Sundt til søde børn

Initiativer til sund og næringsrig kost i børneinstitutionerne er ofte strandet på praktiske problemer og barrierer. En nyudgivelse fra Fødevaredirektoratet inspirerer pædagogerne til "lettere" madordninger til børnene

Børn i danske daginstitutioner er for fede og for søde. Børnenes chokoladebarer og saftevand består af tomme kalorier og farlige fedtstoffer, og det betyder mindre energi til at lege og lære. Det ved daginstitutionerne godt, men mange gode ideer til sund og næringsrig kost er ofte strandet på praktiske problemer og barrierer. Derfor har Fødevaredirektoratet i samarbejde med Økonomaforeningen udgivet inspirationsmaterialet "Mad til børn i daginstitutioner og skoler", der skal gøre institutionsmaden lettere - og lettere at lave. Projektmedarbejder Lene Møller Christensen fra Fødevaredirektoratet mener, at mange børneinstitutioner er godt i gang, men at viden på området vil gøre det nemmere for pædagogerne at komme videre og for nystartere at få begyndt.

»Hensigten med materialet er ikke at ensrette de ordninger, der allerede eksisterer, men at lette adgangen til viden på området. Problemet i institutionerne kan være, at en ildsjæl står alene med arbejdet eller, at man ikke ved nok om hygiejneregler, momsregler og ernæring. Vi vil gerne vise, at problemerne kan løses,« siger hun.



Ingen fælles løsning. Lene Møller Christensen mener, at materialet kan være med til at løse de problemer, som daginstitutionerne er stødt på. Hun har besøgt mange forskellige daginstitutioner og samlet materiale sammen til udgivelsen.

»Problemerne er lige fra, at der serveres for lidt frugt og grønt, til at det kan være svært for køkkenpersonale, pædagoger og forældre at samarbejde. Der findes ikke en fælles løsning for alle institutioner, men materialet kan give inspiration til, hvordan den enkelte institution løser det problem, arbejdet strander på,« fortæller hun.

For at institutionerne skal kunne finde præcis det svar, de hver især søger, er materialet spækket med oplysninger om alt fra kurser i økologi, om at have børnene med til madlavningen, om tema maddage, om sikkerheds- og hygiejneregler i køkkenet og om at spare penge på sine madindkøb gennem fælles indkøbsordninger. Tips om relevante hjemmesider giver inspiration til de, der vil vide mere. Og talrige eksempler på madordninger i konkrete institutioner krydrer hele herligheden.

Lene Møller Christensen håber, at inspirationsmaterialet i sammenhæng med de kommende års fokus på sund kost i projektet "Alt om kost - smag på livet", på initiativ af fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), giver appetit på sund kost i børneinstitutionerne.

»Det er vigtigt, at der er et sundt alternativ til børn, der ikke har madpakke med eller spiser for lidt frugt og grønt, så de får energi til at lege og lære,« siger Lene Møller Christensen.

Bent Egberg Mikkelsen er projektleder og tilføjer, at børn i dag får dækket op til 75 procent af deres daglige energibehov i børneinstitutionerne. Han mener, at sund kost i institutionen har en bred og langsigtet effekt.

»Vi tror på, at spiser man sundt og fornuftigt i børnehaven, så vil man også gøre det hjemme i familien og senere i voksenlivet,« siger han.

Inspirationsmaterialet kan hentes på http://gl.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2002009/Rapport.pdf

I næste nummer af Børn&Unge kan man læse om en af de institutioner, som har givet ideer til Fødevaredirektoratets inspirationsmateriale. "Børnehuset Vognporten" i Albertslund har længe haft økologisk madordning og en "madpædagogik", hvor børnene hjælper til i køkkenet - Børnehusets fjerde stue.



Kom i gang

- Nedsæt en arbejdsgruppe med repræsentanter fra ledelsen, forældrebestyrelsen, det pædagogiske personale, køkkenpersonalet, forældre og børn samt eventuelle repræsentanter fra sundhedsplejen eller kommunen.

- Udform en mad- og måltidspolitik: Hvad vil I med den? Hvilke krav stiller I til maden? Og hvem har ansvaret for den?

- Klarlæg de økonomiske muligheder: Hvilke midler har I? Skal I på kurses i ernæring eller køkkenhygiejne? Skal køkkenet ombygges?

- Overvej organiseringen af madlavningen: Skal maden bringes ude fra, eller skal den laves i daginstitutionen?

- Find ud af hvilken mad, I vil servere, og hvordan: Koldt eller varmt? Hvor sund og hvor økologisk? Italiensk, dansk eller tyrkisk? Vil I servere kager og chokolademadder? Hvor lang tid skal børnene have at spise i?

- Lad den lokale fødevareregion vurdere jeres køkkenhygiejne.

- Lav reklame på forældremøder, på biblioteker og i lokalaviser for jeres initiativer.

Kilde: Fødevaredirektoratets inspirationsmateriale "Mad til børn i daginstitutioner og skoler".



De syv kostråd

- Spis meget brød og gryn

- Spis frugt og mange grøntsager hver dag

- Spis kartofler, ris eller pasta hver dag

- Spis ofte fisk og fiskepålæg - vælg forskellige slags

- Vælg mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold

- Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold

- Brug kun lidt smør, margarine og olie - og spar i øvrigt på sukker og salt



Opskrift på rodfrugtfritter

Skær rødbeder, persillerod, knoldselleri og/eller gulerødder i stave. Kom rodfrugterne i et enkelt lag på en bradepande med bagepapir. Pensl med en blanding af vand, olivenolie, citronsaft og eventuelt hvidløg, og bag ved 200 grader i knap en time, til fritterne er gyldne og møre. Drys derefter med salt, og server med økologisk ketchup.

Kilde: Fødevaredirektoratets inspirationsmateriale "Mad til børn i daginstitutioner og skoler".



Sund kost på nettet:

http://www.sundhedsguiden.dk/ http://www.sundhedsstyrelsen.dk/

http://www.foedevaredirektoratet.dk/ http://www.fi.dk/ (Linket fungerer ikke længere). http://www.arlafoods.dk/ http://www.mejeri.dk/ http://www.6omdagen.dk/ http://www.madogsundhed.dk/, www.vildu.dk/ https://hvadimad.dk

http://www.altomkost.dk/ , www.spisesiden.dk/ http://www.webkost.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.