Her giver regeringen penge til børn og pædagoger

Der har været usikkerhed om regeringens vilje til at finansiere blandt andet sociale normeringer og kampen mod den voksende pædagogmangel. Nu viser ny finanslov, hvor regeringen vil prioritere børn og pædagoger, og hvor den ikke vil.
pige i børnehavealder med god øjenkontakt

SVM-regeringen har 24. april 2023 præsenteret sin første finanslov. Aftalen lægger låg på den usikkerhed, der tidligere har været om regeringens vilje til at finansiere øget uddannelse af meritpædagoger, udskudt skolestart og puljerne til sociale normeringer i daginstitutioner og fritidsinstitutioner.

Den netop offentliggjorte finanslov indgået mellem regeringen og SF, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti bekræfter, at de indsatser får tildelt de midler, regeringen lagde op til, da den præsenterede sit finanslovsforslag tilbage i marts.

BUPL-formand Elisa Rimpler er da også tilfreds med, at regeringen nu slår fast, at der er penge på vej til bedre rammer for pædagogernes arbejde med at sikre børnenes trivsel og udvikling.

“Det lykkedes at holde regeringen fast på de aftaler, vi havde kæmpet for med den tidligere regering, og som kom spil igen efter folketingsvalget. Det er afgørende, for vi har hårdt brug for meritordningen, så vi kan få flere pædagogkolleger. Samtidig er det vigtigt, at der er afsat ressourcer til børn med behov for et ekstra år i børnehaven, så deikke skal presses i skole. Det sikrer finansloven,” siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Til gengæld bekræfter den endelige finanslov, at der ikke er penge til et løft af pædagoguddannelsen. Tværtimod ryger det midlertidige økonomiske tilskud til uddannelsen fra næste år.

“Jeg synes det er at save den gren over, man selv sidder på. Endnu engang springer man pædagoguddannelsen over til trods for, at vi står midt i en trivselskrise og der er kæmpe store rekrutteringsudfordringer. Næste finanslov er sidste udkald, så det kæmper vi videre for,” siger Elisa Rimpler.

Finansloven afsætter desuden 1,3 milliarder kroner til en ny arbejdsmiljøaftale med fokus på psykisk arbejdsmiljø. For nylig viste en BUPL-undersøgelse, at dårligt psykisk arbejdsmiljø potentielt koster flere hundrede pædagoger jobbet hvert år. 

Her afsætter finansloven penge til pædagogernes arbejde

  • Pulje til uddannelse af meritpædagoger: 100 millioner kroner i 2023 og 183 millioner kroner i 2024 og frem.
  • Pulje til sociale normeringer i dagtilbud med mange børn i udsatte positioner: 350 millioner kroner.
  • Pulje til sociale normeringer i fritidstilbud med mange børn i udsatte positioner: 123,4 millioner kroner årligt i perioden 2023-2025.
  • Kommunale merudgifter til bedre mulighed for sen skolestart: 113,3 millioner kroner i 2023, derefter 207,8 millioner kroner.
  • 1,3 milliarder kroner i 2023-2026 til en ny arbejdsmiljøaftale, som forventes at have fokus på psykisk arbejdsmiljø.
  • 10 millioner kroner til trivselsfremmende initiativer på de videregående uddannelser
  • 40 millioner kroner til fremrykning af elementer fra psykiatriaftalen.
  • 42 millioner kroner til videnscentre om seniorer på arbejdsmarkedet.
  • 4 millioner kroner til en taskforce om højtbegavede børn.
  • Derudover bliver der i 2023 sendt 1,2 milliarder kroner ud til kommunerne til implementering af minimumsnormeringer i dagtilbud.

Læs mere om den nye finanslov hos Finansministeriet.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.