Har I mange sygedage? Søg hjælp hos nyt rejsehold

Et nyt rejsehold fra Beskæftigelsesministeriet tilbyder nu offentlige arbejdspladser gratis hjælp til at få bugt med et højt sygefravær. Det er positivt, at rejseholdet hjælper arbejdspladserne ud fra et kollektivt fokus, mener BUPL. Men rejseholdets evne til reelt at kunne hjælpe hårdt ramte arbejdspladser møder skepsis.

Offentlige arbejdspladser, som har brug for lidt ekstra hjælp til at få bugt med et højt sygefravær, kan nu søge gratis hjælp af et nyt rejsehold fra Beskæftigelsesministeriet.

»Når eksempelvis daginstitutioner får igangsat et forløb med rejseholdet, tager vi ud på arbejdspladsen og kortlægger i samarbejde med ledere og medarbejdernes repræsentanter, hvilke indsatser der er brug for. Det er hjælp til selvhjælp, hvor arbejdspladserne fortsætter arbejdet med at forebygge sygefravær, når forløbet med rejseholdet er gennemført,« fortæller Susanne Bruun, projektleder for Beskæftigelsesministeriets rejsehold.

Rejseholdet består af 12 konsulenter ansat i Arbejdstilsynet, blandt andre psykologer og fysioterapeuter. Forventningen er, at mindst 200 offentlige institutioner kan få forløb med Rejseholdet i 2020. I år 2021 skulle det antal gerne være endnu højere, vurderer Susanne Bruun.

Mette Skovhus-Larsen, faglig sekretær i BUPL, er som udgangspunkt positiv overfor det nye tilbud.

»Det er fint, at arbejdspladser via rejseholdet kan søge ekstern hjælp til at få styrket arbejdsmiljøet ud fra et kollektivt synspunkt i stedet for et individuelt fokus på ”hvordan får vi dig som enkelt medarbejder til at have færre sygedage,« siger hun.

BUPL: Ikke gearet til store problemer

Mette Skovhus-Larsen er dog bekymret for, at rejseholdet ikke er gearet til at kunne tilbyde reel hjælp til de hårdest ramte arbejdspladser.

»Permanente forbedringer - særligt på de arbejdspladser med de største problemer - kræver altså ressourcer. Vi ved, at midler til eksempelvis bedre normering er vigtige i forhold til at forbedre arbejdsmiljøet og mindske sygefravær. Det ser vi blandt andet  i vores nye undersøgelse om effekterne af sociale normeringer i daginstitutionerne,« siger hun.

Rejseholdet har fået tildelt 12 millioner kroner i 2020 og 10 millioner kroner i 2021. Pengene kommer fra den tidligere regerings aftale fra januar 2019 med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, som afsatte i alt 145 millioner kroner til indsatser for at sænke sygefraværet i det offentlige.

Sådan søger I hjælp fra Rejseholdet

Beskæftigelsesministeriets rejsehold kan bookes via www.sygefravaer.dk.
Det er ledere og medarbejderrepræsentanter i fællesskab, som ansøger om et forløb med rejseholdet. Pædagoger, som er interesserede i tilbuddet, kan med fordel kontakte deres tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant.
På rejseholdets hjemmeside findes desuden en række dialogskabende værktøjer til forebyggelse og håndtering af sygefravær samt en telefonisk hotline, hvor man kan søge råd.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.