GUIDE: Sådan vasker I forkølelsen væk

Når man vil bakterier og vira til livs i institutionen, er en god håndhygiejne første skridt på vejen. I Næstved har børn og voksne fået hjælp til opgaven af en heks, der aldrig vasker hænder.

Efteråret er højsæson for forkølelser, nys og snottede næser. Forskere og fagpersoner er efterhånden enige om, at god hygiejne kombineret med grundig rengøring er en effektiv måde at bekæmpe vira og bakterier.

Næstved Kommune har haft særlig fokus på de rene hænder. Først på året gennemførte kommunen en hygiejnekampagne, og i den forbindelse fik børnene i institutionerne besøg af den grumme heks Helga Håndvask, der aldrig vasker hænder og har de længste og mest beskidte negle, der nogensinde har siddet på en heks.

»Jeg har været med i andre kampagner, som har været belærende på en lidt kedelig måde. Derfor kunne jeg godt tænke mig at finde en måde, der gør budskabet sjovt og interessant og samtidig inddrager både forældre, børn og personale,« fortæller Lisa Spangby, som er leder i Daginstitutionen Lindegården i Næstved og har fundet på historien om Helga Håndvask.

Hygiejnekampagnen i Næstved har handlet om, at børn og voksne skal lære om håndvask og smitterisiko. For børnenes vedkommende gennem leg, sange og fortællinger. »Leg og læring er tæt forbundet, og børn husker bedre, når viden leges ind,« siger lederen.

Resultatet er en samling af materialer med udgangspunkt i Helga Håndvask, som ifølge Lisa Spangby er lige til at bruge i andre daginstitutioner landet over. To kommuner har allerede fået tilsendt materialet.

Budskabet om at vaske hænderne rigtigt har man hørt mange gange før i institutionerne, men alligevel kan der ifølge Lisa Spangby være en idé i at genopfriske de gode råd om håndhygiejne.

»Hvis hænderne skal vaskes korrekt, skal både håndflader, fingre, håndryggen, tommeltotten og håndleddene vaskes i ­minimum 15 sekunder, og det er længere tid, end man umiddelbart skulle tro. Og den tid bruger børn ikke på håndvask efter toiletbesøg, når de er optaget af at vende tilbage til legen igen,« siger hun.



Spritten

stopper

smitten

Det giver færre sygedage blandt børnehavebørn, når personalet er gode til at vaske hænder og bruge håndsprit. Det viser forsknings­projektet 'Sundhed i Børneinstitutioner', som afsluttes i år.

Forskerne har fulgt 23 forskellige institutioner i tre måneder. I den tid havde børnehavebørnene i gennemsnit 2,47 sygedage. I de institutioner, hvor personalet brugte håndsprit, var antallet af sygedage kun 1,77 i snit.

Forskerne fandt ikke samme effekt blandt vuggestuebørn. Det kan blandt andet skyldes, at personalet her ikke er en stor kilde til smitte i forhold til fx andre børn eller legetøj, vurderer de.



Læs mere her

Et vigtigt opdateret opslagsværk

Vira, bakterier, fysiske skader og uheld i daginstitutionerne resulterer ofte i ufrivilligt fravær blandt institutionspersonale, børn og deres forældre. Sundhedsstyrelsens seneste opdatering af håndbogen ’Hygiejne i daginstitutioner’ sætter fokus på forebyggelse, hygiejne, miljø og sikkerhed, så sygdomme og skader kan begrænses.



Bogen er skrevet til alle medarbejdere på daginstitutionsområdet og samler Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger. Den er ajourført med gældende lovgivning og er derfor et vigtigt opslagsværk for alle, som arbejder med daginstitutionsområdet.



Bogen beskriver, hvordan man optimerer hygiejniske rutiner og målretter rengøringen med henblik på at begrænse smittespredning. Desuden fokuseres der på emner som daginstitutionernes fysiske rammer, indretning, dimensionering og udstyr, naturbørnehaver, ude­ophold, kvalitetssikring af rengøring, institutionens daglige brug, hygiejne, desinfektion og særlige forholdsregler ved ophobning af smitsomme sygdomme.



Sundhedsstyrelsen anbefaler, at bogen findes i alle daginstitutioner som opslagsværk for personalet.



’Hygiejne i daginstitutioner’ (2013) er på 152 sider og forhandles hos Komiteen for Sundhedsoplysning på sundhedsoplysning.dk (vælg fanen butik og derefter enten privatkunde eller institutionskunde).

Bogen kan desuden bestilles på mail kfs@sundkom.dk eller pr. fax 3543 0213.

Pris fra 50 til 68 kroner, afhængigt af antal.



Sådan vasker du hænderne – trin for trin

Vask håndfladernes furer med modsatte hånds fingerspidser

Gnid håndfladerne mod hinanden med flettede fingre

Gnid håndflade mod håndryg med flettede fingre

Grib fat om tommelfingrene og vask dem

Vask fingerspidser og negle

Husk også at vaske håndleddene

Kilde: Sundhedsoplysning.dk



10 tidspunkter, hvor du skal vaske hænder

Efter toiletbesøg

Efter du selv har nyst eller pudset næse eller hjulpet et barn med det

Før madlavning

Under madlavning, når du skifter arbejdsgang

Før spisning

Når du har rørt ved et sår

Når du har skiftet ble eller hjulpet et barn på toilettet

Når du har ordnet vasketøj

Når dine hænder er synligt snavsede

Når du kommer hjem fra arbejde



Leg budskabet ind

I Næstveds institutioner hjælper heksen Helga Håndvask børn og voksne til at huske den gode håndhygiejne. Her er et par tips fra Helga og andre til at få budskabet ud.

• Syng en sang med de mindre børn, mens de får vasket hænder. På Region Hovedstadens hjemmeside kan man se et par håndvaskesange på melodier, børnene kender i forvejen.

• Lav en sms-konkurrence blandt medarbejderne, og invitér forældrene til at dele deres håndvaskehistorier på en Facebook-side, så ikke kun børnene lærer at vaske hænder ordentligt.

• Fortæl historien om Helga Håndvask eller andre fortællinger om at vaske hænder. Brug hånddukker, eller lad en medarbejder klæde sig ud for at gøre historien mere levende.

• Giv børnene en tur med vaske hænder-toget ud til håndvasken, eller lad dem lege med fingermaling, før der vaskes hænder. Så er det let at se, hvornår man har vasket hænderne godt nok.

• Sæt et klistermærke op ved håndvasken for at huske alle på, hvordan man vasker hænder. Sådan et mærke kan blandt andet bestilles på Sundhedsoplysning.dk.

• Benyt lejligheden til at vaske hænderne godt og grundigt, når børnene er med i

køkkenet for at bage eller lave mad.



Vil du vide mere?

Få andre gode idéer i materialet om Helga Håndvask ved at

kontakte leder Lisa Spangby, Daginstitutionen

Lindegården i Næstved, på aspan@naestved.dk



Kort og godt om håndvask

At vaske hænder er den mest effektive måde at stoppe spredning af influenza, forkølelse, børnesår, roskildesyge og andre smitsomme sygdomme.

Mange forskellige typer mikroorganismer kan overleve på børns og voksnes hænder i kortere eller længere tid og dermed gives videre til andre. Det gælder også sygdomsfremkaldende bakterier som stafylokokker og colibakterier.

Man bør vaske hænder i mindst 15 sekunder og derefter afspritte dem i omkring 30 sekunder.

Temperaturen på vandet er ikke så vigtig, for man er ikke ude på at slå bakterierne ihjel, men derimod vaske dem af hænderne. Så tag bare godt fat.

Når man har vasket hænder korrekt, bør man tørre dem i et engangshåndklæde og bruge det til at lukke for vandhanen med, så man ikke får nye bakterier på hænderne.

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhedsformidling.dk, Sundhedsstyrelsen, Arbejdsmiljoforskning.dk og Videnskab.dk



Vidste du at …

Godt 285.000 gange er

Unicefs ’Do the Global Handwashing dance’ blevet vist på Youtube. Klippet viser en japansk mand udføre en håndvaskedans.

15. maj er hvert år global vaske hænder-dag, hvor flere end 100 lande deltager i aktiviteter for at skabe bedre håndhygiejne.

Kvinder er bedre til at vaske hænder med sæbe end mænd, hvis man skal tro en engelsk undersøgelse fra 2009. Her observerede man 250.000 mennesker efter toiletbesøg, og mens to ud af tre kvinder brugte sæbe ved håndvasken, var det kun hver tredje mand, der vaskede hænder rigtigt.



Ny app

Vask hænder med din tablet

Når Ella og hendes kammerater hopper i vandpytter og graver i sandkassen, bliver de beskidte. Heldigvis kommer den voksne hurtigt og tager dem med på badeværelset, hvor de kan vaske hænderne fri for snavs.

Det er ikke et kompliceret spil, papirhåndklædefabrikanten Tork har lanceret i forbindelse med den globale håndvaskedag, men app’en skal nok formå at lære børn og voksne om, hvornår man bliver beskidt, og

hvordan man vasker hænderne rigtigt.

App’en Ellas Håndvaskeeventyr er designet til børn mellem to og seks år og kan downloades til institutionens tablets via App Store eller Google Play.



Kilder til denne guide:

Statens Serum Institut, Sundhedsformidling.dk, Sundhedsstyrelsen, Arbejdsmiljoforskning.dk og Videnskab.dk, Helga Håndvask/Næstved Kommune

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.