For og imod: Unge fritidsjobbere i børns institutioner deler vandene

Debatten om at have ungarbejdere ned til 13 år ansat i børneinstitutioner er blusset op, efter at de unge nu også kan udføre pædagogiske opgaver. Her uddyber to af debattørerne fra en debat i facebookgruppen 'Pædagog til pædagog' deres forskellige holdninger.
Nogle ser fordele ved fritidsjobbere i daginstitutioner, mens andre er imod.
Nogle ser muligheder for at understøtte fagligheden, når unge har fritidsjob og går til hånde i børneinstitutioner, mens andre vurderer, det modsat kan undergrave fagligheden.
Kirsten Kronborg Hansen er imod at unge ned til 13 år får fritidsjob i pædagogiske institutioner

Nej tak! Børn skal ikke passe børn

 

Kirsten Kronborg Hansen er faglig konsulent i BUPL MidtVestjylland og hører fra flere pædagoger, at det er en ekstra belastning også at skulle have ansvar for en ung fritidsjobber.

”Jeg oplever en bekymring blandt pædagogerne for, at det bliver en ekstra opgave også at tage sig af de unge. De kan ikke være selvkørende, men kræver en pædagog ved deres side og instruktion og vejledning. Derfor kan man ikke bare tro, at de kan sendes med børnene ud at lege, og så går det hele godt. Der skal være en, der er uddannet i at konflikthåndtere. Man kan heller ikke bare sætte den unge til at læse højt, for nu har vi i så mange år arbejdet med at fremme børns sprog gennem dialogisk læsning og andre metoder.”

”Der ligger altid pædagogiske overvejelser bag det, som foregår med børnene i en daginstitution, og debatten her viser det evige skisma, vi har, når der sendes frivillige og andre, der ikke er pædagoger, ud i institutionerne: Man tænker, at det frigiver tid til pædagogerne, men det vil jeg sætte spørgsmålstegn ved, for erfaringen siger, at der skal en professionel ind over.”

”Jeg kan godt forstå, at man i en rekrutteringsdagsorden har lyst til at gøre de unge nysgerrige på faget og interesseret i at blive pædagog. Jeg er bare ikke sikker på, at det er den aldersgruppe, man i sidste ende får til at vælge uddannelsen. Når de er så unge, er der meget bedre måder at lade dem snuse til faget på. For eksempel er der ungdomsskoler, der inviterer pædagoger ud og lave barnepigekurser. Eller man kan komme i skolepraktik som pædagog.”

”Fritidsjobordningen handler jo om, at vi ansætter dem, og der er min holdning, at børn ikke skal passe børn i en professionel sammenhæng. Så siger man, at de bare skal tømme opvaskemaskiner, stille på plads og gøre rulleborde rene, men hvis de skal blive interesseret i pædagogik, er de jo nødt til at have arbejde med børnene også. Og så er vi tilbage ved, at det bliver en ekstra opgave for pædagogerne. De får jo løn, så der vil udover tiden også være penge, som bliver taget fra institutionens eller kommunens budget til det pædagogiske område.”

Pernille Dam Marcussen er meget glad for at have unge fritidsjobbere ansat i sin institution Unoden i Viborg

Ja tak! De løfter vores pædagogik

 

Pernille Dam Marcussen er leder af Børnehuset Unoden i Viborg og har i otte år haft glæde af unge fritidsjobbere. Vi vinder på så mange parametre. Alle burde have dem, siger hun.

”Jeg har erfaring med forskellige unge og ordninger, og jeg bliver lidt træt, når kritikerne farer op. Vi ledere tager jo ansvar for, at alle får og har opgaver, de kan håndtere. Jeg tror ikke på, at nogen ledere eller pædagoger ser fritidsjobbere som en del af normeringen.” 

”Hos os er de en ekstra hjælp i hverdagen, især med de praktiske opgaver, der er i et børnehus: Rulleborde skal frem og tilbage, der er opvask og vasketøj, stole skal op på bordene, og der skal fejes. Ofte må vi pædagoger bryde op med det fællesskab, vi lige har etableret med børnene, for at ordne sådan nogle ting, men når ungarbejderen tager sig af det, får vi mere tid til kerneopgaven. På den måde løser de unge ikke bare nogle praktiske opgaver. De løfter faktisk den pædagogiske kvalitet.”

”Jeg har to ungarbejdere ad gangen. De deler ugen mellem sig, og vi har lavet en opgaveliste til dem. En dag kan det være, at vi siger ’du kan bare lige springe ned til punkt fire’. Og en anden dag siger vi måske ’kom bare med ud på legepladsen den sidste halve time’. For selvfølgelig må de også være sammen med børnene. Børnene går jo også til dem, ligesom de går til alle mulige andre, der kommer i vores hus, for eksempel praktikanter eller folk i arbejdsprøvning. Så de unge får også snuset til vores fag, og i forhold til de udfordringer, området har med rekruttering, er det tåbeligt ikke at gribe muligheden for at inspirere de unge. Hvis vi giver dem følelsen af at mestre noget, og de oplever, at deres arbejdsindsats gør en forskel, så vil de da tænke tilbage på, hvor fedt det var, når de skal vælge studieretning.” 

”Jeg mener også, at vi som pædagoger har et samfundsansvar for at tage imod dem. Når vi har en generation af unge, der kæmper med mistrivsel, og forskning viser, at det gør unge godt at få et ansvar, forpligtelser og at være i et arbejdsfællesskab, så er det da oplagt, at de kommer ind i vores dagtilbud, hvor vi er uddannede i at få mennesker i trivsel. Vi vinder på så mange parametre. Alle dagtilbud burde have både fritidsjobbere og ældrevenner, hvis du spørger mig.”

Debatten startede her

En artikel fra DR fik debatten om fritidsjobberne til at rulle blandt pædagoger og pædagogiske ledere i facebookgruppen ’Pædagog til pædagog’. 

På den ene side står de, der kalder det ’dejligt’ og ’fantastisk’ at have unge fritidsjobbere til at hjælpe om eftermiddagen frem mod lukketid, hvor der er få medarbejdere tilbage, trætte børn og mange praktiske gøremål: ’De unge kan tage opvasken, rydde op efter mad og lukke stuen af, mens det faglærte personale kan være med børnene,’ skriver en pædagog, der også fremhæver, at de unge giver en skøn energi, og at børnene elsker at lege med dem.

På den anden side står de, der siger klart nej tak til fritidsjobberne med udsagn som: ’Jeg ville føle, at jeg fik ansvar for endnu et barn’. Og et sarkastisk: ’Super idé for det ellers anerkendte pædagogfag’ eller kommentaren: ’Når børn passer børn’ efterfulgt af en rædsel-emoji.

Find hele debatten i linket her (Gruppen 'Pædagog til pædagog' kræver dog medlemskab).

Kort om de nye regler

Pr. 1. januar 2025 er reglerne for unges fritidsjob blevet lempet, blandt andet for at få flere i fritidsjob i den offentlige sektor. Nye lempelser ventes at træde i kraft 25. juli 2025.

Med ændringerne kan unge, der er fyldt 13 år, nu hjælpe med en række pædagogiske opgaver i såvel dag- som fritidsinstitutioner. 

Arbejdstilsynets eksempel på nye opgaver i en børnehave lyder: ’Hjælpe for eksempel ved at spille spil, læse højt eller lege med børnene’. Tidligere måtte de unge kun løse lettere, praktiske opgaver.

Timelønnen for ungarbejdere er cirka 43 kroner for 13-15-årige og knap 53 kroner for 16-17-årige.

Læs om baggrunden for lempelserne i regeringsudspillet ’Flere unge skal have et fritidsjob’.

Vidste du ...

At anbefaling 14 i Trivselskommissionens nye rapport lyder ’Flere unge i fritidsjob’. Målet er at styrke unges ’karakterdannelse og myndiggørelse’ i det første møde med arbejdsmarkedet. 

At dansk forskning har påvist, at teenagere med fritidsjob har mindre fravær i skolen, får bedre karakterer og har styrkede muligheder for at gennemføre en ungdomsuddannelse, ligesom de i mindre omfang end andre unge begår kriminalitet.

At i 2022 var hver hvert tredje fritidsjob i supermarkeder og varehuse og hvert sjette på restauranter. Kun 5 procent af fritidsjobbene findes i industrien, mens 4 procent er på offentlige arbejdspladser. 

Samlet set har halvdelen af 13-17-årige i dag et fritidsjob, mens tallet i 1980’erne var 70 procent.

Kilder: Rapporten ’Et dansk svar på en vestlig udfordring’, Trivselskommissionen (2025). Forskningsafdækningen ’Betydningen af udsatte unges fritidsjob’, af LG Insight for Den A.P. Møllerske Støttefond (2021). Udspillet ’Flere unge skal have et fritidsjob’, Regeringen (2024).

Se Børn&Unges tema om fritidsjobbere

Forside til fagbladet Børn&Unge nr 3 2025

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.