Medlemsboost i BUPL: Eva kom for fællesskabets skyld

Pædagog Eva Thomsen er blandt de mange nye medlemmer, der under forårets overenskomstforhandlinger er strømmet til BUPL. Nu er jeg i den rigtige fagforening, siger hun.

’Du er godt klar over, at hvis du ikke skifter til BUPL, og vi ender i konflikt og lockout, så står vi andre ude foran børnehaven, og du skal passe børnene herinde’.

Sådan sagde en velmenende kollega til pædagog Eva Thomsen, inden Eva tog skridtet i februar 2018 og skiftede fra Frie Funktionærer til BUPL.

Faktisk var Eva Thomsen ikke klar over, at det var præcis sådan det hang sammen. Men da hun fik sat sig grundigere ind i konfliktstoffet og BUPL’s rolle i overenskomstforhandlingerne om hendes og kollegaernes løn- og arbejdsvilkår, var hun slet ikke i tvivl.

»Så kunne jeg godt se, at jeg hellere ville være i BUPL, og at BUPL er den rigtige fagforening for pædagoger,« siger Eva Thomsen, pædagog i småbørnsafdelingen i Børnehaven Regnbuen i Skærbæk.

Medlemsboost

Eva Thomsen er langt fra den eneste pædagog, der i lyset af forårets overenskomstforhandlinger har valgt at blive organiseret i BUPL.

BUPL har oplevet et sandt medlemsboost: En opgørelse fra medlemsafdelingen viser, at fra 1. januar til 1. april 2018 er medlemstallet steget med 1.462 personer til aktuelt 53.144 erhvervsaktive BUPL’ere. I samme måned sidste år var tallet 51.689 medlemmer.

At så mange pædagoger nu står sammen i et fagligt fællesskab har også haft betydning for Eva Thomsens indmeldelse.

»Jeg har savnet et fagligt fællesskab. Man får for eksempel fagblade, og somme tider trækker vores leder paralleller til noget, der har stået der, og som vi arbejder ud fra. Så jeg er også kommet for fællesskabet. Det sociale er vigtigt, og det at vi alle sammen er i samme båd og bakker hinanden op er en styrke,« siger hun.

Tilfældigt valg

At Eva Thomsen i sin tid valgte Frie Funktionærer var en tilfældighed. Hendes mand, der er sælger, var nemlig medlem der.

»Det var simpelthen af familiære grunde. Min mand havde gode erfaringer, og så skulle jeg da også bare være der, og de havde et godt tilbud,« fortæller Eva Thomsen, der siden 2007 har arbejdet som pædagogmedhjælper, men i januar 2017 blev færdig med sin uddannelse til pædagog.

Hun ser frem til nu at være med i pædagogernes fagforening.

»Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at vores leder gerne vil have, at vi er i de fagforeninger, som nu hører til vores område. Det var medvirkende til, at jeg valgte at sige, at jeg selvfølgelig skulle ind i BUPL,« siger Eva Thomsen.

Hun mener, at hun før eller siden ville have meldt sig ind, men at konflikttruslen og ønsket om at stå sammen med kollegaerne nok har skubbet på hendes fagforeningsskift.

Økonomisk overvejelse

Hun har også ladet det vente på sig af økonomiske grunde.

»BUPL er jo lidt dyrere end det, jeg har været vant til,« siger hun.

I Frie Funktionærer var Eva Thomsen kun medlem af a-kassen, som kostede cirka 300 kroner om måneden. I BUPL betaler hun godt 900 kroner for både a-kasse og fagforening.

Skiftet kan også koste hende yderligere økonomisk, hvis konflikten bryder ud. Medlemmer, der er kommet til efter 1. januar 2018, er nemlig ikke, medmindre de kan få dispensation, berettiget til konfliktunderstøttelse.

»Det er da mega-ærgerligt ikke at kunne få støtte, men jeg håber ikke, at der bliver konflikt. Og i hvert fald er jeg glad for ikke at stå udenfor fællesskabet,« siger Eva Thomsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.