Forældrebestyrelsens rolle ved ansættelser
I kommunale institutioner kan forældrebestyrelsen indstille, hvem der skal ansættes
Ved ansættelse i faste stillinger i kommunale institutioner har forældrebestyrelsen såkaldt indstillingsret.
Det betyder, at forældrebestyrelsen som minimum skal have kendskab til et udvalg af ansøgningerne og kan komme med forslag til, hvem der skal ansættes.
Der skal foreligge saglige begrundelser fra ledelsens side for ikke at følge en eventuel indstilling fra forældrebestyrelsen.
Udvidet indflydelse ved lederstillinger
Ved lederansættelser har forældrebestyrelsen både indstillingsret og ret til at deltage ved ansættelse af lederen.
Rent praktisk kan forældrebestyrelsen udpege en eller flere repræsentanter, som deltager i et ansættelsesudvalg, hvis forældrebestyrelsen ønsker det.
Ved ansættelse af en område- eller klyngeleder, som er overordnet leder for flere institutioner, skal de forskellige bestyrelser i fællesskab udpege repræsentanter til et ansættelsesudvalg.
Vidste du ...
Reglerne om forældrebestyrelsens rolle ved ansættelser i kommunale institutioner finder du i Dagtilbudslovens kapitel om forældrebestyrelser.
Selvejende institutioner og privatinstitutioner
I selvejende institutioner og privatinstitutioner kan der både være en institutionsbestyrelse, som har arbejdsgiverkompetencen, og en forældrebestyrelse, som dækker forældrenes indflydelse efter dagtilbudsloven.
Selve ansættelseskompetencen beror på institutionens vedtægter, som skal være godkendt af kommunen.
Ved ansættelser er det naturligt at nedsætte et ansættelsesudvalg, som kan afgive indstilling til institutionsbestyrelsen eller til lederen.