Opsøgende lyntest på specialskole: Testen gør mig mere tryg

Det kan være svært for pædagoger i specialundervisning at holde afstand til elever, som har brug for hjælp til at spise og komme på toilettet. Derfor ser mange gerne, at de kan blive lyntestet med jævne mellemrum. Det prøvede pædagogerne på Nørrebjergskolen i sidste uge.

De omkring 30.000 elever, som får specialundervisning, skal stadig møde til fysisk undervisning, men det kan være svært for pædagoger at holde afstand til elever, som undervises i små lokaler eller har brug for hjælp til at tørre næse, spise og komme på toilettet.

Det giver en øget risiko for at blive smittet. Det fik 20 medarbejdere og en halv snes elever på Nørrebjergskolen i Odense at mærke i december. De fik COVID-19, og i en uge måtte skolens elever med særligt vidtgående indlæringsvanskeligheder eller multiple funktionsnedsættelser blive derhjemme.

Da skolen åbnede igen kort før jul, fik den besøg af en mobil testenhed, så den raske del af medarbejderne kunne fejre jul med friske negative test. Skolen ser gerne, at personalet kan blive testet hver 14. dage, og torsdag i sidste uge lykkedes det på ny at få en testenhed ud.

Pædagog vil hverken smitte kolleger eller familie

»Skal man have mundbind på,« lyder det gængse spørgsmål, når pædagoger, lærere og medarbejdere fra andre faggrupper forsigtigt stikker hovedet ind ad døren til gymnastiksalen, hvor to Falck-medarbejdere står klar med lyntest.

På vej ned mod podningen i den anden ende af salen giver flere udtryk for, at de ikke ser frem til at få stukket en lang vatpind ind gennem næsen og ned i halsen. En af dem er Signe Barfod Søegaard, men hun ånder snart lettet op.

»Det er ikke så slemt, men det går lige i tårekanalerne,« siger pædagogen.

81 af de lidt over 100 medarbejdere bliver lyntestet i løbet af formiddagen. Blandt de resterende er dem, der var ramt af COVID-19 i december. De behøver ikke at blive testet.

Det giver tryghed, at så mange lægger vejen forbi gymnastiksalen, mener Signe Barfod Søegaard.

»Jeg tager testen for at vise samfundssind, og fordi jeg hverken vil smitte andre på skolen eller tage smitte med hjem, når jeg er sammen med så mange mennesker hver dag. Jeg ser gerne, at vi kan blive testet kontinuerligt hver 14. dag. Det vil skabe en god tryghed,« siger hun.

Signe Barfod Søegaard
»Jeg tager testen for at vise samfundssind, og fordi jeg hverken vil smitte andre på skolen eller tage smitte med hjem, når jeg er sammen med så mange mennesker hver dag,« siger Signe Barfod Søegaard, pædagog på Nørrebjergskolen i Odense. Foto: Hung Tien Vu

Uden medarbejdere lukker skolen

Pædagog Nelly Binger Clothier har heller ikke prøvet at blive lyntestet, men hun er enig i, at det ikke er så slemt.

»Det er rart, at vi kan blive testet, også fordi vi har været lukket ned. Testen gør mig mere tryg i og med, at vi er så mange, der bliver testet på samme tid. Hvis vi skulle gøre det uden for arbejdstid, ville det blive mere spredt. Her får vi hurtigt besked, hvis nogle er smittede, og så kan vi måske tage en eventuel spredning i opløbet,« siger hun.

Pædagogerne på Nørrebjergskolen er ikke ene om at ønske sig regelmæssige test. Det samme gør skoleleder Simon Borup Andersen.

»Det er godt, at vi skal holde åbent, for vores elever trives i en fast struktur med velkendte voksne, men hvis medarbejderne bliver smittede, lukker skolen. Så når politikerne har besluttet, at vi skal holde åbent, er de også nødt til at prioritere, at medarbejderne kan blive testet hyppigt”, siger han og konstaterer, at alle 81 medarbejdere slipper fra testen med et godt resultat. Ingen er smittede.

Statsministeren lover model for lyntest af pædagoger

Pædagogerne kan meget vel få deres ønske om regelmæssige test opfyldt. Under præsentationen af de skærpede restriktioner for en uge siden sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der skal udvikles modeller for at lynteste personalet i for eksempel daginstitutioner.

Samme dag fulgte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) op med et indlæg på både Facebook og Instagram om, at ’Nok lukker daginstitutionerne ikke, men der kommer nyt i forhold til test og vacciner af personalet.’

Det fik en lærer til at skrive en opfordring på ministerens profil på Instagram om, at de to ministre også skal tænke på specialskolerne. Seks minutter senere svarede Pernille Rosenkrantz-Theil:

’Vi tænker bestemt på specialskolerne,’ skrev hun og gentog løftet om test og vaccinetiltag.

Der er dog endnu ikke meldt noget ud fra myndighederne.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.