Overenskomstforhandlinger: Det bliver svært at finde kompromisser

Der er så stor forskel på kravene, at overenskomstforhandlingerne i den grad kalder på solidaritet i fagbevægelsen, mener BUPL’s formand Elisa Bergmann, der regner med, at den afsluttende forhandling trækker ud. Hun tager soveposen med.

Overenskomstforhandlingerne er lige gået i gang, efter de offentligt ansattes fagforeninger tålmodigt har ventet på at underviserne kunne få gang i forhandlinger om en arbejdstidsaftale. Og samtidig er de snart overstået.

Læs her om, hvordan fagbevægelsen har stået sammen om undervisernes kamp for en arbejdstidsaftale.

Efter det første møde fredag den 26. januar mellem arbejdsgiverne fra Kommunernes Landsforening, KL, og Forhandlingsfællesskabet, som forhandler de generelle krav, herunder løn og pension, for blandt andet pædagoger og lærere, er der nemlig kun en eneste politisk forhandling tilbage til at blive enige om nye overenskomster. Det finder sted den 14. februar.

Efter mødet er det svært at se, hvor man skal finde de gode kompromisser, konstaterer BUPL’s formand Elisa Bergmann:

»Der er så stor forskel på de krav, som KL stiller, og de krav, vi stiller,« siger hun.

KL mener, pædagogerne har fået for meget

Forhandlingsfællesskabet og BUPL kræver reallønsforbedringer til alle offentligt ansatte. KL kræver løntilbageholdenhed, fordi man mener, at de offentligt ansatte har fået mere i løn end de private.

»Det er stadig totalt taltrylleri. Det kommer an på, hvor man regner lønudviklingen fra,« siger Elisa Bergmann, der understreger, at de offentligt ansatte vil kæmpe hårdt for mere i løn.

Mere løn til sosu-assistenterne

KL har også et krav om at tilgodese særlige grupper af offentligt ansatte. I en video, som KL har offentliggjort før fredagens forhandlinger, siger Michael Ziegler, chefforhandler i KL og borgmester (K) i Høje-Taastrup:

»Et af de emner som er rigtig vigtigt for KL er rekrutteringsudfordringer, især på social og sundhedsområdet, hvor vi tænker, at vi er nødt til at målrette nogle af lønmidlerne, sådan så vi kan gøre det mere attraktivt.«

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, skriver det mere konkret på Facebook: 'Der skal afsættes en pulje på mere end 500 millioner kroner til forbedringer for især SOSU’er, men også sygeplejersker.'

Problemet (for alle andre end SOSU'er og sygeplejersker) er, at hvis der skal flere penge til en gruppe medarbejdere, så betyder det i praksis, at andre skal have mindre. Og for god ordens skyld: Pædagogerne er ikke omfattet af de grupper, som KL vil give ekstraordinært mere i løn.

Tværtimod har BUPL’s kamp for at fremme ligelønnen fået en kølig modtagelse.

»De mener ikke, man kan tale om ligelønsproblemer indenfor det kommunale område, hvor der er 75 procent kvinder. Det har de svært ved at forstå,« siger Elisa Bergmann.
Samtidig er der også uenighed om seniorfridagene, som KL vil have reguleret, så de først kan gives fem år før pensionsalderen

Vi må være solidariske

Det massive pres fra arbejdsgiverne stiller store krav til fagbevægelsen, mener Elisa Bergmann.

»Den her overenskomst kalder om noget på solidaritet i fagbevægelsen. Hvis vi ikke står skulder ved skulder, så bliver det endnu sværere.«

Imens venter alle parter på den vigtigste oplysning i forhandlingerne: Hvor mange penge er der? Det er traditionelt aftalerne på statens område, der dikterer, hvor stor lønstigning pædagogerne (og de øvrige kommunalt ansatte) kan se frem til. Det forventes, at rammen for statens område bliver forhandlet på plads den 8. februar, og så skal den 'oversættes' til de kommunale overenskomster.

Før overenskomstforhandlingerne gik i gang, lød buddet på omkring syv procents lønstigning fordelt over tre år.

Den 14. februar mødes KL og Forhandlingsfællesskabet til den anden og sidste forhandling.

»Den forhandling er uden bagkant, så den kan vare et stykke tid. Vi må tage soveposen under armen. Vi skriver ikke under på en aftale, før vi er klar,« siger Elisa Bergmann.


Hvad er OK-18?

Overenskomster er aftaler, der fastsætter vores løn og arbejdsvilkår. Din løn og pension har du, fordi det står i din overenskomst. Det samme gælder for den ugentlige arbejdstidsnorm på 37 timer, den 6. ferieuge, løn under barsel og meget andet.

I det sene efterår 2017 gik overenskomstforhandlingerne for de kommunalt og privatansatte i gang, og i april 2018 forventes den nye overenskomst at træde i kraft - det er det, vi kalder OK-18.


 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.