Langt færre pædagoger får erstatning for arbejdsulykker

Hvert år hjælper BUPL en lang række pædagoger, som pådrager sig en arbejdsskade med at få godtgørelse og erstatning. I år 2021 hentede BUPL på den konto hele 73 millioner kroner til pædagoger, som var kommet til skade på jobbet.
Men i år 2022 var beløbet faldet til 57 millioner kroner, viser nye tal fra BUPL. Og tallene viser også hvorfor:
Arbejdsskademyndighederne afsluttede i 2022 kun halvt så mange sager om pædagogers arbejdsulykker som året før.
Corona-pres på myndighederne går ud over skadede pædagoger
Årsagen til den hårde opbremsning i afgørelser er ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), at antallet af arbejdsskadesager, myndigheden skal undersøge og træffe afgørelse i, er tæt på fordoblet siden 2020.
Stigningen skyldes de mange tusinde sager om covid-senfølger, som AES skal håndtere. Og konsekvensen er, at arbejdsskadede pædagoger må vente endnu længere på at få deres sager afgjort end tidligere. I mange tilfælde adskillige år.
Det er især problematisk for de pædagoger, som har fået nedsat arbejdsevne efter en arbejdsulykke. De vil som udgangspunkt have krav på en stor erstatning, men de lange sagsbehandlingstider gør, at pædagogernes økonomiske uvished trækkes i langdrag.
BUPL: Skadede pædagoger skal have hurtig afklaring
Situationen er helt uholdbar, mener Johnny Gaardsdal, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med politisk ansvar for blandt andet arbejdsmiljø:
”Vi taler om sager, hvor pædagoger venter på erstatning for tabt erhvervsevne. Nogle har mistet deres levegrundlag. Så skylder man dem altså afklaring – og ikke mindst den erstatning, der gør, at de kan komme videre i deres liv,” siger han.
Hurtig økonomisk erstatning har særligt stor betydning for pædagoger, som på grund af en arbejdsskade er blevet tvunget til at stoppe med at arbejde, og derfor lever på en social ydelse.
”Vi har medlemmer, der er hårdt presset økonomisk, fordi de venter på erstatning. Så frustrationen er selvfølgelig stor, når man skal vente urimeligt længe på noget, som man har krav på. I værste fald kan det betyde, at man må gå fra hus og hjem,” siger Johnny Gaardsdal.
Ny reform bekymrer: Brug for ressourcer til god og hurtig sagsbehandling
Regeringen er på vej med en reform af arbejdsskadesystemet, som blandt andet lægger op til en række forenklinger i lovgivningen. Formålet er at forkorte sagsbehandlingstiden, men BUPL advarer om, at ændringerne kan forværre arbejdsskadede lønmodtageres økonomiske situation:
”Arbejdsskadesager er komplekse, og hvis man ikke vil hen mod standardtakster, og hvis skadede pædagoger også fremover skal kunne få erstatning for de reelle tab, de har lidt, så er det svært at forenkle systemet. Derfor er vi bekymrede for, at de nye regler nærmest kan få den modsatte virkning,” siger Johnny Gaardsdal.
Han påpeger, at selve systemet og loven som sådan ikke fejler noget. Hurtig afklaring for pædagogerne kræver snarere flere ressourcer til at sikre god og effektiv sagsbehandling hos AES.
”Der mangler erfarne ressourcer hos arbejdsskademyndighederne til at afgøre sagerne. Man kommer ikke udenom, at det kræver en del sagsoplysning og individuelle vurderinger, når man behandler en arbejdsskadesag,” siger Johnny Gaardsdal.