1,3 millioner danskere til regeringen: Skaf flere pædagoger nu

Efter pres fra BUPL opfordrer en samlet fagbevægelse nu regeringen til at styrke rekrutteringen til blandt andet pædagogfaget. Et gennembrud kan være på vej: Både regeringen og kommunerne er åbne for at forhandle.
Pige peger

Regeringen skal gribe hurtigt ind for at stoppe manglen på pædagoger, lærere og sygeplejersker. Så klart lyder det nu fra en samlet fagbevægelse i form af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere.

Udmeldingen fra FH kommer oven på en sommer, hvor optaget på uddannelserne til blandt andet pædagog, sygeplejerske og lærer faldt voldsomt.

”Det er hamrende vigtigt, at manglen på medarbejdere, der kan tage hånd om vores børn, syge og ældre, ikke bliver endnu større. Det kræver langsigtede løsninger og en national handlingsplan. Derfor bør regeringen indkalde arbejdsmarkedets parter til forhandlinger,” siger FH-formand Lizette Risgaard til Dagbladet Information.

Gennembrud kan være på vej: Minister og KL afviser ikke

Allerede sidste år erklærede et flertal af Folketingets partier overfor Børn&Unge, at de var åbne for en national rekrutteringsplan, som skulle skaffe flere pædagoger.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser da heller ikke FH’s opfordring om at indkalde til trepartsforhandlinger mellem FH, regeringen og de offentlige arbejdsgivere om at styrke rekrutteringen til blandt andet pædagogfaget.

”Vi tager den her udfordring meget seriøst,” siger han til DR.

Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening (KL), er også åben for trepartsforhandlinger, men kræver, at regeringen ”er klar til at gå ambitiøst til værks og øge arbejdsudbuddet markant.”

”Det er helt nødvendigt, at man er villig til det, for ellers risikerer vi bare at øge lønkonkurrencen mellem det offentlige og det private, og det gør kun den samlede samfundsudfordring endnu sværere at løse,” siger han til Information.

BUPL om udsigt til valg: Krisen skal løses uanset hvad

BUPL har længe advaret om, at der i 2030 vil mangle 14.000 pædagoger alene for at følge med det stigende børnetal og loven om minimumsnormeringer – senest i forbindelse med sommerens store fald i søgningen til pædagoguddannelsen.

"Vi har længe efterlyst en national handleplan, og det er glædeligt, at FH med den samlede fagbevægelses vægt, nu lægger pres på regeringen for at finde holdbare, politiske løsninger på rekrutteringskrisen for pædagoger og de øvrige professionsuddannelser," siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Valgtrommerne er begyndt at rumle både på Christiansborg og i pressen. Men hvis børn også i fremtiden skal bliver mødt af veluddannede og dygtige pædagoger, skal krisen løses uanset, hvem der får nøglerne til statsministeriet, påpeger BUPL-formanden.

"Det handler om at sikre betingelserne for børns trivsel og udvikling og dermed kvaliteten i vores daginstitutioner, fritidsinstitutioner og skoler," siger hun.

Læs også BUPL’s udspil til styrket rekruttering til pædagogfaget

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.