COVID-19 kan igen blive ’samfundskritisk' sygdom: Især disse pædagoger smittes lige nu

På grund af stigende coronasmitte vil regeringen genindføre en række restriktioner. BUPL opfordrer til at sikre skoler og institutioner de nødvendige ressourcer i takt med stigende smitte. Læge vurderer, at pædagogernes vaccinestatus kan blive afgørende den kommende tid.

Coronasmitten er endnu en gang på fremmarch, og derfor vil regeringen igen udnævne COVID-19 til en samfundskritisk sygdom. Desuden vil regeringen blandt andet genindføre coronapasset på restauranter og i større forsamlinger.

Regeringen lægger ikke op til ændringer i pædagogernes hverdag, selvom smitten blandt børn – især de 6-11-årige – er stigende.

De nuværende retningslinjer for daginstitutioner og skoler gælder stadig, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

Smitten stiger blandt SFO-børn - og deres pædagoger

Smitten er i øjeblikket særligt høj hos de børn, som er for unge til at blive vaccineret: Mere end hver femte nye coronasmittede er mellem 6 og 11 år gammel.

Og det kan se ud til, at børnene bærer smitten videre til deres pædagoger.

I hvert fald er SFO- og klubpædagoger i øjeblikket blandt Danmarks hårdest coronaramte faggrupper, viser tal fra SSI.

Smitten blandt pædagoger i SFO og fritidsklub er omkring 70 procent højere end i samfundet generelt, og pædagogerne er ramt hårdere end både sygeplejersker og plejehjemsansatte.

Også blandt daginstitutionspædagoger er smitteniveauet i øjeblikket væsentligt højere end landsgennemsnittet.

Læge om høj smitte: Vaccinerede skal ikke bekymre sig

Til forskel fra den seneste coronabølge op til julen 2020, hvor mange pædagoger blev alvorligt syge, er langt de fleste nu vaccinerede mod COVID-19.

Derfor behøver pædagogerne ikke bekymre sig for alvorlig sygdom og senfølger, vurderer epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, Christian Wejse:

”Jeg arbejder med senfølgepatienter til daglig, og jeg forventer ikke at se en stor flok pædagoger hos os, medmindre de ikke er vaccineret,” siger han.

Christian Wejse peger på, at alvorlige senfølger i høj grad er bundet til hårde sygdomsforløb.

”Når vaccinen mindsker risikoen for både smitte og hårde sygdomsforløb, så ender vi et sted, hvor risikoen for senfølger er ganske lav, hvis man er vaccineret. Statistikkerne viser en øget smitte blandt SFO-pædagoger lige nu, men jeg vil forvente, at langt de fleste får et meget mildt sygdomsforløb, hvis de er vaccineret,” siger han.

Uvaccinerede pædagoger løber risiko

Til gengæld har uvaccinerede pædagoger øget risiko for at blive ramt, når smitten i samfundet og blandt de børn, pædagogerne er i nærkontakt med, er så høj, vurderer Christian Wejse.

Og det kan føre til alvorlige sygdomsforløb:

”Selvom børn ikke smitter lige så meget som voksne, så er der stadig en smitterisiko. Det er jo også derfor, vi ser coronaudbrud i daginstitutioner og skoler. Og hvis man ikke er vaccineret, så løber man altså en større risiko, end hvis man er vaccineret,” siger han.

Et engelsk studie konkluderede i sommer, at risikoen for indlæggelse falder med 73 procent, og at risikoen for senfølger halveres, hvis man er vaccineret.

Det engelske studie er dog svært at overføre direkte til danske forhold, da en stor del af englænderne blev vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, som blev skrottet fra det danske vaccinationsprogram.

Coronaudbrud før vacciner har ramt pædagoger hårdt

I BUPL opfordrer næstformand Birgitte Conradsen til, at også de sidste pædagoger tager imod en coronavaccine:

”Vi ser, at det har haft store konsekvenser for mange af de pædagoger, som blev smittet med COVID-19 op til jul 2020. Og for deres familier. Mange af dem har stadig senfølger. Nu har vi vacciner, som mindsker risikoen for både smitte og for et alvorligt sygdomsforløb, og jeg vil appellere til, at alle pædagoger tager imod tilbuddet om vaccine. Både for deres egen, for deres familie og deres kollegers skyld,” siger hun.

’Arbejdsgiver har afgørende ansvar’

Birgitte Conradsen understreger samtidig, at arbejdsgiverne stadig har et afgørende ansvar for at forebygge smittespredning blandt børn og pædagoger:

”Arbejdsgiverne skal gøre alt, hvad de kan, for at minimere smitten. Vi skal så vidt muligt holde fast i den normale hverdag, som gavner børnene, men en normal hverdag kræver, at smitten kan holdes nede. Jo flere pædagoger, der er fraværende på grund af coronasmitte eller hjemsendelse, jo sværere er det at skabe en god hverdag for børnene,” siger hun.

Den stigende smitte i samfundet giver risiko for flere sygemeldinger blandt pædagogerne. Og det kan igen lægge et alvorligt pres på de ledere og pædagoger, der skal få vagtplanen til at hænge sammen.

”Sidste vinter var en kraftanstrengelse, som pressede mange pædagoger hårdt. Vi skal ikke derhen igen,” siger pædagogernes næstformand.

Ekstra indsatser kræver ekstra penge

Birgitte Conradsen understreger, at BUPL støtter 100 procent op om myndighederne og Folketingets retningslinjer og udmeldinger.

”Men jeg er bekymret for, om lederne i daginstitutioner, SFO’er og skoler har de ressourcer, der skal til for at sikre vilkårene for børn og ansatte,” siger hun og uddyber:

”Tidligere var udmeldingen til lederne, at de skulle kaste alle kræfter efter at sikre ordentlig rengøring og vikardækning, så hverdagen kunne hænge sammen – og så skulle man nok løse det økonomiske fra centralt hold. Men de udmeldinger hører lederne ikke længere. De ekstra midler, som tidligere var afsat, er væk. Og der er nødt til at følge ressourcer med, når forholdene og retningslinjerne kræver ekstra kræfter.”

BUPL opfordrer pædagoger, som mener, de er blevet smittet med COVID-19 på jobbet, til at kontakte BUPL’s arbejdsskadeteam. Læs mere her under ‘Arbejds- og ansættelsesforhold.'

Læs også de seneste retningslinjer og anbefalinger hos Børne- og Undervisningsministeriet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.