GUIDE: Sådan tackler du solen

Sommeren byder på masser af timer i solen for både børn og pædagoger. Læs her, hvordan du beskytter ungerne og dig selv i solens uv-stråling.

Når sommeren banker på, og varmegraderne gør deres indtog, flytter mange institutioner hverdagen ud i solskinnet. Med solen følger glæde og varme, men også risikoen for solskoldning, som på længere sigt kan give solskader og hudkræft. Derfor er det vigtigt, at institutionerne gør alt, hvad de kan, for at beskytte børnene mod solens skarpe uv-stråling. Det mener Lisbet Schønau, der er projekt­leder på Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne ’Skru ned for solen’.

»Institutionerne har ansvaret for børnene i det tidsrum, hvor solen oftest er stærkest. Når uv-indekset er over 3, skal man beskytte sig mod solen. Det er ofte mellem klokken 12 og 15, hvor mange børn er på lege­pladsen,« fortæller hun.

Derfor er det vigtigt, at både personale og forældre i institutionen gør sig tanker om, hvordan de bedst beskytter børnene i institutionstiden.

»Personalegruppen og forældre­bestyrelsen bør i fællesskab vedtage en solpolitik og gøre den synlig for alle. Den skal sikre, at alle børn bliver beskyttet i solen, og at forældre og personale har aftalt, hvem der gør hvad for at beskytte børnene i solen. På den måde kan børnene lære gode solvaner, som kan følge dem resten af livet,« siger Lisbet Schønau.

Hvis børnene skal beskyttes bedst muligt mod solens stråler, er det vigtigt, at både pædagoger og forældre kender til solrådene og ved, hvad der virker bedst.

»Der bliver ofte sat lighedstegn mellem solbeskyttelse og solcreme, men den bedste solbeskyttelse fås ved at søge skygge og have tøj på, der dækker skuldre og lår, samt at bruge en god solhat,« siger Lisbet Schønau.

Hun understreger, at pædagogerne ikke må glemme sig selv. Når de er på legepladsen sammen med børnene, bør de følge samme råd.

»Vi skal alle sammen beskytte os mod solens uv-stråling. Selvom man er mere udsat som barn, mens ens krop er under udvikling, er for meget uv-stråling også farlig for voksne. Desuden er både pædagoger og forældre rollemodeller for børnene. Det er vigtigt, at vi er gode eksempler og viser børnene, hvordan man har gode solvaner,« siger hun.



Den stærke sol

Solens uv-stråling kan give kræft i huden. Når uv-indekset, der fortæller, hvor stærk solens stråling er, er 3 eller derover, skal du passe ekstra på og beskytte dig mod solens stråler. I Danmark er det især i tidsrummet mellem 12 og 15 fra april til september, når der er skyfrit eller kun få skyer på himlen.

Uv-strålingen kan give to typer kræft: Almindelig hudkræft, der er den hyppigste form og sjældent dødelig, og modermærkekræft, der er farligst og potentielt dødelig. Jo tidligere kræft i huden opdages og behandles, jo større er chancen for at blive helbredt.

Danmark er i dag et af de lande i verden, der har den højeste forekomst af kræft i huden, og antallet af ramte stiger hvert år. 1 af 12 danskere udvikler kræft i huden i løbet af deres liv, og 130.000 danskere er i dag ramt af sygdommen.



Her er uv-indekset

Uv-indekset er et udtryk for solens stråling på et bestemt sted på en bestemt dag. Skalaen går fra 1 til ca. 15, hvor 1 er meget svag sol og tal over 10 er ekstremt stærkt sollys. I Danmark bliver uv-indekset aldrig højere end 7, men nær ækvator kan det blive mere end det dobbelte. Uv-indekset afhænger blandt andet af ozonlagets tykkelse og skydækket.

Uv-indeks Intensitet Beskyttelse

Under 3 Lav Ikke nødvendig

Fra 3-6 Moderat Hat, tøj

Fra 6-8 Høj Hat, tøj, skygge

Fra 8-10 Meget høj Hat, tøj, skygge, evt. inden døre

Over 10 Ekstrem Inden døre



3 gode solråd

1. Søg skygge

• Når uv-indekset er 3 eller derover, bør man ikke opholde sig direkte i solen. Find skyggepletter under træer, parasoller eller overdækninger.

• Lær børnene at holde sig i skyggen, når solen er stærkest, og sørg for at lave sjove aktiviteter dér, så huden kan få så meget pause fra solen i dette tidsrum som muligt.

• Husk, at selvom man opholder sig i skyggen, kan man stadig få farve og uv-stråling. Mange overflader reflekterer nemlig solens stråler.

• Vær ekstra opmærksom på solbeskyttelse, når I opholder jer på steder uden skygge, fx på stranden eller på en fodboldbane.

2. Brug solhat

• For at undgå skoldninger, er det en god idé at dække bar hud til. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver den bedste beskyttelse. Udover at dække krop, overarme og lår er det en god idé at bruge en solhat med bred skygge, der dækker hoved, ansigt, ører og nakke, og beskytte øjnene med solbriller, der har både UVA- og UVB-filter.

• Husk at vådt tøj ikke giver den samme uv-beskyttelse som tørt tøj, men at man kan få særligt uv-tøj, som beskytter godt mod uv-stråling, både når det er vådt og tørt.

3. Brug solcreme

• Solcreme til børn skal beskytte mod både UVA- og UVB-stråler, være vandfast og minimum faktor 15. Cremen bør ikke indeholde stoffet 4-MBC. Cremer mærket med Svanemærket, Den Blå Krans eller Blomsten tager særligt hensyn til sundhed og miljø.



Lav en solpolitik

Med en solpolitik kan I skabe solsikre vaner for både børn og voksne. Solpolitikken kan tage udgangspunkt i solrådene skygge, solhat og solcreme og være udgangspunktet for, at hverdagen og legepladsen bliver solsikre.

Solpolitikken skal sikre, at både pædagoger og forældre – og i SFO’en også børnene – er opmærksomme på, hvordan man sikrer sig bedst muligt mod solskoldninger mv. Du kan se, hvordan en solpolitik ser ud, på skrunedforsolen.dk/solpolitik



Sådan bruger du solcreme

Solcreme skal have tid til at virke, så smør ungerne ca. 20 minutter, inden de skal ud i solen. Til en barnekrop skal bruges ca. 20 ml solcreme, svarende til barnets håndfuld. Voksne bør bruge det dobbelte. Hvis man bruger en mindre mængde solcreme og fordeler den ud over hele kroppen, bliver solbeskyttelsen dårligere.

Husk at smøre nakke, næse, ører, ansigt og fødder og sørg for at børnene bliver smurt igen, hvis de har svedt eller badet i længere tid.

Husk at skygge og tøj er den bedste og vigtigste beskyttelse – solcreme er et supplement og en nødløsning, når man opholder sig på steder uden skygge.



Sol & småbørn

Jo tidligere børn udsættes for uv-stråling og solskoldninger, jo større risiko er der for at få hudskader og kræft i huden senere. Helt små børn, som ikke kan kravle eller gå, bør aldrig opholde sig i direkte sollys og behøver derfor ikke solcreme. Sørg for overdækning som solsejl eller parasoller, som børnene kan være i skygge under. Ved meget stærk sol, bør man også beskytte de helt små børn mod den uv-stråling, der reflekteres fra omgivelserne. Den bedste beskyttelse fås ved at dække huden til med løstsiddende tøj og solhat.



8 trin til en solsikker legeplads

Følg guidens 8 trin, og få en solsikker legeplads

1. Kortlæg legepladsens skyggeforhold

En gang om måneden fra april til september bør I tre gange mellem 12 og 15 gå en runde på legepladsen og notere, hvor meget skygge der er ved legeredskaber, borde og andre steder, hvor børnene opholder sig. Brug evt. skyggeskemaet i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens guide ’Skru ned for solen – guide til en solsikker legeplads’ (det findes på kortlink.dk/c7me). Når skemaet er udfyldt, kan I se, hvor der er mest brug for at etablere skygge.

2. Skab skygge med planter

Træer, buske og planter kan skabe skygge for solen, men kan også bruges til at skabe læ, som legeredskaber, til pynt eller ruminddeling. Hæng fx et par hængekøjer op mellem en gruppe træer, lav hytter, eventyrgange eller gokartbaner af pil, eller byg huler og legehjørner ved at fjerne lave grene fra træer og buske.

3. Skab fleksibel skygge

På steder, hvor der kun er sol nogle gange, bør I have fleksible skyggemuligheder. Brug parasoller og markiser. Invester i et par flytbare pavilloner, solsejl eller presenninger. Lav et teaterhjørne med vægge og forhæng, eller byg overdækkede huler og hyggekroge. Hav tæpper, lagner og lignende til rådighed, som børnene må bruge til selv at bygge huler osv.

4. Skab permanent skygge

På steder, hvor der er sol det meste af dagen, kan I skabe permanent skygge. Byg fx legehuse, bålhuse eller halvtag over boldbane og frokostområde. Sæt hegn eller vægge op på sandkassens sydlige og vestlige sider, eller lav klatrevægge, hvor man klatrer på skyggesiden.

5. Skab kombineret skygge

Byg pergolaer eller tremmehegn, som planter kan vokse op ad. Dyrk vin og slyng- eller bælgplanter, der vokser hurtigt, op ad klatrestativer og legeredskaber. Brug tæpper, lagner og sejl til at overdække legeområder.

6. Nye legeredskaber skal i skyggen

Nyindkøbte klatrestativer, gynger, legehuse og andre faste legeredskaber skal placeres, så de er i skygge mellem klokken 12 og 15 i sommermånederne. Det er en god idé at købe legeredskaber, som selv skaber skygge.

7. Skab solsikre mål

Sæt jer mål for, hvordan legepladsen skal indrettes, så både børn og voksne er beskyttet mod solen. Der bør som minimum være 2,5 m2 udendørs skygge pr. barn.

8. Få gratis hjælp

Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivning om skygge på legepladsen. Skriv en mail til sol@cancer.dk, eller ring til projektleder for legepladsområdet Anne Bach Waagstein på telefon 3525 7589.



Det er snart soluge

I uge 20 afholdes ’Den lokale soluge’, hvor frivillige fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne ’Skru ned for solen’ besøger SFO’er og børnehaver landet over. Formålet med solugen er at

• opfordre institutionerne til at indføre en solpolitik.

• informere personalet om, hvordan de beskytter børnene i solen.

• fortælle børnene om, hvordan man passer på sig selv i solen.



Hold jer opdateret

• Læs mere om solbeskyttelse på skrunedforsolen.dk

• Tilmeld jer solkampagnens nyhedsbrev, og modtag en mail 3-4 gange om året med idéer og de seneste nyheder om solbeskyttelse på kortlink.dk/c7qr

• Download app'en Uv-indeks. Her kan du se uv-indekset, få vejledning til solbeskyttelse og automatisk få en varsling, når uv-indekset er højt. App’en er gratis og kan downloades i App Store eller Google Play. Det er Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, som i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen står bag app’en.



Kilder til denne guide: Lisbet Schønau, projektleder på Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne, skrunedforsolen.dk, Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens pjecer ’Skru ned for solen på legepladsen’ (kortlink.dk/c7qc), ’Pas på de små solstråler’ (kortlink.dk/c7qd) og ’Skru ned for solen mellem 12 & 15’ (kortlink.dk/c7qe), Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens guide ’Skru ned for solen – guide til en solsikker legeplads’ (kortlink.dk/c7qb), Kræftens Bekæmpelses ni faktaark om solbeskyttelse og kræft i huden (kortlink.dk/c7uh) og DMI’s side om uv-indeks (kortlink.dk/c7va).

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.