BUPL i hård kritik: Ny reform skader deltidsansatte pædagoger

Folketinget har vedtaget en ny arbejdsskadereform, som kan koste deltidsansatte pædagoger et millionbeløb, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade, advarer BUPL.
MSB

Et bredt folketingsflertal har netop indgået en ny arbejdsskadeaftale, som blandt andet skal nedbringe sagsbehandlingstiden i arbejdsskadesystemet og gøre det lettere at få erstatning for vold på arbejdspladsen.

Flere af aftalens tiltag kommer som udgangspunkt pædagogerne til gode. Alligevel er BUPL langt fra tilfreds med den nye reform af arbejdsskadeområdet.

Det skyldes, at aftalens nye måde at udregne grundlaget for erstatninger kan koste deltidsansatte, som kommer ud for en arbejdsskade, millioner af kroner.

Reform kan koste skadet pædagog næsten to millioner kroner

Indtil nu har størrelsen på den erstatning, man kan få, hvis man bliver ramt af en arbejdsskade, været baseret på den fulde erhvervsevne. Men med den nye aftale bliver den årsløn, man har haft indenfor de seneste fem år, afgørende for, hvor meget man kan få i erstatning. 

Det betyder, at eksempelvis pædagoger, som arbejder på nedsat tid, fordi de har små børn, med den nye aftale bliver stillet økonomisk langt dårligere end fuldtidsansatte, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade:

Udregninger fra BUPL viser, at en 37-årig pædagog med den nye aftale vil få 1,8 millioner kroner mindre i erstatning frem til folkepensionsalderen, hvis en arbejdsskade tvinger pædagogen til at gå ned i tid fra 30 til 20 timer om ugen.

BUPL om ny regnemetode: Dybt urimelig

Den nye regnemetode kommer særligt til at ramme de traditionelle kvindefag, hvor andelen af deltidsansatte er størst. I øjeblikket arbejder omkring 60 procent af pædagogerne mindre end 37 timer om ugen.

”Det er er dybt urimeligt, at aftalepartierne på den her måde kaster de deltidsansatte under bussen og forringer deres vilkår voldsomt, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade,” siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Omskoling med løn: Men ikke alle kan være med

Den nye aftale indeholder også mulighed for, at personer, som på grund af en arbejdsskade er nødt til at skifte fag, kan få udbetalt 83 procent af den hidtidige løn, imens de tager en ny uddannelse.

Den mulighed kan gavne eksempelvis pædagoger, der må skifte karrierevej, fordi de som konsekvens af en arbejdsskade har fået håndeksem.

Men muligheden gælder kun for personer, der som følge af en arbejdsskade har en méngrad på mindst 10 procent. Og det kan blive et problem for især de mange pædagoger, som får hovedskader på grund af arbejdsskader, advarer BUPL:

Det skyldes, at pædagoger med hovedskader og en méngrad på 10 procent i mange tilfælde vil have hyppig hovedpine og kognitive udfordringer, som kan gøre det svært eller decideret umuligt for dem at tage en ny uddannelse.

Ny arbejdsskadeaftale: Her er hovedpointerne

Den nye aftale om en arbejdsskadereform er indgået af Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet.

Blandt hovedpointerne er:
•    Fremover beregnes erstatningen for en arbejdsskade ud fra den tilskadekomnes bedste indtægtsår ud af de seneste fem år før skaden. Personer, som er nye på arbejdsmarkedet eller som har arbejdet deltid for at passe handicappede børn, vil være undtaget fra den nye årslønsberegning.
•    Lønmodtagere med en arbejdsskade skal kunne tage en ny uddannelse inden for et fag, som passer bedre til deres helbred, og få udbetalt 83 procent af deres hidtidige løn imens. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) står for visitationen til den nye uddannelsesgodtgørelse, som kræver méngrad på mindst ti procent.
•    Fremover må den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for alle arbejdsskadesager maksimalt være syv måneder. I sager, hvor der skal tages stilling til tab af erhvervsevne, må behandlingstiden maksimalt være 20 måneder.
•    Læger, kommuner og arbejdsgivere risikerer fremover bødestraf, hvis de ikke overholder svarfrister hos AES. Samtidig indføres der bødestraf, hvis AES ikke får svar på anmodninger om oplysninger.
•    For at gøre det lettere at få erstatning, hvis man har været udsat for vold på jobbet, skal arbejdsgivere arbejdsgivere forpligtes til at tegne forsikring, som gør det muligt fremover at kunne få erstatning uden at skulle melde en voldsepisode til politiet.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.