Ledertrivsel: Dialogkort er dåseåbner til vigtige samtaler

Et nyt materiale sætter fokus på lederes trivsel. Dialogkort er en af vejene til at åbne for vigtige samtaler om lederes arbejdsmiljø og udvikling.
debatsituation
Lederjobbet kan være ensomt, men man skal ikke bære de svære ting alene. Derfor er det vigtigt at reflektere sammen med andre, siger Lise Keller, projektleder for psykisk arbejdsmiljø hos BFA, som står bag de nye dialogkort til ledere.

Lederes trivsel er vigtig. Men hvordan får du taget hul på at arbejde med trivslen?

Det er der hjælp til hos Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø Velfærd og Offentlig administration (BFA), som på sin hjemmeside har samlet en række redskaber til at dykke ned i emnet.

Et af redskaberne er 14 dialogkort, som blandt andre ledere af dagtilbud har været med til at udvikle og afprøve. Her kan du blive mødt af spørgsmål som: 
'Hvordan arbejder I med at få mere af det, der fremmer trivsel, på din arbejdsplads?'
'Har du et netværk eller en sparringspartner, hvor du kan få sparring på din rolle som leder?'

Et ensomt job

Kortene kan både bruges individuelt, sammen med en lederkollega, med en chef og med en mentor, fortæller Lise Keller, som er projektleder for psykisk arbejdsmiljø hos BFA.

”Lederjobbet kan være ensomt, men man skal ikke bære de svære ting alene. Derfor er det vigtigt at reflektere sammen med andre, og man skal have muligheder for at mødes,” siger hun.

Kortene løser i sig selv ikke problemer, men de kan være første skridt på vejen.

”Dialogkortene er en dåseåbner til at tage hul på spørgsmålene. Når det er sket, kan man tage det et spadestik dybere, for eksempel med nogle af vores andre værktøjer,” siger hun.

Overvej, hvad du vil tale om

Når du klikker på linket til kortene, vil du opdage, at der ud over de 14 dialogkort er et startkort og et slutkort. Startkortet fortæller, hvordan du kan gribe arbejdet an, mens slutkortet er mere fremadrettet.

Her bliver der blandt andet spurgt, om der er noget, du eller ledergruppen skal begynde på eller gøre mere af – og om der er noget, du eventuelt tale med din egen leder om.

”Hvis du vil udvikle, er det vigtigt at handle og tage et første nyt skridt. Det kan dog være en udfordring, at der ofte er uklare rammer og modsatrettede krav. Derfor er det nødvendigt at identificere, hvem der har indflydelse på hvilke beslutninger og så tage de personer i ed. Ellers kan det være svært at ændre noget,” siger Lise Keller.

Hun råder til, at man på forhånd kigger kortene igennem og overvejer, hvilke kort man har lyst til at tale med ud fra. 

”For eksempel kan et spørgsmål som ”Hvor ser du dig selv om fem år” være svært at tale med sin chef om, hvis man forestiller sig, at man ikke skal være leder til den tid,” siger Lise Keller.

Find dialogkortene om ledernes trivsel på godtarbejdsmiljo.dk

Få en smagsprøve: Tre udvalgte spørgsmål fra dialogkortene

Kort 10

Hvordan arbejder I med lederes trivsel på din arbejdsplads? 
Har du ønsker til indsatsen fremover? Hvis ja, hvem kan du fortælle om dem?

Kort 11

Fortæl om en god oplevelse, du har haft som leder på din arbejdsplads. 
Og/eller: Fortæl om sidste gang, du fik et godt grin på arbejdspladsen.

Kort 12

Hvad er din vigtigste arbejdsopgave som leder? 
Hvordan lykkes du med at prioritere den i praksis?

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.