’Hemmelig’ millionpulje til efteruddannelse er nu åben: Sådan søger I pengene

En statslig pulje giver millionstøtte til videreuddannelse af pædagoger i daginstitutioner. Det er let at få del i midlerne, men kun få institutioner har indtil videre udnyttet muligheden. Det vil BUPL nu lave om på.
Barn siger velkommen med blomster
Daginstitutioner kan nu søge op til 120.000 kroner fra den såkaldte Sporskiftepulje. Eneste krav er, at man skriver under på, at de uddannelsesforløb, der søges midler til, er relevante for pædagogerne.

Daginstitutionspædagoger har udsigt til et langt arbejdsliv med ukomfortable arbejdspositioner, risiko for fald og skæve løft, som over et langt arbejdsliv slider på kroppen. Samtidig er pædagoger også i risiko for psykisk nedslidning på grund af høje følelsesmæssige krav, stor arbejdsmængde og tidspres og andre problemer med det psykiske arbejdsmiljø. 

Der er dog godt nyt: Daginstitutioner er nemlig blandt de arbejdspladser, som via Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings sporskiftepulje kan søge op til 120.000 kroner pr. medarbejder til videreuddannelse af ansatte med risiko for nedslidning.

Puljepenge kan kombineres  med institutionens egne uddannelsesmidler

Puljen er åben for både kommunale, selvejende og private daginstitutioner. 

Daginstitutioner kan eksempelvis søge penge til at uddanne pædagoger til sprogvejleder, praktikvejleder eller fagligt fyrtårn – stillinger, som både booster institutionens faglighed og mindsker den enkelte pædagogs risiko for nedslidning.

Der er over 26 millioner kroner i sporskiftepuljen i år, og daginstitutionsledere kan blandt andet bruge midlerne til at efteruddanne pædagoger for at forebygge, at de på sigt bliver nedslidte og forlader institutionen.

De op til 120.000 kroner pr. medarbejder kan kombineres med daginstitutionernes egne efteruddannelsesmidler og bruges til eksempelvis en uddannelse på diplomniveau.

Giver næsten aldrig afslag

Puljen har eksisteret siden 2019, og styrelsen fortæller selv, at man stort set aldrig giver afslag på ansøgninger fra virksomheder, der – ligesom daginstitutioner – er i puljens målgruppe.

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Alligevel blev der i 2022 kun uddelt 0,6 millioner kroner til forløb i daginstitutioner, selvom puljen samlet set uddelte 9,4 millioner kroner. I 2023, hvor ansøgningsperioden var forkortet, uddelte puljen samlet 6,8 millioner kroner, hvoraf kun godt 0,2 millioner kroner gik til daginstitutioner.

Puljen er nu åben for søgning af midler til uddannelsesforløb i 2024, og BUPL opfordrer landets daginstitutioner til at gribe chancen for at søge ekstra penge til gavnlig efteruddannelse af pædagogerne.

Opfordrer ledere: Udnyt ’gylden mulighed’

Det lave antal daginstitutioner, som har søgt midler fra sporskiftepuljen, kan indikere, at mange kommuner og daginstitutionsledere ikke kender til muligheden.

Derfor har BUPL lavet en guide til, hvordan man søger penge fra puljen (se boks nederst). 

Formanden for Lederforeningen i BUPL, Eva Munck Immertreu, opfordrer daginstitutionslederne til at udnytte muligheden, inden det er for sent:

”Pædagogmanglen vokser over hele landet, og vi ved, at nedslidning er en væsentlig forklaring på, at pædagoger forlader faget før tid. Sporskiftepuljen giver en gylden mulighed for at fastholde erfarne pædagoger på arbejdspladsen via efteruddannelse,” siger hun.

Gode råd: Sådan får I del i midlerne

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings sporskiftepulje giver mulighed for at søge op til 120.000 kroner pr. medarbejder. Man kan søge tilskud til forløb for op til 30 medarbejdere pr. arbejdsplads.

Daginstitutioner er i målgruppen for puljen, og det eneste kriterie for tildeling af tilskud er, at ansøger på tro og love erklærer, at det/de forløb, der søges midler til, er relevant for den/de pågældende medarbejdere.

Læs mere om puljen på BUPL’s underside om sporskifteordningen.

Du kan også læse mere på STAR.dk, hvor der også er links til de nødvendige ansøgningsskemaer.

Særligt til dig som AMR

Som arbejdsmiljørepræsentant kan du hjælpe kolleger i risiko for nedslidning: 

•    Gør dine kollegaer, som er fysisk eller psykisk nedslidte eller i risiko for at blive det, opmærksomme på sporskiftepuljen.
•    Få din TR til også at gøre opmærksom på puljen over for kollegaer i målgruppen.
•    Få din leder til at tale med kollegaer i målgruppen om puljen.

Kilde: BUPL's arbejdsmiljøteam
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.