Børnehave har succes med slikforbud

Forbud mod søde sager giver energiske børnehavebørn i Red Barnets Børnehave i Horsens

De seneste to år har personalet i Red Barnets Børnehave i Horsens konsekvent beslaglagt slik og chokolademadder i børnenes madpakker, og det har vist sig at være en rigtig god beslutning.

"Børnene har fået mere energi, men de er også blevet bedre til at sidde stille i længere tid. Når vi sidder i samlinger og skal give meddelelser eller læse en historie, er de meget mere lydhøre nu end tidligere," siger leder Birgitte Rasmussen og fremhæver, at de fleste af forældrene har adopteret det sunde kostbudskab til også at omfatte familiens øvrige spisevaner.

Selv er lederen ikke i tvivl om, at megen sukker i kosten giver urolige børn.

Samme morgen som Børn&Unge taler med hende, har Birgitte Rasmussen siddet i en rundkreds med børnene og talt med dem om, hvad de spiste til morgenmad. Fire af børnene har fået nutella-madder eller guldkorn. De snakker lidt videre, hvorefter hun spørger om, hvilke børn der ofte bliver skældt ud i børnehaven af de voksne. Børnene nævner navnene på præcis de fire børn, der fik den usunde morgenmad. Ikke noget videnskabeligt bevis, men alligevel...

"Vi råber af de børn, fordi vi vil have dem til at lytte til det, vi siger. Men de hører ikke efter. Ikke fordi de ikke vil, men de magter det ikke. De har meget sværere ved at koncentrere sig," siger Birgitte Rasmussen.



Flov over madpakken. Når forældrebestyrelsen for to år siden valgte at tage formynderkasketten på og forbyde søde sager, skyldtes det en håbløs kamp for sundere madpakker. Enkelte forældre blev ved med at give deres børn nutella-madder og sukkerholdige yoghurter med i madkassen på trods af flere års snak om sund kost og madpakker. Et af de "søde" børn begyndte at smide sin madpakke ud i skraldespanden, fordi han var flov over indholdet. Det udløste forbuddet.

Det sendte nærmest chokbølger gennem landet, da forbuddet blev kendt, og Red Barnets Børnehave optrådte i stort set alle medier - også i Børn&Unge nummer 34 og 38, 2002. Alligevel har det vist sig at være til institutionens fordel i dag, vurderer Birgitte Rasmussen.

"Opmærksomheden mod budskabet blev skærpet, og det var vores held. Forældrene har taget beslutningen til sig og er meget kreative med, hvad de putter i madpakken. Jeg oplever, at de er glade for, at vi har taget initiativet, så de slipper for at have de kampe med børnene derhjemme om indholdet i madpakken," siger Birgitte Rasmussen.

I forbindelse med forbud og beslaglæggelse af søde sager indførte børnehaven en kostpolitik, som er blevet fulgt lige siden.

Nye forældre orienteres om kostpolitikken i huset, og indtil nu har ingen vendt tommelfingeren nedad.

"Vi oplever stadig forældre, som giver deres børn hvidt brød med i børnehaven, men vi gør, hvad vi kan for at overbevise dem om, at groft rugbrød er bedst. Og børnene selv er meget bevidste om, hvad der er sund kost."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.