Har i styr på tænderne

Mere end hvert femte barn har haft en tandskade. Langt de fleste ulykker sker ved fald og under leg. Nyt spil viser børn og pædagoger, hvordan man tackler tandskader.

Så, nu ligner du dig selv igen,« siger pædagogen, som ude foran spejlet på børnehavens toilet hjælper David med at tørre blodet væk fra munden og ansigtet.

»Men jeg føler mig ikke som mig selv,« svarer den fireårige dreng, som for få minutter siden slog sine to fortænder ud. Han kom løbende hen over en madras og faldt med åben mund lige ind i radiatoren, som madrassen ligger ved siden af.

Situationen, der stammer fra min søns børnehave, er langt fra enestående. Mere end hvert femte barn får en tandskade, før det fylder 18, viser tal fra Børneulykkesfonden. Og de fleste ulykker sker ved fald og under leg eller ved idrætsudøvelse.

Når skaden sker i institutionen, er det vigtigt at vide, hvordan man yder den rette førstehjælp. Derfor har Børneulykkesfonden og Tandlægeforeningen lanceret et spil, ’Pas på Tandskaden’, som på en underholdende måde kan træne både børn og voksne i at håndtere tandskader. Spillet er inspireret af både Tandfeen og Karius & Baktus.

»Set med pædagogiske briller kan spillet lege alvorlige emner ind i børnenes bevidsthed, da børn lærer bedst gennem leg,« siger leder af Børne­ulykkesfonden Henriette Madsen.

Hvert 4. barn, som har haft en skade, får skade på de blivende tænder, men med den rette viden kan man redde en blivende tand eller et tandstykke, der er blevet slået ud, forklarer Inge Marie Behrndtz, der er formand for Tandlægeforeningens udvalg for kommunalt ansatte tandlæger.

»Hvis et barn har slået en blivende tand ud, og tanden skal have en chance for at gro fast igen, er det yderst vigtigt, at den ikke tørrer ud, og at man søger tandlæge hurtigst muligt,« siger hun og anbefaler, at man holder en udslået eller et knækket tandstykke fugtigt i mælk.



Sådan sker tandskaderne

Fald: 61 %

Leg: 24 %

Idrætsaktiviteter: 11 %

Cykling: 10 %

Trampolin: 1 %

Anden årsag: 5 %

Ved ikke: 1 %



Kilde: Børneulykkesfondens forældreundersøgelse, 2013.

Læs mere på tandskaden.dk

Find nærmeste tandlægevagt på tandlaege­foreningen.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.