Pædagog i front for #Hvorerderenvoksen: Børn har krav på en tydelig stemme

Pædagog Rikke Torjusen Thrane vidste ikke, hvad hun gik ind til, da hun sagde ja til at arrangere en demonstration i Aalborg for fire år siden. I dag er hun ny talsperson i Forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen.
Rikke Thrane fra #Hvorerderenvoksen
Rikke Thrane har ikke selv børn i dagtilbudsalderen længere, men det afholder hende ikke fra at styrke sit engagement i forældrebevægelsen.

Du har set dem i deres gule trøjer foran politikernes kontorer på Christiansborg, med perleplader og tegninger til børnetopmøde i Aalborg og til demonstration og folkefest på Rådhuspladsen i Aarhus. Måske har du selv gået med og råbt slagord, når forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen har demonstreret til fordel for bedre normeringer i danske dagtilbud.
Nu er der ny talsperson i bevægelsen, og valget er faldet på Rikke Thrane, pædagog i Daginstitutionen Roden i Aalborg. Hun har været aktiv i #Hvorerderenvoksen siden begyndelsen, senest som medlem af bevægelsens styregruppe, og rykker nu til en mere central rolle som en af to nationale talspersoner.
Et ansvar, hun er klar til at påtage sig.
”Jeg er typen, der altid har engageret mig i alt muligt, og denne sag ligger mit hjerte så nært. Som forælder har jeg kunnet se, at medarbejderne i mine børns institutioner hver eneste dag har kæmpet for at levere det, der har været brug for, men det har ikke altid været muligt for dem. Sådan må det ikke være. Når samfundet er indrettet sådan, at man skal aflevere sit barn i dagtilbud for at passe sit arbejde, så skal man som forælder kunne være 100 procent tryg ved at gøre det,” siger Rikke Thrane.

Dobbelt rolle som pædagog og talsperson

Som pædagog har den nye talsperson en masse faglig viden fra praksis med sig ind i det frivillige arbejde i bevægelsen, men hun ser først og fremmest sig selv som et talerør for forældre. Og for børnene, som efter hendes mening ikke har en tydelig nok stemme i debatten om vilkårene i dagtilbud.
Den dobbelte rolle som pædagog og aktiv forælder har Rikke Thrane gjort sig mange overvejelser om.
”Jeg har været meget omhyggelig med at gøre opmærksom på, at det ikke handlede om min egen institution, når jeg har været i lokalpressen. Jeg har sørget for, at hverken kolleger eller forældre kunne blive hængt ud på grund af mine udtalelser, og jeg har spurgt om lov, før jeg har hængt reklamer op for demonstrationer og aktioner. Jeg har kun mødt opbakning fra min daglige ledelse, fra kolleger og forældre, og det har bekræftet mig i, at jeg kæmper for en vigtig sag,” siger Rikke Thrane.

Lovforslag og tv-dokumentar tændte ilden

Det var i 2019, at en gruppe forældre første gang gik sammen under overskriften #Hvorerderenvoksen. Baggrunden for deres utilfredshed var, at Folketinget havde nedstemt et forslag om minimumsnormeringer. Da en DR-dokumentar omkring samme tidspunkt dokumenterede den barske virkelighed i helt almindelige dagtilbud, blev det for meget for Rikke Thrane og mange andre forældre.
”Så da jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at arrangere en stor demonstration i Aalborg, sagde jeg ja uden helt at vide, hvad jeg gik ind til. Og siden er jeg blevet hængende,” fortæller hun om sin vej ind i bevægelsen, som hun nu rykker i front for, også selvom hun ikke selv har børn i dagtilbudsalderen længere.

Der er stadig meget at kæmpe for

Siden demonstrationerne i 2019 er loven om minimumsnormeringer som bekendt blevet vedtaget i Folketinget og er i gang med at blive implementeret i landets dagtilbud, og spørgsmålet er derfor, om der stadig er noget at kæmpe for i forældrebevægelsen.
Det mener Rikke Thrane, at der er:
”Kampen er langt fra slut endnu, selvom loven om minimumsnormeringer snart bliver rullet fuldt ud. Den nye regering skal stadig holdes i ørerne, så den ikke trækker delaftaler tilbage, og vi har også brug for at vide, hvordan normeringerne i virkeligheden ser ud i den enkelte institution. Jeg havde håbet, at vi nu ville være tættere på målet, men der er stadig meget at kæmpe for,” siger hun.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.