GUIDE: Sådan beskytter du børnene mod solen

Når børnene skal ud at lege i sommersolen, er det vigtigt at huske solbeskyttelse. Ellers risikerer de at blive solskoldet. Senere i livet kan manglende solbeskyttelse medføre kræft.

Om sommeren glæder børnene sig til at komme ud at lege på legepladsen, og mange børn leger udenfor en hel dag. Derfor er det vigtigt, at man som pædagog sørger for ordentlig solbeskyttelse til børnene.

»Når vi bliver solskoldet, forårsager uv-stråling fra solen en DNA-skade i hudens celler. Hvis man får for meget sol mange gange over længere tid, kan DNA-skaderne ophobe sig og medføre kræft,« siger Peter Dalum, projektchef på Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Selvom børn sjældent får kræft i huden som for eksempel moder­mærkekræft, er det vigtigt, at man sørger for at forebygge, allerede fra de er små.

»Især små børn har ofte en meget lys og ubeskyttet hud, og jo tidligere man får skader på huden, jo værre. Når børn vokser, deler deres celler sig mange gange. Hvis man så får skader i nogen af cellerne, der ikke bliver repareret, og cellerne deler sig, så spreder skaderne sig til langt flere celler, end de ville gøre senere i livet. Så er det også sådan, at bliver man allerede solskoldet mange gange, når man er lille, så bidrager det til, at man bliver skoldet flere gange i sit liv,« siger Peter Dalum.

En anden grund til at beskytte børnene mod solen er, at selve solskoldningen er til stor irritation for børnene.

»En solskoldning kan på længere sigt være sundhedsskadelig. Derudover gør den rigtigt ondt, og man sover dårligt. I særligt slemme tilfælde skal man efter skoldning holde sig inde i skyggen i to-tre dage for at sikre, at der ikke kommer mere uv-stråling ind til kroppen,« siger Peter Dalum.



Så farlig er solen

Hvis man ikke beskytter sig mod solen, risikerer man at få kræft i huden. Modermærkekræft er den mest aggressive form for kræft i huden. Mere end 1.900 danskere får årligt konstateret modermærkekræft, og cirka 270 dør af det. Børn får næsten aldrig modermærkekræft, men det er i dag den mest udbredte kræftform blandt unge voksne, og man skal være opmærksom på, om ens modermærker ændrer form eller farve, da det kan være et tegn på kræft.



Andre solskader

Overdreven solbadning kan skade øjnene, og gøre det fire gange så sandsynligt, at man udvikler grå stær. Solskoldning kan ændre de sygdomsbekæmpende hvide blodceller og ødelægge vores DNA. Desuden ælder solen vores hud.

Kilde: dr.dk/DR2/VidenOm



Husk!

Det er ikke kun børn, der skal beskyttes mod solens stråler. Som voksen er det lige så vigtigt, at man husker solbeskyttelse. De tre solråd ’skygge’, ’solhat’ og ’solcreme’ gælder også for voksne.



Sådan beskytter du børn mod solen

Skygge. Midt på dagen, hvor solen står højest, er den bedste beskyttelse at opholde sig i skyggen.

Hat. Hvis børnene leger ude mellem kl. 12 og 15, er det vigtigt, at de er iført en bredskygget hat. Det kan for eksempel være en bøllehat eller en legionærhat.

Tøj. Børnene bør have tøj på, der minimum går til albuer og knæ. Løst­siddende og tætvævet tøj anbefales, da det giver den bedste beskyttelse mod solen, samtidig med at det er køligt og rart at lege i.

Solcreme. De steder på kroppen, hvor børnene ikke er dækket af tøj, skal de smøres med solcreme. Det kan for eksempel være på ansigt og hænder. Solcreme med faktor 15 er tilstrækkeligt i Danmark.

En håndfuld. Hvis børnene ikke har tøj på, gælder tommelfingerreglen én barnehåndfuld solcreme (20 ml) til en barnekrop. Smør børnene, 20 min. før de løber ud i solen for at lege, og smør igen, hvis de leger med vand.

Vær et forbillede. Børnene lærer meget ved at efterligne. Hvis du lægger vægt på, at det er vigtigt at beskytte sig mod solen, vil børnene gøre det samme.

Spædbørn. Vær opmærksom på, at spædbørn, der hverken kan kravle eller gå, ikke må opholde sig i solen. Der gælder derfor andre regler for dem.



uv-app

’UV-INDEKS’

Med den gratis app ’UV-INDEKS’ kan du tjekke det aktuelle uv-indeks. Appen virker både i Danmark og resten af verden. Det er Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der står bag appen.



Solbeskyttelsespolitik

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden opfordrer alle vuggestuer, børnehaver og skoler til at udarbejde en solbeskyttelsespolitik med retningslinjer for en fornuftig adfærd i solen. Den skal angive, hvordan børn og personale beskyttes, når uv-indekset er på 3 eller mere.



Solcreme do’s and don’ts

Do:

● Brug svanemærkede produkter. De indeholder ikke skadelige stoffer.

● Brug solcreme, der beskytter mod både uva- og uvb-stråling.

● Brug rigelig solcreme. En krop, en håndfuld solcreme.

Don’t:

● Brug ikke solcreme med stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende.

● Brug ikke solcreme som en undskyldning for at være længere i solen.

● Brug ikke solcreme på spray, da den kan være svær at dosere.



Vidste du ...

● Børn bliver også udsat for uv-stråling på en overskyet sommerdag. 30-70 procent af solstrålingen slipper nemlig gennem skyerne. Derfor skal børn også beskyttes, selvom det er overskyet.

● Selvom barnet sidder i skyggen under et træ eller en parasol, får det alligevel sol – halvt så meget, som i den direkte sol. Det skyldes blandt andet, at overflader som sand, vand og beton reflekterer solens stråler.

● De tre solråd ’skygge’, ’solhat’ og ’solcreme’ står i prioriteret rækkefølge. Skygge er dermed det mest anbefalede solråd.



Ønsker du at vide mere, kan du gå ind på skrunedforsolen.dk



4 forslag til aktiviteter i skyggen

● Find en firkløver. Sæt børnene til at lede efter en firkløver i træernes skygge. Det kan tage lang tid at finde en, men hvis det lykkes, skaber det stor glæde.

● Lejrtur på legepladsen. Sæt et telt op på legepladsen, gerne i skyggen. Fyld puder og tæpper ind i teltet, og lad evt. børnene spise deres madpakker derinde.

● Byg en hule. Hæng et tæppe op mellem lavthængene grene på et træ eller en busk. Læg et andet tæppe ind under, og lad børnene tage deres legetøj med ind i hulen.

● Hængekøje i skyggen. Hæng en stor hængekøje op i skyggen, og lad børnene slappe af i den. Det er både hyggeligt og svalende.



Se flere forslag til lege i skyggen på skyggehygge.dk



Kilder til denne guide: Pjecen ’Gode råd til beskyttelse af børn i solen’ fra TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Faktaark om solbeskyttelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.