Corona skaber tvivl om overenskomstforhandlinger: BUPL vil forhandle som planlagt

Coronakrisen har også ramt økonomien. Derfor er det måske klogt med at vente med overenskomstforhandlingerne, til det værste er drevet over. Det diskuterer man i hvert fald lige nu i fagbevægelsen. BUPL vil forhandle som planlagt. Pædagoger skal have anerkendelse for deres indsats og betydning, fastslår BUPL’s formand.

Skal din overenskomst som planlagt fornys 1. april 2021? Eller er det måske bedre at vente et helt år til og så håbe på, at økonomien har rettet sig ovenpå coronakrisen?

Lige netop de to spørgsmål bliver lige nu diskuteret intenst i Forhandlingsfællesskabet, der forhandler de generelle løn og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte, herunder også pædagoger.

Ifølge dagbladet Information er der slet ikke enighed om svaret. Et flertal i Forhandlingsfællesskabet går ifølge dagbladet ind for at udskyde overenskomstforhandlingerne et år til 2022, til det værste støv efter coronakrisen forhåbentlig har lagt sig.

Coronakrisen – og især den økonomiske krise, den har udløst, betyder nemlig, at der er stor uvished om, hvor mange penge der overhovedet vil være at forhandle om til vinter. Den reguleringsordning, der sørger for, at din løn i store træk holder trit med den private sektors lønudvikling, kan risikere at gå i minus, som det også skete i kølvandet på finanskrisen for godt 10 år siden.

BUPL:  Vi vil forhandle som planlagt

Og det store spørgsmål er, hvor dyb krisen bliver, og hvor længe den trækker ud. Derfor diskuterer man de forskellige muligheder i Forhandlingsfællesskabet, fortæller BUPL’s formand Elisa Rimpler.

»Skal vi forlænge denne overenskomst og se frem til en periode, hvor man ikke får en lønstigning, og måske endda på grund af reguleringsordningen kan risikere en lønnedgang? Det kan BUPL ikke leve med. Vores udgangspunkt er, at vi bør forhandle, som vi plejer. Det gør vi velvidende, at det vil blive en rigtig svær overenskomst. Så må vi tage de sværdslag og de forholdsregler, vi kan, i forhold til den økonomi, der er til rådighed, når vi forhandler,« siger hun.

Pædagoger skal have mere i løn

Der er trukket store veksler på pædagogerne under coronakrisen, påpeger BUPL’s formand:

»Pædagoger har stået i front, både under nødpasning og første bølge af genåbningen. Vi har været ekstremt fleksible, vi har knoklet med svære, sundhedsfaglige retningslinjer, der har vendt op og ned på den pædagogiske hverdag. Samtidig har vi et lønefterslæb. Så vi er nødt til at få en anerkendelse for det arbejde, vi gør hver eneste dag. Og det er slået fast med syvtommersøm, at pædagoger er vigtige for Danmark, og derfor skal vi selvfølgelig også have noget mere i løn,« siger Elisa Rimpler og påpeger, at kampen for højere løn til pædagoger selvfølgelig bliver sværere, hvis der ikke er ret mange penge at forhandle om.

Vi skal ikke stå alene

Når I nu er splittede om strategien i Forhandlingsfællesskabet, overvejer BUPL så at forhandle overenskomst alene?

»Det er ikke et reelt valg at stå alene. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at holde sammen på fagbevægelsen. Vi er stærkest, når vi står skulder ved skulder. Det beviste vi i 2018. I den her fase op til forhandlingerne har vi brug for diskussioner, vi har brug for at kunne vende hver en sten. Det er der ikke noget odiøst eller farligt i. Den uenighed skal der være plads til nu,« siger hun og understreger, at diskussionerne er med at sikre, at fagbevægelsen tager de bedst mulige beslutninger.
Det forventes, at Forhandlingsfællesskabet i løbet af de næste par måneder finder frem til, hvilken strategi man vil forfølge.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.