Presset har virket: Nu går OK-forhandlingerne i gang

Overenskomstforhandlingerne har stået stand by, mens undervisere og Kommunernes Landsforening har forhandlet om at forhandle en arbejdstidsaftale for underviserne. Nu er der hul igennem, og pædagogernes overenskomstforhandlinger kan gå i gang. Men det bliver ikke let at få en aftale, advarer BUPL’s formand Elisa Bergmann.

Endelig – efter mere end en måneds ventetid, går forhandlingerne om en ny overenskomst til pædagoger (og de øvrige offentligt ansatte) nu i gang.

Ventetiden skyldes, at samtlige fagforbund for offentligt ansatte allerede i efteråret gav håndslag på, at overenskomstforhandlingerne først skulle begynde, når underviserne var i gang med reelle forhandlinger om en arbejdstidsaftale. Lærernes arbejdstid har været styret af en lov siden 2013, hvor lærerne blev lockoutet.

Men nu er der altså kommet noget at forhandle om mellem Lærernes Centralorganisation og Kommunernes Landsforening, KL, kunne formanden for Lærernes Centralorganisation, Anders Bondo Christensen i går berette.

»Det er den første forudsætning for, at der overhovedet er udsigt til at lande en aftale. Men der er stadig lang vej igen, og vi er langt fra enige om indholdet,« siger Anders Bondo Christensen ifølge en pressemeddelelse.

Anders Bondo Christensen er også formand for folkeskolelærernes fagforbund, Danmarks Lærerforening, og såmænd også for Forhandlingsfællesskabet, som BUPL er en del af.

Det er Forhandlingsfælleskabet, der forhandler de generelle krav, for eksempel lønnen, med Kommunernes Landsforening.

Svært at sidde på hænderne

BUPL’s formand Elisa Bergmann glæder sig over, at sammenholdet mellem fagforbundene har virket:

»KL er kommet til forhandlingsbordet, og det var det, der var vigtigst.«

Der bliver travlt de næste uger, for mange forhandlingsmøder er blevet aflyst, mens underviserne har kæmpet for at få taget hul på forhandlinger om deres arbejdstid.

»Det har været rigtig svært at sidde på hænderne og vente, så det er godt, vi kan komme i gang med at drøfte nogle af de ting, der er vigtige for os,« siger Elisa Bergmann.

Det bliver ikke let

Men bare fordi forhandlingerne kan gå i gang, betyder det på ingen måde, at det bliver let at få en aftale, advarer Elisa Bergmann:

»Vi har mange store dagsordner, der venter. Vi ved endnu ikke, hvor de store konfliktpunkter og temaer kommer til at ligge.«

Alene det at blive enige om, hvordan lønnen skal udmøntes, kan blive svært. Arbejdsgiverne i KL mener, at reguleringsordningen har været for gavmild de seneste år, en påstand som Elisa Bergmann kalder ’taltrylleri’. Reguleringsordningen sikrer, at lønudviklingen i det offentlige følger den private sektors lønudvikling, Og så vil de gerne give SOSU-assistenterne et lønløft.

Omvendt kræver fagforeningerne, at alle offentligt ansatte får reallønsforbedringer og dermed glæde af det opsving, Danmark økonomisk befinder sig i.

Samtidig er der også tre vigtige temaer for de offentligt ansatte: Ud over undervisernes arbejdstid handler det om de statsansattes frokostpause. Arbejdsgiverne mener slet ikke, det er en del af overenskomsten, at de ansatte kan spise frokost i arbejdstiden, men nu skal frokosten skrives ind i overenskomsten, kræver de statsansatte. Det tredje tema berører pædagogerne. Det er nemlig kravet om at få gjort noget ved ligelønnen gennem et ligeløns- og lavtlønsprojekt.

Alle skal i mål

At forhandlingerne kan blive svære, har fagforeningerne taget højde for. For solidariteten stopper ikke nu, hvor forhandlingerne kan gå i gang.

»Vi er først i mål, når alle er i mål. Vi vil sikre, at der både på statens og det kommunale område er skred i forhandlingerne,« siger Elisa Bergmann

Så pædagogerne får ikke en overenskomst, før alle får en overenskomst?

»Men vi skal også i mål med det, som er vigtigt for os, blandt andet et ligelønsprojekt, før de andre kan komme i mål,« siger Elisa Bergmann.

De første, såkaldte tekniske forhandlinger er allerede gået i gang tirsdag den 23. januar.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.