Viborg løfter normeringer efter rystende tv-dokumentar

Både BUPL og forældrene roser Viborg Kommune, som har valgt at investere 15 millioner kroner i bedre normeringer. Viborg Kommune kom i vælten, da TV2 viste den rystende dokumentar ’Eksperimentet med vores børn’.

I BUPL MidtVestjylland har man siden efteråret været klar over, at kommunen ville bruge seks-syv millioner kroner på at forbedre normeringerne i kommunens daginstitutioner. Nu har politikerne så fundet yderligere otte millioner, så det samlede beløb bliver 15 millioner kroner.

Formand Ivan Holck Jensen fra MidtVest er glad for slutresultatet:

»Det betyder 30-35 ekstra pædagoger. Selv om det ikke umiddelbart får os op på de minimumsnormeringer, vi anbefaler, er det et stort skridt på vejen. Kommunen kan tage det sidste skridt, hvis det i løbet af et år til halvandet lykkedes at finde yderligere nogle millioner,« siger han.

Viborg Kommune kom i søgelyset, da TV2 sidste efterår viste dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’. Her så man hjerteskærende scener med børn, der gik ensomt og søgende rundt, mens andre løb ind i et hav af konflikter. Samtidig kæmpede dygtige pædagoger og en leder for at få hverdagen til blot at hænge nogenlunde sammen.

En løftestang til andre

Dokumentaren gav genlyd over hele landet, ikke mindst blandt byrådspolitikerne i Viborg, som nu vil forbedre normeringerne. Ivan Holck Jensen håber, at initiativet kan bruges som løftestang i andre kommuner.

»Det viser, at hvis man virkelig vil det, kan man godt finde nogle penge lokalt. Man behøver ikke vente på, at der kommer statspenge til bedre normeringer. Det er et spørgsmål om prioriteringer, og jeg er udmærket klar over, at kommunerne i vores område har forskellige udfordringer. Man vi har altså også kommuner, der vælger at investere i nybyggeri og kultur, mens den kommunale velfærd halter, og de kan måske se til Viborg og lade sig inspirere. Vi vil i hvert fald gerne rose Viborg Kommune og også bidrage til, at kommunen kan markedsføre sig på det vigtige område,« siger han.

Betydning i den enkelte daginstitution

BUPL MidtVestjylland har haft flere møder med politikerne og gjort sit til, at normeringerne nu hæves, men formanden er ikke i tvivl om, at forældrenes pres også har haft stor betydning.

Det er formanden for Viborg Forældre Organisation (VFO) Marianne Gaardsdal enig i. Hun glæder sig over udviklingen, både som mor til et børnehavebarn, som pædagog og som formand for VFO.

»Det er megagodt, for det er en helt vildt vigtig investering i børnene. I forældreforeningen er vi meget tilfredse, men også som pædagog er jeg glad for det løft, der nu sker. Jeg ved, hvor stor en forskel det gør, at der kommer bare én pædagog mere i daginstitutionen,« siger Marianne Gaardsdal.

VFO er nu spændt på, hvordan finanslovens penge til minimumsnormeringer bliver fordelt, fordi det kan betyde et yderligere løft i forhold til de millioner, Viborg Kommune selv bruger.

»BUPL har i årevis gjort og gør stadig et stort benarbejde for at få løftet normeringerne, men det har været, som om politikerne ikke hørte efter,« siger Marianne Gaardsdal.

»Jeg tror, at den mobilisering, der er sket blandt forældrene, har haft stor betydning, og her i Viborg Kommune har TV-dokumentaren fra Unoden også betydet noget. Det var med til at sætte fokus på normeringerne i kommunen, og det har politikerne nu taget konsekvensen af. Det motiverer os til at fortsætte arbejdet. Der er nok at tage fat på,« siger hun.

Den dårlige samvittighed

Samme melding kommer fra BUPL MidtVestjylland: Udviklingen i Viborg har boostet motivationen for at arbejde for bedre normeringer i hele området.

»Det er vigtigt for børnene, men også for vores medlemmer. Det har betydning for arbejdsmiljøet, så de ikke hver dag skal gå hjem med dårlig samvittighed over ikke at kunne have givet det nærvær til alle børnene og ikke mindst dem, der har størst behov,« siger Ivan Holck Jensen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.