Pædagoger hædret med ny pris: »Alle burde lægge mærke til alle pædagogers arbejde alle dage«

For første gang er Politikens Pædagogpris blevet uddelt til pædagoger, der ’kan noget helt særligt’. Men alle pædagoger gør et stort stykke arbejde hver dag, mener den ene af prismodtagerne.

Pædagoger, der kan noget helt særligt, fortjener en pris. Det mener initiativtagerne til Politikens Pædagogpris, som i år uddeles for første gang.

Og det er en fantastisk følelse at modtage en pris for det arbejde, man udfører hver dag, mener en af prismodtagerne, Cecilie Trebbien, der er pædagog og konstitueret leder i udflytterbørnehaven Høbjerg i Vedbæk.

»Men jeg synes ikke nødvendigvis, at pædagoger skal gøre noget særligt, for at gøre en forskel. Alle burde lægge mærke til alle pædagogers arbejde alle dage,« siger Cecilie Trebbien.

Nyuddannet leder fik skulderklap

Cecilie Trebbien har kun været uddannet siden sommeren 2019, men blev alligevel valgt som konstitueret leder kort inden nedlukningen i foråret. En stor opgave for en nyuddannet pædagog. Og en opgave, hun ifølge to forældre har klaret så godt, at de indstillede hende til prisen.

Cecilie Trebbien
En stor ære og et skulderklap, siger pædagog og konstitueret leder Cecilie Trebbien om at vinde Politikens Pædagogpris. Privatfoto

’Hele forældregruppen er fuld af næsegrus beundring for, hvor sejt hun har klaret det hele: Frustrerede kolleger, forældre i vildrede, konstant skiftende restriktioner, uklare vejledninger fra kommune og sundhedsmyndigheder og uforstående børn’, hedder det i en af indstillingerne.

Og netop det, at det er forældrene, der har indstillet hende til prisen, sætter Cecilie Trebbien særligt stor pris på.

»Det er en anerkendelse af, at jeg er på vej i den rigtige retning. Mange af forældrene er både ældre og har længere uddannelser end mig, så at de har tillid til en pædagog på 25, ser jeg som et stort skulderklap,« siger pædagogen, der også er stolt af, at hun er blevet valgt af et panel bestående af både fagfolk, forskere og forældre.

Cecilie Trebbien har vundet specialprisen i kategorien ’Dagtilbud 0-6 år’, og med anerkendelsen følger også 25.000 kroner, hvoraf en tredjedel skal bruges på hendes institution, mens hun selv må disponere over resten.

»Vores udefaciliteter skal have et løft, og det skal være noget, børnene kan mærke. Men jeg vil også bruge nogle af pengene på, at vi som personalegruppe kan lave noget sammen. Mine kolleger har også en andel i prisen, og derfor skal vi have det lidt godt. Det er ikke så tit, vi har råd eller tid til at prioritere det i hverdagen,« siger hun.

Hædret af borgmesteren

Da Børn&Unge taler med en af de øvrige prismodtagere, klubpædagog Charlie Kongsø, har han endnu ikke vænnet sig til tanken om, at han er blevet hædret for sit arbejde i ungdomsklubben Poplen i Jyllinge. Heller ikke selvom han har været i Go’morgen Danmark og er blevet takket af Roskildes borgmester Tomas Breddam (S).

 Charlie Kongsø
Klubpædagog Charlie Kongsø hædres for sin indsats af borgmester i Roskile Tomas Breddam (S). Privatfoto

»Det er faktisk super underligt at blive hyldet som pædagog, for vi er ellers ofte i baggrunden. Så at jeg bliver anerkendt for mit pædagogiske arbejde med alt, hvad det rummer, det betyder meget for faget – og for mig som person,« siger Charlie Kongsø.

Det er både klubbens brugere, hans kolleger og forældrene, der har indstillet ham, og han vinder hovedprisen i kategorien ’Skolefritidstilbud’.

»Specielt en af knægtenes indstilling betyder så meget for mig. Det, at jeg gør en forskel i hans liv, og at han godt tør gå til tasterne og skrive sin mening om mig, er så rørende og gør mig så stolt,« siger Charlie Kongsø, som håber, at prisen kan være en drivkraft for andre pædagoger, når de oplever at deres fag bliver anerkendt.

Ved siden af sit arbejde i ungdomsklubben driver Charlie Kongsø også et socioøkonomisk pladeselskab, hvor han forsøger at give unge mennesker et fællesskab og et sted at mødes om musikken. Og netop til det projekt vil han bruge nogle af de præmiepenge, han selv kan bestemme over:

»Pengene skal gå til fripladser for unge mennesker. Når jeg får mulighed for at gøre noget ekstra, er det klart, at jeg vil gøre det,« siger han.

Om Politikens Pædagogpris

Politikens Pædagogpris bliver uddelt i et samarbejde mellem avisen Politiken og Velfærds- og Forskningsfonden for Pædagoger. Prisen bliver uddelt for første gang i 2020. I alt 780 blev indstillet, og nu er syv vindere fundet i kategorierne 'Dagtilbud 0-6 år', 'Skolefritidstilbud' og en særlig pris for social- og specialpædagogik.

Se alle vinderne af Politikens Pædagogpris 2020.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.