Daginstitutioner over hele landet: Sådan påvirker Corona-virus vores hverdag

Pædagogerne lærer børnene at hoste i ærmet, og håndhygiejnen har fået et løft. Dermed er smittefaren blevet en del af hverdagen, men der er ingen panik, og børnene taler stort set ikke om det, viser rundspørge til 10 daginstitutioner.

Sundhedsmyndighedernes retningslinjer bliver taget meget alvorligt, og børnene lærer at hoste på en måde, så risikoen for smitte er mindst mulig. Hygiejnen har også fået et løft med hyppigere håndvask og afspritning. Det er det næsten entydige billede fra Børn&Unges rundringning til 10 tilfældigt udvalgte daginstitutioner. At dømme ud fra svarene er Corona blevet en del af hverdagen, uden at ændre den.

En flaske håndsprit på bordet

Tilsted Skole i Thisted Kommune. SFO-pædagog Lone Jentzsch:
»Vores skoleleder har lagt noget ud på nettet om det, Sundhedsstyrelsen siger, så vi alle løbende er velorienteret. Vores praksis i SFO’en som sådan har imidlertid ikke ændret sig. Vi giver stadig håndtryk, og jeg har en flaske håndsprit stående inde på mit bord, som jeg så gør flittigt brug af. Vi brugte også håndsprit før, men håndhygiejnen har med Corona generelt fået en tand opad for både voksne og børn.«

Plakater og håndsprit ved indgangene

Asgård Børnehus i Køge. Leder Susanne Marquardsen:
»Personalet er ekstra omhyggelige med håndhygiejne og vi har i forvejen plakater med god håndhygiejne hængende ved indgangsdøre samt ophængt håndsprit som forældre og børn kan benytte sig af når de kommer om morgenen. Jeg oplever ikke, vi mangler information fra sundhedsmyndighederne.«

Hyppig håndvask

Dr. Louises Børnehave i Silkeborg. Pædagog og souschef Charlotte Zauner:
»Vi sender børnene ud at vaske hænder mange flere gange, og vi står ude på badeværelset sammen med dem og holder øje med, at de nu gør det ordentligt. Vi voksne spritter meget mere af og tænker på, om vi skal give hånd. For eksempel har vi lige hilst på en ny vikar i dag, og så går vi straks op og spritter af igen. Det er vi meget bevidste om. Vi har også hængt sedler op, der tydeliggør det over for både børn og voksne.«

Hænger retningslinjer op på stuerne

Børnehaven Højvang i Kolding. Pædagog Kasper Thaarup Sofos:
»Vi er meget obs på håndhygiejne osv., og vi lærer børnene, at de skal hoste ned i ærmet og fortæller, hvorfor det er vigtigt. Vi håndhæver dermed alt det, der er blevet sendt ud af Sundhedsstyrelsen, og vi har hængt styrelsens retningslinjer op inde på stuerne. Dermed kan forældrene også se, at det er noget, vi er opmærksomme på. Men vores hverdag er ikke ændret, og vi er ikke holdt op med at give krammere. Vi har stadig den kontakt med børnene, vi har haft hele tiden.«

Informerer forældrene

Den integrerede institution Grangård i Jelling. Leder Lone Hagensen:
»Vi har altid haft fokus på god hygiejne, men vi har nok skærpet det i denne situation. Samtidig sørger vi for løbende at opdatere forældrene med de retningslinjer og råd, der kommer fra sundhedsmyndighederne. Så er der det med håndtryk, og sagt med et smil på læben er jeg da klar til at trykke de nye forældre i hånden, der kommer på besøg i eftermiddag. Men jeg spørger dem nok lige, om de er parate til at modtage et håndtryk...«

Opdateres hver dag klokken 12

Børneinstitution Korup-Næsby i Odense. Institutionsleder Dorthe Holm:
»Vi har en kommunal sikkerhedsgruppe, der sender ud: Hvad er det nu, vi skruer op for? Det kan være håndhygiejnen, det vigtige i at hoste ned i albuen osv. Der opdateres hver dag klokken 12, og er der noget indimellem, får vi ledere direkte besked fra beredskabet om, hvad vi skal melde videre til personalet i børnehusene. Alle medarbejdere kan gå ind på medarbejderportalen og blive opdateret.«

Holder igen med kram

Børnehuset Asgård i Odense. Daglig pædagogisk leder Kirsten Kudsk Jensen:
“Vi er i forvejen opmærksomme på hygiejne og håndvask, men vi er da ekstra obs på det for tiden, og vi holder også igen med at kramme børnene for meget. Vi følger myndighedernes anbefalinger, men vi forsøger også ikke at lade os rive med af den store medieopmærksomhed, der er.«

I forvejen meget påpasselige

Børnehuset Karensminde i Holbæk. Pædagogisk leder, Charlotte Cæcilia Boëtius:
»Vi laver ingen ekstra foranstaltninger end det sundhedsmyndighederne anbefaler. Vi er i forvejen meget påpasselige i forhold til hygiejne og har i forbindelse med anden sygdom – forkølelse og diarré - bedt alle forældre om at spritte/vaske hænderne, både når de kommer til huset, og når de går. Derudover at være opmærksomme på ikke at sende syge børn i institutionen.«

Nye spritautomater op

Trine Viltoft, leder, Bispegårdens børnegård, Holbæk:
»Vi har ikke taget nogle særlige forholdsregler i forhold til Corona. Vi har i forvejen fokus på hygiejnen og har for nyligt sat flere spritautomater op med skiltning om at benytte dem.«

Husker forældre på rejse-regler

Børnehuset Søstjernen i Rønne. Faglig pædagogisk leder Lene Keil:
»På Bornholm er vi mere afskåret, da vi ligger langt ude i Østersøen og endnu ikke har oplevet nogen smittede. Men vi har aldrig oplevet så stort beredskab som nu. Vi har selvfølgelig fokus på hygiejne og har bedt forældrene om at holde børn hjemme, hvis de har været ude at rejse (i kritiske zoner, red.). Vi har sat skilte op på dørene om at huske at spritte af og om reglerne om rejseaktivitet.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.