Ny bog. Når sorgen rammer

Hvad stiller man op, når børn mister en forælder? En ny bog sætter fokus på død og alvorlig sygdom i familien med en række noveller til børn i skolealderen.

Novellesamlingen ’Du er ikke alene’ handler om børn, der mister et nært familiemedlem. Bogen er udgivet af Børn, Unge & Sorg, som er en gratis rådgivning for børn og unge med alvorlig sygdom eller dødsfald tæt inde på livet. Direktør Preben Engelbrekt håber, at bogen vil give anledning til at tale med børn om, hvad det betyder at miste en af sine nærmeste.



Hvad er tanken bag bogen?

»Sygdom og død er meget tabubelagt. To ud af tre børn, som har mistet en forælder eller søskende, har aldrig eller meget sjældent snakket med nogen om det. Forhåbentlig kan bogen være en hjælp til, at flere får snakket sammen. Både i familien og i skolen. Nogle voksne er bange for at gøre ondt værre, men man kan ikke gøre nogen ked af det, hvis de ikke er kede af det i forvejen. Og de her børn og unge har brug for at snakke om, hvordan de har det.«



Hvorfor er det så vigtigt at tale om det?

»Langt størstedelen af børn og unge, der mister, kan klare sig uden psykologhjælp, hvis netværket stiller op. Det er så vigtigt, at den efterladte forælder både er i stand til at klare egen sorg og barnets sorg. Men det betyder også meget, at den øvrige familie, skolen, børnehaven, SFO’en og andre i omgangskredsen stiller op. At man taler om det, der er sket, men også giver pauser. Børn har også brug for at glemme sorgen indimellem.«



Hvilke udfordringer møder børnene?

»Den største udfordring er, at de er meget alene. Alt for mange voksne kan ikke finde ud af at stille op. Mange børn tager også enormt meget hensyn til den forælder, som er tilbage, og undlader at tale om, hvordan de har det for at skåne mor eller far. Når du får alvorlig sygdom eller død tæt ind på livet i en tidlig alder, bliver du på nogle måder mere moden end dine jævnaldrende kammerater. Det betyder, at du måske synes, de er lidt barnlige, og at du begynder at trække dig fra fællesskabet.«



Hvad kan pædagoger gøre?

»Noget af det vigtigste, pædagoger kan gøre for et barn i sorg, er at skabe faste rutiner og forudsigelighed. Det har børn meget brug for, når verden er så forandret. Pludselig er alt usikkert. Det kan hjælpe at forberede barnet på forandringer, som f.eks. at der kommer en ny pædagog på stuen. Man skal også være opmærksom på, om barnet begynder at isolere sig eller bliver mere udadreagerende.«



’Du er ikke alene’ af Kenneth Bøgh Andersen m.fl. er udgivet af ’Børn, Unge & Sorg’, som tilbyder rådgivning til børn og unge, hvis forældre eller søskende er alvorligt syge eller døde. Bogen henvender sig til børn på omkring syv til tolv år, er på 127 sider og vejl.pris er 30 kr. Den kan købes i bl.a. Bog&Idé, BabySam og på saxo.com. Udgivelsesdato 12. november.



Vil du vide mere, kan du læse ’At forstå sorg – teoretiske og praktiske perspektiver’, som er en fagbog til pædagoger og lærere om, hvordan man kan forstå og håndtere sorg hos børn og unge. Bogen er af Jesper Roesgaard Mogensen og Preben Engelbrekt, begge fra Børn, Unge & Sorg. Forlaget Samfundslitteratur, 2013.

Tvillingesøstrene Anja Tara Giese og Julie Giese, der har mistet deres mor som 15-årige, har udviklet app’en ’Børn i sorg’ og e-bogen ’Samtale med børn om sygdom og død’, som giver viden og redskaber til at støtte børn med alvorlig sygdom eller dødsfald tæt inde på livet. Både app og e-bog har fået støtte fra ’Børn, Unge og Sorg.’ Du kan finde mere information på www.giesecommunications.dk eller www.bornungesorg.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.