Frem med elastik og bold: Sådan forebygger I langtidssygdom med minimal bevægelse

Der skal ikke nødvendigvis hårdt arbejde til, hvis du vil forebygge nedslidning, som kan føre til sygefravær i længere tid. Små enkle øvelser, der kan udføres sammen med børnene på arbejdspladsen, er en af vejene mod en stærkere krop.
Kvinde ligger på træningsbold
Små øvelser for nakke, skuldre og ryg i løbet af arbejdsdagen kan nedbringe langtidssygefravær med 13 procent, viser forskning.

Små øvelser for nakke, skuldre og ryg i løbet af arbejdsdagen kan nedbringe langtidssygefraværet med 13 procent. Det viser forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Professor Lars L. Andersen, der har stået i spidsen for undersøgelsen, giver dig nogle gode råd og guider dig til de bedste øvelser. Og til, hvordan du får dem implementeret i en hektisk hverdag – gerne sammen med børnene.

En halv time om ugen

Det behøver ikke at tage lang tid. Du kan få glæde af fordelene ved træning i løbet af arbejdsdagen ved blot 10 minutters småøvelser tre gange om ugen. Øvelserne kræver træningselastik og træningsbold, men ingen fitnessfaciliteter, omklædning eller erfaring. Alle kan være med, og de kan stort set laves overalt.

Inddrag børnene

Det kan være svært at finde tid til øvelser i løbet af en travl arbejdsdag på pædagogers arbejdspladser, men børnene kan sagtens være med, når øvelserne skal laves. Du kan sætte noget god musik på og inddrage øvelserne i en leg for både pædagoger og børn. 

Få ledelsen med

Tag fat i din leder, så han eller hun kan bakke op om tiltaget. Ansvaret skal ikke ligge på dine skuldre alene. Gennemslagskraften kommer først, når I står sammen med ledelsen om ændringen – gerne med ledelsen i front.

Brug hinanden

Det er ikke kun de fysiske øvelser, der er skyld i mindskningen af langtidssygdom. Det sociale aspekt i øvelserne er lige så vigtigt. Hjælp hinanden, når øvelserne driller, eller når det skaber udfordringer at holde balancen på bolden. Lav øvelserne sammen eller i mindre grupper, så I styrker sammenholdet, mens I styrker musklerne. 

Udnævn en tovholder

Det kan være svært at holde fast i at udføre øvelserne fast tre gange om ugen. Motivationen vil dale, og ønsket om at være mere aktiv vil falde i baggrunden, når andre vigtige ting opstår. Derfor er det en god idé at udnævne en tovholder, der har til opgave at få elastikkerne frem, ligesom vedkommende kan sørge for at skrive tiderne ind i en kalender.

Husk også at inddrage jeres arbejdsmiljørepræsentant (AMR) – det kunne fx være ham eller hende, der var tovholder.

3 små øvelser til hverdagen

Øvelse 1: Nakke og skuldre

Elastikøvelser er gode til nakke og skuldre. Hold fast i elastikkens ender, og stil dig på midten af elastikken, så den holdes i spænd. Løft armene skråt frem, som var du en fugl, der skulle til at flyve, indtil dine overarme er vandrette. Dine arme skal være strakte med let bøjede albuer. Sænk så armene igen langsomt, og gentag processen. 

 

Øvelse 2: Arme og skuldre

Nu er det armenes tur. Sæt elastikkens ene ende fast i et dørhåndtag eller andet, der er i højde med din albue. Stil dig parallelt med elastikken med den anden ende i den hånd, der er længst væk fra elastikken. Drej underarmen ud til siden, så elastikken spænder, og tilbage ind mod din krop. Din albue skal danne en vinkel på 90 grader. Så træner du de muskler, der styrer armen. 

 

Øvelse 3: Ryggen

Nu skal du have fat i en stor træningsbold og en kollega. Læg dig på maven på bolden og få en kollega til at løfte dine ben fra jorden. Spænd i maven, og løft din overkrop, så du laver en rygbøjning. Gentag processen.

 

Find en plakat med øvelser her

Hæng plakaten op som en reminder om, at øvelserne er gode til at forebygge – og til at skabe et lille åndehul og et stærkt fællesskab i en travl hverdag.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.