Få overblik: Kæmpe forskelle på, hvad EU-kandidater vil gøre for børn og pædagoger
Søndag d. 9. juni skal danskerne stemme om, hvilke 15 personer, der skal udgøre Danmarks stemme i Europa-Parlamentet.
Valget er særligt interessant i lyset af, at EU gennem de seneste år har haft særdeles stor indflydelse på pædagogernes arbejds- og familieliv: Nye barselsregler, styrket beskyttelse mod diskrimination på arbejdsmarkedet og strammere krav til det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Og de danske spidskandidater er langt fra enige om, hvad EU skal gøre for børn og pædagoger de kommende år. Det viser en rundspørge foretaget af Børn&Unge.
Vi bringer her en forkortet version af spidskandidaters svar på de fire spørgsmål fra Børn&Unge. Svarene er sorteret efter de officielle partibogstaver.
Du kan læse kandidaternes fulde svar og se deres mærkesager i faktaboksene nederst.
Hvordan mener du, at EU kan og bør bidrage til at takle udfordringerne med at rekruttere på velfærdsområdet, eksempelvis blandt pædagoger?
A: Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
"Danmark har gjort det nemmere at rekruttere kvalificeret arbejdskraft til velfærdssektoren, både internt i EU, men også fra samarbejdslande ude fra EU. Det er godt, men vi skal sikre at dette ikke bare bliver en åben dør. Det må aldrig være på bekostning af vores danske model.
EU skal ikke blande sig i danske lønninger, men EU kan godt være med til at sætte nogle gode rammer for vores arbejdspladser.”
F: Kira Marie Peter-Hansen, SF
”Vi er håbløst bagud med løsningerne, når man ser på, hvor stort problemet er med rekruttering på velfærdsområdet i Europa. Vi har allerede gode retningslinjer fra Den Internationale Arbejdsorganisation. De er mere end 10 år gamle. Det er på tide, vi begynder at bruge dem.
Samtidig skal vi styrke de initiativer, der allerede er i gang. Vi ved, at stress og dårligt arbejdsmiljø er en af de væsentlige årsager til at velfærdsarbejdere forlader deres fag, og det viser blot endnu en gang, at vi virkelig har behov for at få styrket vores arbejdstilsyn.”
I: Henrik Dahl, Liberal Alliance
”I Liberal Alliance er vi meget optagede af at løse rekrutteringsudfordringerne på pædagogområdet. Men generelt mener Liberal Alliance ikke, at EU bør blande sig i arbejdsmarkedspolitikken."
M: Stine Bosse, Moderaterne
"Vi mangler masser af mennesker i både daginstitutioner, sygehuse og ældreplejen. Derfor må vi tænke kreativt ikke bare i Danmark men i hele Europa. Vi bør lave uddannelser i andre lande, hvor vi både bidrager til at uddanne nogen, som kan arbejde i Europa og nogen, som kan arbejde i deres eget land."
V: Morten Løkkegaard, Venstre
”Først og fremmest mener jeg, at vi skal tage fat herhjemme og sikre, at flere vælger pædagoguddannelsen til, og færre falder fra. Derudover ønsker vi i Venstre, at daginstitutionerne skal sættes mere fri, så pædagogerne kan bruge mere tid sammen med børnene.”
Ø: Per Clausen, Enhedslisten
"Disse udfordringer hænger grundlæggende sammen med dårlige løn- og arbejdsvilkår. EU har indirekte indflydelse på disse forhold med de regler for underskud og gæld i de offentlige budgetter, som landene skal leve op til. Det bedste, EU kunne gøre, er at ændre disse retningslinjer, så de gav mulighed for at investere både i velfærd og den grønne omstilling. Det vil jeg og Enhedslisten arbejde for.”
Å: Jan Kristoffersen, Alternativet
”Vi vil gerne indrette et samfund og et arbejdsmarked, hvor der er mere familietid og mindre institutionstid. Mere tid til omsorg og en god start på livet. Vi er det land i EU, der institutionaliserer barndommen mest. Et langt mere børnefamilievenligt arbejdsmarked kan være en måde at bidrage til at få rekrutteringsudfordringerne til at gå op ved, at der er færre børn at passe i vuggestue og børnehave.
Vil du arbejde for EU-regler, der bedre kan sikre pædagoger og andre lønmodtagere imod at miste jobbet på grund af arbejdsrelateret stress?
A: Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
"Det kræver, at vi politisk sikrer nogle standarder for det gode arbejdsmiljø, og at vi får uddannet nok personale til velfærdsstaten som fx pædagoger og sygeplejersker.
Vi har lavet masser af god arbejdsmarkedslovgivning i EU. Men det kommer ikke borgerne til gode, hvis ikke den bliver håndhævet af medlemslandene.
I Danmark har vi bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at dette bliver til fælles EU-lovgivning. Samtidig skal vi arbejde for at alle har ret til at logge af, når man har fri fra arbejde."
F: Kira Marie Peter-Hansen, SF
”Det er grundlæggende forkert, at man kan miste sit arbejde på grund af stress, og det skal ikke være tilladt. Derfor arbejder jeg for, at vi i den nye valgperiode får en EU-lov om psykosocial sundhed på arbejdspladserne. Vi skal have en lovramme, der kan holde arbejdsgiverne i hele Europa juridisk ansvarlige for dårligt psykisk arbejdsmiljø.”
I: Henrik Dahl, Liberal Alliance
"Vi skal tage pædagogernes arbejdsforhold, herunder udfordringer med stress, meget alvorligt. Men jeg mener ikke, at EU skal blande sig i forhold på det danske arbejdsmarked."
M: Stine Bosse, Moderaterne:
”Moderaterne arbejder altid for sikring af arbejdstagerrettigheder, det gælder også ordentlige vilkår ved sygdom. Og vi mener ikke, at der skal diskrimineres mellem fysiske og psykiske lidelser på arbejdspladsen.”
V: Morten Løkkegaard, Venstre
"For mig er det nationale arbejde med at styrke den mentale sundhed helt afgørende, bl.a. i sundhedsvæsnet, uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Gennem EU-regler har vi mulighed for at se på det store hele, hvor lovgivning på ét område også tager hensyn til andre områder."
Ø: Per Clausen, Enhedslisten
"Jeg mener, at vi skal inddrage det psykiske arbejdsmiljø og forsøge at få vedtaget gode minimumsregler i EU på dette område, men fastholde, at Danmark skal have mulighed for at gennemføre bedre regler også på dette område."
Å: Jan Kristoffersen, Alternativet:
”Det er jo oftest de arbejdsvilkår, som er politisk bestemt, der giver stress. Og det er en fælles europæisk opgave at bidrage til et sundt arbejdsmiljø ved at udstikke overordnede rammer.”
I lyset af trivselskrisen: Hvordan vil du som EU-parlamentariker arbejde for at sikre det gode børne- og ungeliv?
A: Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
"Hvis vi skal løse trivselskrisen, så er de sociale medier et af de vigtigste steder at tage fat. Vi skal kontrollere tech-giganterne, så de ikke får lov at lægge beslag på vores børns, barndom og ungdom. Tech-giganterne skal stilles til ansvar over for det indhold, som vi ser på deres platforme, så vi sikrer, at skadeligt indhold ikke får lov at florere frit på de sociale medier."
F: Kira Marie Peter-Hansen, SF
"Vi står overfor en kæmpe opgave med at sikre Europas børn. Når vi taler om børns trivsel, mener jeg, at det er vigtigt, at vi ser på et moderne børne- og ungeliv som helhed.
De seneste års udvikling af sociale medier har gjort Bruxelles til den primære kampplads for børns digitale liv og dermed også for deres trivsel og beskyttelse online.
Med afhængighedsskabende algoritmer på TikTok, online mobning og chikane samt uopnåelige beauty-routines på Instagram, ser vi igen og igen, hvordan vores børns trivsel byttes for profit for tech-giganterne. Det skal bare stoppes."
I: Henrik Dahl, Liberal Alliance
"I Liberal Alliance er vi store modstandere af øremærket barsel, som jo kommer fra EU’s orlovsdirektiv. Vi mener, at barslen bør stilles helt fri, så forældrene selv kan vælge, hvordan barslen skal fordeles mellem mor og far. Desværre er konsekvensen af EU’s orlovsdirektiv, at flere meget små børn sendes tidligere i institution – det mener vi er en uholdbar udvikling, når vi kan se, at årsagen er øremærket barsel."
M: Stine Bosse, Moderaterne
"Stigning i psykisk mistrivsel blandt unge er eksploderet siden smartphonens tidsalder. Danske børn og unge bruger i gennemsnit over 5 timer på sociale medier. Og over halvdelen har et ønske om at skrue ned. Vi skylder børn og unge at passe bedre på dem.
Derfor går vi også benhårdt efter at få en europæisk firewall, der kan beskytte vores børn og unge mod opmærksomhedsøkonomien. Vi vil blandt andet have en reel aldersverifikation på 15 år og indsigt i tech-giganternes algoritmer. Uden reel indsigt regulerer vi i blinde."
V: Morten Løkkegaard, Venstre
"En af mine største bekymringer vedrørende børn og unges trivsel er sociale mediers rolle. Derfor er vi nødt til at gøre mere for at beskytte børn på sociale medier. Det er positivt, at der med Digital Services Act (DSA) er en proces i gang med at udvikle aldersverifikation. Mens vi venter på dette, har jeg foreslået, at EU påbyder sociale medier at indføre et ’børnefilter’, som forældrene kan slå til på børnenes sociale medier for at skærme dem for grænseoverskridende indhold."
Ø: Per Clausen, Enhedslisten
"Vi skal blandt andet arbejde for et tæt forskningsmæssigt samarbejde i forhold til denne problemstilling og understøtte børn og unges mulighed for at komme på ophold i andre EU-lande."
Å: Jan Kristoffersen, Alternativet
"Værdien af omsorg skal ind i de store velfærdssamfundsøkonomiske regnestykker, også i EU og den Europæiske Centralbank."
Børn og pædagoger mærker blandt andet klimaforandringer i form af store regnmængder og oversvømmede daginstitutioner samt klima-angst hos børn. Hvordan vil du arbejde for klimaet?
A: Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
"Klimakrisen kan ikke løses alene i Danmark. Den skal løftes i fællesskab. Derfor vil jeg arbejde for at Europa skal gå forrest i verden, og i Europa skal Danmark gå forrest. Vi skal sætte så ambitiøse reduktionsmål som muligt, og vi skal sætte handling bag ordene. Blandt andet skal vi sikre, at vi kommer i mål med 90 procent reduktion af drivhusgasserne i 2040 og bliver helt CO2-neutrale i 2050. Jeg kommer også til at arbejde for at vi får en grøn omstilling af landbruget, og for at vi får genoprettet mere af den natur som vi alle kommer fra og er afhængige af."
F: Kira Marie Peter-Hansen, SF
"Jeg arbejder for, at EU lever op til vores klimaforpligtelser og fastsætter ambitiøs klimapolitik, som kan bane vejen for en grønnere fremtid. Europa skal være verdens grønneste kontinent. Vi skal udfase fossile brændsler, investere massivt i udbygning af vedvarende energi og lave EU’s landbrugsstøtte om, så den belønner bæredygtig mad og sikrer mere vild og rig natur."
I: Henrik Dahl, Liberal Alliance
"Det er synd, at klimaangst blandt børn er et problem, men der mener vi først og fremmest, at det handler om at tage afstand fra den dommedagsretorik, der præger klimadebatten – og som påvirker vores børn. Vi mener, at landets pædagoger – såvel som forældre – i stedet bør fokusere på indgyde børn en tro på, at vi som samfund kan løse de problemer, vi står overfor.
Vores holdning er, at vi kan skubbe EU i en grønnere retning – samtidig med, at vi forbedrer levevilkår og øger mulighederne for erhvervsliv. Vi foreslår, at EU frem mod 2050 reducerer sit klimaaftryk med 105%. De 100% finder vi internt i EU, mens de resterende 5% skal findes i udlandet. Det skal ske på en måde, der sikrer, at vi foretager en reel reduktion og ikke blot sender udledningerne til udlandet.”
M: Stine Bosse, Moderaterne
"Vi arbejder for både at forebygge klimaforandringer, men også at begrænse skaderne af de klimaforandringer, som allerede møder os. Vi vil sætte handling bag EU’s ambitiøse klimamål, så vi kan bremse klimaforandringerne i videst mulig udstrækning. Vi skal omlægge landbruget og beskytte vores havmiljø, og så skal vi værne om de hundrede tusindvis af dyr og planter, som er på randen af at uddø grundet klimaforandringer."
V: Morten Løkkegaard, Venstre
”Vi vil arbejde for, at EU får en ambitiøs og liberal klima- og energipolitik og sikrer, at EU tager ansvar og er med til at levere en bæredygtig og grøn klode til de næste generationer. Konkret vil vi blandt andet arbejde for mere vedvarende energi i EU, mere forskning i grønne teknologier, og at alle EU-lande lever op til klimamålene.”
Ø: Per Clausen, Enhedslisten
"Vi skal fokusere langt mere på hurtigt at få udfaset de fossile brændstoffer og erstatte dem med vedvarende energi. Landbrugsstøtten skal omlægges, så vi ikke længere giver støtte til en produktion, som ødelægger klima, miljø, natur og har en ekstremt dårlig dyrevelfærd, men giver støtte til en grøn omlægning, som kan skabe gode arbejdspladser i landdistrikterne. Vi skal holde op med at give afgiftsfrihed til flytrafik og bruge penge på at udvide motorvejsnettet og i stedet investere i gode og billige togforbindelser samt gode forhold for cyklister."
Å: Jan Kristoffersen, Alternativet
"Vi skal producere det vi bruger, altså mad, tøj, sko, bygninger, telefoner mv, indenfor de rammer, kloden sætter. Det kræver en massiv omstilling af f. eks landbrugsstøtte, CO2-kvotesystemet, kemikalielovgivning, energibesparelser og omstilling til vedvarende energi."
Børn&Unge har via email sendt rundspørgen til samtlige partiers spidskandidater i maj 2024. Trods gentagne henvendelser har spidskandidaterne fra Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Radikale Venstre ikke besvaret spørgsmålene fra Børn&Unge.