Unik indsats for syge børn. Susanne og kollegerne fik hæderspris

Susanne Rosenkrantz har sammen med kollegerne fra Børnehuset SIV modtaget Lillebror Prisen 2014. Det er en kæmpestor anerkendelse, siger hun. 

I Børnehuset SIV i Farum er det ualmindelige helt almindeligt. Her kan børnene møde op i institutionen med en sonde i næsen, et centralt venekateter hæftet på brystkassen, uden hår på hovedet og med medicin i tasken.

De har også en mor, far eller en anden pårørende med i børnehave. Børnene, der er mellem et og seks år, er nemlig alvorligt syge. De har forskellige former for kræft, livstruende hjertefejl eller svære immundefekter og kan derfor ikke komme i almindelige daginstitutioner, men har brug for et miljø uden smitterisiko. Det kræver en særlig indsats af deres pædagoger.

»Hos os er det, som er ualmindeligt ude i den virkelige verden, helt almindeligt. Vi ser det som vores fornemmeste opgave at hjælpe de her børn og deres familier til at leve et så almindeligt liv, som muligt. Et liv, hvor børnene kan have venner i børnehaven og lære at dele, vente på tur og udvikle alle de sociale kompetencer, de skal bruge senere i livet. De fleste bliver heldigvis raske og skal videre i almindelige skoler. Og så er det godt at have øvet sig,« siger pædagog Susanne Rosenkrantz.



Anerkendelse. Det er netop den særlige indsats, som Susanne Rosenkrantz og kollegerne yder for de syge børn og deres familier, der i sidste måned udløste en anerkendt hæderspris til Børnehuset SIV.

Susanne Rosenkrantz var med, da børnehuset 23. april 2014 på Københavns Rådhus modtog ­Lillebror Prisen 2014, som hvert år uddeles af Børnehjælpsdagen.

Prisen gives for ’en bemærkelsesværdig indsats for børn og unge’.

Det er en mormor til en toårig pige med en immundefekt, som har indstillet institutionen til prisen.

»Prisen betyder rigtig meget for os, for det er jo en kæmpestor anerkendelse af det arbejde, vi går og gør,« siger Susanne Rosenkrantz.



Får netværk. Det kan være meget ensomt og isoleret at leve i en familie, hvor barnet er ramt af en alvorlig og ofte livstruende sygdom. Og noget af det særlige, som Børnehuset SIV kan tilbyde, er socialisering og et netværk både for børnene og de voksne tæt på dem.

»Det er familier i krise, der har brug for al den hjælp, de kan få. Vi er sammen med dem, når de venter på svar på en prøve eller en undersøgelse, som barnet har været igennem. Vi lægger øre til deres bekymringer, angst og frustrationer, og det samme gør de andre forældre, der er her. Det er vigtigt for os, at børnene får et fællesskab, men også at forældrene udvikler et netværk for hinanden, hvor de kan støtte og sparre med hinanden. Mødrene kommer her for eksempel og syr, fædrene har holdt fodboldaftener, og sammen har forældreparrene arrangeret ’candle­light dinners’,« siger Susanne Rosenkrantz.



Penge til børnene. Institutionen er privat, men barnets hjemkommune yder tilskud til pladsen. Dertil er driften til dels finansieret af fondsmidler og via private sponsorater.

Med Lillebror Prisen følger en statuette, et diplom og 50.000 kroner.Pengene skal gå til aktiviteter, som kan forsøde børnenes liv.

»Det kunne være at tage på bonde­gårdstur, få et børneband herud eller hyre en teatertrup. Så må vi jo enten hyre hele teaterforestillingen eller få skuespillerne herud, for der må ikke være andre end os i teatret. Bare det, at nogen nyser i et rum, hvor vores børn er, kan være fatalt for dem,« siger Susanne Rosenkrantz.

Børnehusets leder Sussi Olsen er sygeplejerske, mens de øvrige ansatte alle er uddannede pædagoger.



Læs mere på bhsiv.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.