastisk,” siger hun.

Tror på rekrutteringsplan uanset valgresultat

Efter længere tids pres fra BUPL opfordrede Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere, for nylig regeringen til at indkalde til trepartsforhandlinger om at styrke rekrutteringen til blandt andet pædagogfaget.

Også FOLA-formand Signe Nielsen kalder på en national plan for at styrke rekrutteringen. Desuden efterlyser hun et større fokus på arbejdsvilkår, som kan få flere pædagoger op på fuld tid.

”Jeg tror på, at et national rekrutteringsplan kan blive en realitet uanset udfaldet af et folketingsvalg. For vi ser, at organisationer inden for industri og erhverv også er begyndt at pege på behovet for at løse problemerne med at rekruttere eksempelvis pædagoger,” siger hun.

Læs også BUPL’s udspil til styrket rekruttering til pædagogfaget

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.