Nu skal ledernes arbejdstid registreres: Det giver kæmpe mulighed

Pædagogfaglige ledere skal fra 1. juli registrere deres arbejdstid. Kravet om registrering kan virke som en ekstra byrde, men det får ledernes usynlige merarbejde frem i lyset - og det giver afgørende muligheder, vurderer Lederforeningen.
Foto af Kristine Schroll
Mange ledere arbejder langt over 37 timer om ugen uden at blive kompenseret ordentligt for det. Nyt lovkrav om tidsregistrering vil trække dette problem frem i lyset, mener Kristine Schroll, formand for Lederforeningen i BUPL.

Hver anden pædagogfaglige leder ser sig nødsaget til at arbejde i fritiden for at nå deres arbejdsopgaver. Det viser BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse fra november 2023.

Derfor bør lederne være særligt opmærksomme på en ændring af arbejdstidsloven, der træder i kraft den 1. juli 2024. Lovændringen betyder nemlig, at alle pædagoger og pædagogfaglige ledere fremover skal registrere al deres daglige arbejdstid. Også den, som ligger på skæve tidspunkter.

Slut med usynligt merarbejde: Nu skal alt frem i lyset

Formålet med lovændringen er at sikre, at arbejdsgiverne kan dokumentere, at de overholder reglerne i EU’s Arbejdsdirektiv om hvileperioder og maksimal ugentlig arbejdstid.

Men spørger man Kristine Schroll, formand for Lederforeningen i BUPL, så giver lovændringen også en anden vigtig mulighed: Ledernes usynlige merarbejde kan blive trukket frem i lyset:

”Selvom vi arbejder ’uden øvre arbejdstid,’ så skal vi jo arbejde indenfor en ramme, hvor vi over et år ikke bør arbejde mere end 37 timer om ugen i gennemsnit. Men mange ledere arbejder meget mere end det uden at blive kompenseret ordentligt for det. Det får vi nu en mulighed for at gøre synligt. Og det kan give grobund for nye dialoger med forvaltningen om ledernes arbejdsmiljø,” siger hun.

Læs også: Ledere drukner i opgaver: Her er det værst

Ny lov kan blive afgørende i fremtidige OK-forhandlinger

I BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse svarer 71 procent af daginstitutionslederne og 51 procent af skole- og fritidslederne, at de har for mange arbejdsopgaver i forhold til deres arbejdstid.

Det nye lovkrav om tidsregistrering kan blive vigtigt i kampen mod netop det problem, mener Kristina Schroll.

Derfor opfordrer Lederforeningen i BUPL til, at de pædagogfaglige ledere sørger for at registrere deres faktiske arbejdstid – altså også den tid, der eventuelt går til forældredialog, til at besvare mails og til faglig refleksion på skæve tidspunkter af døgnet.

”Den viden, vi som fagforeningen får på baggrund af den nye lovgivning, vil vi bruge til at genfremsætte vores krav fra OK24 ved de næste OK forhandlinger. Hvis det altså stadig er på dagsordenen blandt ledermedlemmerne til den tid,” siger Kristine Schroll.

Både ledere og pædagoger skal registrere deres arbejdstid fremover.
Her kan du læse meget mere om, hvordan det skal foregå.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.