Her er de vigtige millioner til pædagogerne i finansloven

Danmark har en stærk økonomi, og alligevel er der udsigt til besparelser på finansloven. Vigtige områder for pædagoger går dog fri, selv om der var udsigt til, at de ville blive sparet væk.
Billede af regeringen, der fremlægger finansloven for 2023
Trods bomstærk økonomi skal der spares, bebudede finansminister Nicolai Wammen (S).

Danmarks økonomi er bomstærk, konkluderede finansminister Nicolai Wammen (S), da han præsenterede SVM-regeringens første forslag til en finanslov torsdag den 23. marts. Alligevel skal der spares på finansloven, fordi den tårnhøje inflation, som var på 8,3 procent i februar, skal bekæmpes. En stram finanslov kan være med til at holde prisudviklingen i ave.

Derfor er finansloven da heller ikke en gavebod til de mange pædagoger, der arbejder i velfærdsstatens frontlinje. Alligevel er der grund til at glæde sig, for nogle af de tiltag, som statsminister Mette Frederiksens S-regering havde aftalt før folketingsvalget i efteråret, stod faktisk til at blive sparet væk. 

BUPL-formand er lettet

Således var der tvivl om puljen til uddannelse af meritpædagoger, aftalen om udskudt skolestart og puljerne til sociale normeringer i daginstitutioner og fritidsinstitutioner. Men de er alle med i finanslovforslaget for 2023, og det glæder BUPL’s formand Elisa Rimpler:

”Jeg er lettet over, at regeringen har lyttet til os og viser, at den godt ved, at der skal investeres i børneområdet for at sikre bedre rammer for børnenes trivsel og udvikling. Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være,” siger Elisa Rimpler.

Intet løft til pædagoguddannelsen

Til gengæld er der ikke sat penge af til et løft af pædagoguddannelsen. Også det midlertidige økonomiske tilskud til uddannelsen bortfalder fra næste år, fremgår det af den knap 4.000 sider lange finanslov. 

”Alle ved, at der er brug for et stort økonomisk og kvalitetsmæssigt løft af pædagoguddannelsen for at gøre den mere attraktiv. Men der sker bare ikke rigtigt noget, og imens vokser pædagogmanglen dag for dag,” siger Elisa Rimpler.

Nu inviterer regeringen til forhandlingerne om finansloven med oppositionspartierne, men der er ikke meget at forhandle om. Regeringen har flertal i sig selv – og der er kun sat 200 millioner kroner af til at forhandle om. Finansministeren forventer, at forhandlingerne vil være hurtigt overstået.
 

Sådan tilgodeser finansloven pædagogerne

  • Pulje til uddannelse af meritpædagoger: 100 millioner kroner i 2023 og 183 millioner kroner i 2024 og frem.
  • Pulje til sociale normeringer i dagtilbud med mange børn i udsatte positioner: 350 millioner kroner.
  • Pulje til sociale normeringer i fritidstilbud med mange børn i udsatte positioner: 123,4 millioner kroner årligt i perioden 2023-2025.
  • Kommunale merudgifter til bedre mulighed for sen skolestart: 113,3 millioner kroner i 2023, derefter 207,8 millioner kroner
  • 1,3 milliarder kroner i 2023-2026 til en ny arbejdsmiljøaftale, som forventes at have fokus på psykisk arbejdsmiljø.
  • Og så skal det også nævnes, at der i 2023 bliver sendt 1,2 milliarder kroner ud til kommunerne til implementering af minimumsnormeringer i dagtilbud.

Læs hele finanslovsforslaget her

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.