Flere pædagoger udsættes for vold

Næsten hver femte kvindelige pædagog og hver tiende mandlige pædagog er udsat for vold på jobbet, viser en ny rapport. Tallene svarer til mere end en tredobling på knap 10 år i andelen af pædagoger, som har oplevet psykisk eller fysisk vold på arbejde. Undersøgelsens forfatter er forbavset og kalder på handling

Selvom volden generelt i samfundet er faldet siden 1970'erne, er den grove vold tiltaget inden for de seneste år. Især er volden mod pædagoger steget markant. Fra 1993 til 2001 er andelen af BUPL's medlemmer, som har været udsat for fysisk og psykisk vold, blevet mere end tredoblet. Det fremgår af undersøgelsen "Vold på arbejdet - med særlig vægt på FTF-medlemmers arbejdspladser", som arbejdspsykolog Jørgen Møller Christiansen har lavet for Center For Alternativ Samfundsanalyse (CASA).

BUPL's hovedorganisation FTF og BUPL har sammen med CASA lavet en særkørsel af resultaterne for pædagoger, som sammen med rapporten blev offentliggjort i februar 2005. Forfatteren er forbavset over pædagogernes negative resultat.

"Det overrasker mig, at stigningen er så kraftig for pædagoger, men det hænger nok sammen med, at mange pædagoger i dag er ansat i nogle randområder i det pædagogiske arbejdsfelt," siger Jørgen Møller Christiansen og nævner som eksempler heldagsskoler for adfærdsvanskelige unge, specialinstitutioner for fysisk og psykisk handicappede og væresteder i storbyerne.

Han mener, at pædagoger i stigende grad vil få arbejde i sådanne randinstitutioner, og flere pædagoger vil derfor også blive udsat for psykisk og fysisk vold. Med kommunalreformens planer om, at alle kommuner skal hjemtage børn og unge fra de tidligere amtslige tilbud, som hører til randområderne, vil der bestemt ske en stigning, mener Jørgen Møller Christiansen.

"Der er ikke noget, der tegner godt der. Det er selvfølgelig gode tendenser, at man arbejder med større rummelighed og trækker personer, som har siddet i en særforanstaltning, ind i normale omgivelser. Men hvis ressourcerne i de normale omgivelser ikke er gode nok, så giver det bare en øget belastning. Det vil give kraftige problemer for både ledelse, personale og for dem, man putter ind i institutionen. Hele det gamle beredskab vil krakelere voldsomt, og man kan komme til at gøre mange en bjørnetjeneste," siger han.



Hver femte kvinde. Tallene for BUPL-medlemmer viser, at 17 procent eller næsten hver femte kvindelige pædagog og hver tiende mandlige pædagog i 2001 var udsat for vold på jobbet. Både den omtalte tredobling og de kønsspecifikke tal bygger på spørgeskemaer, som 229 pædagogoger i forbindelse med undersøgelsen har svaret på. Desuden indgår i undersøgelsen et kvalitativt interview med et medlem, som er ansat på et værested for unge, hvor to pædagoger om eftermiddagen og aftenen ser efter 25-35 unge gæster.

"Her er pædagogerne mere frustrerede over, at de ikke kunne råbe myndigheder og kommune op og få ressourcer til at hjælpe de unge ud af en kriminel løbebane, end de var frustrerede over de trusler og voldsepisoder, der forekom," siger han.

Jørgen Møller Christiansen er ikke i tvivl om, at volden mod pædagoger er et reelt billede, men det kan variere, hvad man betegner som vold.

"Vi mangler mere viden om, hvad det er for en type vold, der gemmer sig bag tallene. Om det er et vuggestuebarn, der tjatter til en voksen - jeg tror det ikke - eller grov fysisk og psykisk vold," siger han og opfordrer de lokale BUPL-afdelinger til at tage emnet vold mod pædagoger op i samråd med de lokale institutioner.

Morten Eiler Hansen, løn- og normeringssagsbehandler i BUPL Roskilde Amt, gør sig allerede overvejelser om det samme. Han mener også, at vold i stigende grad vil forekomme mod pædagoger, når kommunerne fra 2006 skal hjemtage børn og unge fra de amtslige specialtilbud.

"Tidligere var børnene jo i institutioner på SL-området, men nu skal vi i BUPL som faglig organisation til at stille krav til kommunerne om bemandingen af sådanne tilbud. Vi skal både slås for de ansattes kompetenceudvikling og en løn, der vil svare til de nye opgaver. Man kan ikke bare lige skifte fra børnehaven til specialområdet, og det bliver en udfordring for de faglige organisationer at sikre, at kommunernes beredskab følger med," siger han.

I forhold til andre faggrupper og det samlede antal FTF'ere, der har været udsat for vold, ligger BUPL lavt. Men stigningen over ti år er markant større for pædagoger end for andre faggrupper. For lærerne var andelen af voldsramte øget med 250 procent mod BUPL's 350 procent.



Hvor forekommer vold?

Det viser undersøgelsen:

- at vold forekommer inden for et bredt udsnit af områder, hvor FTF'erne

er beskæftiget

- at FTF'ere på små, mellemstore som store arbejdspladser er udsat for vold

- at vold på arbejdet er stort set lige udbredt blandt ledere og medarbejdere

- I FTF som helhed er kvinder og mænd relativt set lige udsatte for vold

blandt samtlige har 21 procent af kvinderne og 22 procent af mændene

været udsat for vold i arbejdet inden for det seneste år. Forholdet gør sig

ikke gældende inden for samme fag. Inden for BUPL's område har 17 procent af kvinderne være udsat for vold og ti procent af mændene

at vold på arbejdet er relativt mere udbredt blandt FTF'ere, der arbejder

i aften- og nattetimer end i dagtimer

- at yngre oftere end ældre har været udsat for vold

- at nyansatte på arbejdspladsen oftere er udsat for vold end kolleger

med længere ansættelse.



Kilde: Vold på arbejdet - med særlig vægt på FTF-medlemmers arbejdspladser"

af Jørgen Møller Christiansen, CASA, februar 2005. Læs hele undersøgelsen på:

www.ftf.dk/page.dsp?page=6594

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.