10 råd fra institutionerne: Sådan bliver det et win win at have ungarbejdere ansat

Mange børneinstitutioner har længe haft ungarbejdere ansat, og nye lempede regler for de unges arbejdsopgaver kan betyde, at flere følger trop. Her får du pædagoger og lederes bedste råd om at have unge, ufaglærte medarbejdere i personalegruppen, så det bliver en fordel for alle.
Både faglærte pædagoger og uuddannede ungarbejdere kan få noget godt ud af at have fritidsjobbere i daginstitutioner og SFO.
Med de rigtige greb, kan såvel institutionen som den unge få meget gavn af at have unge fritidsjobbere ansat. Få grebene i guiden her.

Fagbladet Børn&Unge har i forbindelse med et tema om fritidsjobbere på pædagogiske arbejdspladser blandt andet talt med tre pædagoger og fem institutionsledere, der i dag har ungarbejdere ansat. 

Her får du deres 10 tip til at sikre, at det er et win win for både institutionen og de unge selv. Er I ved at gøre klar til sommerfesten, så husk også nummer 6.

Læs hele temaet om fritidsjobbere i Børn&Unge nr 3/2025

1

Udpeg en mentor

Udpeg en mentor/kontaktperson, som den unge kan gå til med spørgsmål, og som guider i svære situationer, giver introduktion til arbejdet og sikrer, at arbejdsmiljøkrav overholdes.

2

Placér ansvaret

Lederen skal have det overordnede ansvar og sikre, at alle i personalegruppen er introduceret til den unge og informeret om, hvilke opgaver den unge løser og ikke løser.

3

Hjælp med formalia

Hjælp den unge med at få indhentet børneattest, og informér om lønsystemet, sådan at den unge ved, hvor timeopgørelser afleveres hvornår, og kan få sin løn.

4

Tal om tavshedspligt

Indskærp især reglerne for tavshedspligt, og gør det klart, at personfølsomme oplysninger, som man overhører om børn, forældre eller kolleger, fortæller man ikke om andre steder.

5

Giv medindflydelse

Tag den unge med i planlægningen af egne arbejdsopgaver for at sikre mest mulig medindflydelse. Giv både opgaver, som den unge er tryg i, og opgaver, som han/hun kan udvikle sig med.

6

Invitér ind i fællesskabet

Husk at invitere den unge med til fælles personalearrangementer. Indkøb også julegave til din ungarbejder, for at den unge kan føle sig som en ligeværdig del af arbejdsfællesskabet.

7

Glem ikke sårbarheden

Tænk på, at I har med et ungt menneske at gøre, så er du som pædagog utilfreds med noget, gå da til din leder/den unges kontaktperson frem for at gå direkte til den unge.

8

Støt den unge i rollen

Lad børnene vide, at ungarbejderen er som en voksen i børneinstitutionen, og støt den unge i den rolle sammen med børnene. Jo ældre ungarbejder, jo mere moden.

9

Oplys om ret og regler

Gør det klart, at den unge altid kan kontakte leder/kontaktperson og tale svære oplevelser igennem. Oplys også om regler, såsom at man hilser på alle, og mobilen bliver i tasken.

10

Brug fordelene ved flere

Det er en fordel at have to fritidsjobbere ansat, så de kan komme på skift og bytte vagter ved sygdom og i ferier. Lad afgående fritidsjobbere introducere de nye. Det vokser de af.

Eksempel på ungarbejderes opgaver

De pædagogiske: Boldspil, gemmeleg, tegne, lægge perleplader og puslespil, læse og spise med børnene, dække bord og rydde af.

De praktiske: Tømme skraldespande, feje, støvsuge, aftørre borde, tømme opvaskemaskine, lægge vasketøj sammen og ordne krybber/sovemadrasser og garderober.

Kilde: Bilag om funktionsbeskrivelse i lokalaftale mellem Vejen Kommune og FOA ved inspirationsansættelser af unge mellem 14 og 16 år på det pædagogiske område.

Kort om de nye regler om unges fritidsjob

  • Pr. 1. januar 2025 er reglerne for unges fritidsjob blevet lempet, blandt andet for at få flere i fritidsjob i den offentlige sektor. Nye lempelser ventes at træde i kraft 25. juli 2025.
  • Med ændringerne kan unge, der er fyldt 13 år, nu hjælpe med en række pædagogiske opgaver i såvel dag- som fritidsinstitutioner. 
  • Arbejdstilsynets eksempel på nye opgaver i en børnehave lyder: ’Hjælpe for eksempel ved at spille spil, læse højt eller lege med børnene’. Tidligere måtte de unge kun løse lettere, praktiske opgaver.
  • Timelønnen for ungarbejdere er cirka 43 kroner for 13-15-årige og knap 53 kroner for 16-17-årige.

Læs om baggrunden for lempelserne i regeringsudspillet ’Flere unge skal have et fritidsjob’.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.