Pædagogernes Pension har fået nok: Smider Amazon på porten

Aktier i amerikanske Amazon har været en god forretning for pædagogernes pensionsopsparing. Alligevel har PBU nu ekskluderet Amazon fra sine investeringer af etiske grunde. Læs her, hvad det betyder for din pensionsopsparing.
Regeringens forslag om afskaffelse af Store Bededag møder hård kritik fra BUPL og en samlet fagbevægelse

Den amerikanske e-handelsgigant Amazon har skovlet penge ind i årevis. Især siden coronapandemien brød ud i 2020 har virksomheden øget sin omsætning. Det har været en god forretning for Amazons investorer heriblandt pædagogernes pensionskasse, PBU.

Men nu er det slut, oplyser PBU til Børn&Unge.

Pensionskassen, som har et stramt etisk regelsæt for, hvad pædagogernes pensionskroner må investeres i, har ekskluderet Amazon fra aktieporteføljen.

Hvorfor vil PBU ikke længere investere i Amazon, når det nu har været en god forretning?

PBU begrunder beslutningen med, at pensionskassen ikke længere kan acceptere Amazons manglende respekt for grundlæggende arbejdstagerrettigheder som retten til at gå sammen i en fagforening.

Netop overholdelse af arbejdstagerrettigheder er en del af PBU’s etiske investeringskodeks, og tidligere har PBU blandt andet droppet store virksomheder som Ryan Air og Walmart netop på den baggrund.

Hvad har Amazon gjort, som er problematisk?

Problemerne med Amazons forretningsmodel er blevet sat i relief siden coronapandemien, som medførte en eksplosion i onlinehandel og gav Amazon enorme overskud.

Den øgede omsætning er sket på bekostning af arbejdsforholdene for medarbejdere på Amazons mange fysiske distributionscentre, og Amazon modarbejder aktivt de ansattes forsøg på at etablere fagforeninger og kollektivt forhandle deres løn- og arbejdsvilkår.

Både danske og udenlandske medier har gentagne gange beskrevet, hvordan Amazon har chikaneret og fyret ansatte, der går foran i forsøg på at danne fagforening, og hvordan virksomheden selv efter, at de ansatte med flertal har besluttet sig for at gå i fagforening, aktivt har modarbejdet og undladt at anerkende resultatet.

Hvorfor dropper PBU først Amazon nu, hvis virksomhedens forretningsmodel har været problematisk i årevis?

Over de seneste fem år har Pædagogernes Pension sammen med andre investorer øget presset for, at Amazon skulle ændre sin praksis.

PBU og de andre investorer har blandt andet stemt for, at Amazon skulle gennemføre en uafhængig tredjepartsvurdering af arbejdsforholdene og af, om de lever op til alle internationale arbejdstagerrelaterede forpligtelser.

Dette krav har Amazon afvist, og PBU opgiver nu forsøget på at få gennemtrumfet bedre arbejdsforhold i en af verdens største virksomheder. 

”Amazon har ikke villet lytte til vores og andres berettigede kritik, og vores tålmodighed er opbrugt nu. Beslutningen om at sælge aktier til en værdi af omkring 300 millioner kroner og ekskludere selskabet er derfor helt i tråd med pensionskassens linje,” siger Lasse Bjerg Jørgensen, næstformand i PBU og hovedkasserer i BUPL.

Hvad betyder PBU’s beslutning for pædagogernes pensionsopsparinger?

PBU har lavet omfattende analyser af betydningen af at ekskludere Amazon fra pædagogernes pensionsinvesteringer, fortæller pensionskassens administrerende direktør, Sune Schackenfeldt.

Og på den baggrund mener PBU, at det på lang sigt vil være bedre for pædagogerne, hvis deres pensionsmidler i stedet bliver flyttet til selskaber, der modsat Amazon er åbne for dialog om eventuel problematisk adfærd.

”Vi beskytter medlemmernes penge på den lange bane ved i stedet at investere i dialogsøgende selskaber,” siger Sune Schackenfeldt.

PBU afviser dog ikke at tage Amazon tilbage i investeringsporteføljen, hvis virksomhedens ledelse ændrer kurs og begynder at respektere deres medarbejderes arbejdstagerrettigheder. 

Læs mere om PBU's etiske regelsæt for investeringer på pbu.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.