Corona-udsættelse skrottet: BUPL er klar til at kæmpe for din løn

Endelig er der afklaring på usikkerheden om overenskomstfornyelse. Der skal forhandles som planlagt. BUPL’s mærkesag er at få gjort noget ved pædagogernes lønefterslæb, fastslår formand Elisa Rimpler.

Din overenskomst bliver forhandlet som planlagt. Det burde jo ikke være en nyhed, men lige her er det faktisk. For de seneste mange uger har fagforeningerne for de offentligt ansatte drøftet, om man helt usædvanligt skulle vente ét år med at forhandle overenskomst i håb om, at corona-krisen måske var drevet over i 2022 – og at økonomien til den tid ville have det bedre.

Men de overvejelser er nu lagt i graven. Forhandlingsfællesskabet, der forhandler de generelle løn og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte, herunder også pædagoger, har nu besluttet, at der skal forhandles overenskomst næste år som planlagt.

Lønefterslæb

BUPL’s formand Elisa Rimpler er glad for, at man kan komme til forhandlingsbordet som aftalt:

»Vi har stadig en mærkesag: Pædagoger har et lønefterslæb. Så for os handler det om at sørge for selv i en krisetid, hvor økonomien er svag, hvor det ser sort ud, at vi kan forhandle så mange lønkroner hjem som overhovedet muligt. Det vil være vores hovedfokus.«

Der er mange lavtlønnede offentligt ansatte, der gerne vil have et lønløft. Er det realistisk med højere løn til pædagoger, når der er udsigt til en smal overenskomst?

»Vi er meget afhængige af, hvordan lønudviklingen ser ud på det private område, og lige nu ser det ikke så optimistisk ud. Men vi er klar til at tage den slåskamp. Pædagoger fortjener en anerkendelse af den store indsats, vi gør hver dag «

Risiko for minus

Hvis økonomien ikke retter sig i løbet af det næste halve år, kan de offentligt ansatte risikere at skulle gå ned i løn. Det skyldes reguleringsordningen, der sikrer en nogenlunde parallel lønudvikling mellem private og offentligt ansatte. Så hvis de privatansatte går ned i løn under krisen, vil de offentligt ansatte også skulle følge trop.

Det har man prøvet tidligere i forbindelse med finanskrisen i 2008. Hvis det skulle gå så galt, er det netop en god idé at forhandle nu, fastslår Elisa Rimpler:

»Der er næppe nogen tvivl om, at vi går ind i en periode, hvor den private lønudvikling er svag. Det kan få den konsekvens, at der kommer en negativ regulering af vores løn. Men hvis vi forhandler, har vi i en mulighed for at forhandle en lønstigning, der kan modvirke en negativ regulering, så det rammer os mindst muligt.«

»Det handler om at få gjort alt, hvad vi kan for, at vi ikke kommer endnu mere bagud som en lavtlønsgruppe. Det vil vi kæmpe benhårdt for. Så må vi se, hvor langt det rækker,« siger Elisa Rimpler og tilføjer:

»Det er en rigtig svær situation, men det er det altid at forhandle overenskomst.«

Forsinket proces

Nu, hvor det er afklaret, at der skal forhandles overenskomst som planlagt, bliver der travlt med at få indhentet den tabte tid.

»Vi er jo ret forsinkede i processen. Vi skulle allerede nu have været ude og tale med medlemmerne om, hvilke krav vi skulle stille til overenskomsten. Det har vi meget kort tid til nu,« siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.