BUPL-formand i opråb efter DR-dokumentar: Kom nu med de minimumsnormeringer

Den gribende DR-dokumentar ’Hvem passer børnene?’ viser et barsk børneliv med sparsom voksenkontakt i daginstitutionen. Vejen frem er minimumsnormeringer, fastslår BUPL-formand Elisa Rimpler. Et SF-forslag om det samme er dog netop blevet stemt ned i Folketinget.

Børn med udslukte øjne. Utryghed og gråd. For få kram. Og for lidt voksenkontakt. Denne barske daginstitutionsvirkelighed rullede mandag aften over skærmen, da DR-tv viste dokumentaren ’Hvem passer vores børn?’.

BUPL-formand Elisa Rimpler så med, og »desværre«, siger hun, så overrasker det hende ikke, at dokumentaren viser børn, som savner vigtig omsorg, og voksne, som aldrig helt slår til.

»Det, jeg ser i billeder i dokumentaren, ser jeg gang på gang i de daginstitutioner, jeg besøger, og jeg hører om det, hver gang jeg taler med pædagoger. Og vores undersøgelser viser det også. Dokumentaren er bare endnu et vidnesbyrd om, at der ikke er pædagoger nok til vores børn. Men et godt børneliv kræver netop, at der er pædagoger nok til at være nærværende med børnene, til at se dem og til at imødekomme deres mange praktiske og fysiske og følelsesmæssige behov for omsorg. Men som rammerne er i dag, kan vi mange gange ikke få lov at gøre det, vi ellers gør rigtig godt,« siger Elisa Rimpler.

Griber om hjertet

Selvom BUPL-formanden kender den virkelighed, som DR-udsendelsen viser, blev hun rørt, da hun så den. Både på børnenes og på personalets vegne.

»Det griber mig tungt om hjertet, når jeg ser hamrende dygtige pædagoger strække sig og levere en kraftpræstation, og alligevel er det ikke nok. Og det rører mig at se en leder, der for at forblive tro mod sig selv simpelthen må trække stikket og sige op, fordi hun ikke længere kan holde ud at se på, hvordan forholdene for børn og personale er,« siger Elisa Rimpler.

Hun lovpriser pædagogerne i dokumentaren for at stille op og turde vise deres og børnenes hårde hverdag. Og hun håber, at alle, der ser udsendelsen, får øjnene op for, at et godt børneliv i daginstitutioner kræver massiv investering i flere pædagoger. Nu.

»Vi er mange pædagoger, der råber op, men vi skal også have forældrene og befolkningen og flere politikere med. Vi må stå sammen. Børneområdet har længe holdt for, og bare for at komme tilbage til den normering, vi havde før krisen i 2008, mangler der i dag 4.000 pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Oveni dette ventes der frem mod 2028 at komme 70.000 flere børn i daginstitutionerne, hvilket skaber behov for yderligere 10.000 flere pædagoger. Der er akut brug for en ambitiøs og langsigtet genopretningsplan for hele børneområdet, og første skridt på vejen frem er at indføre minimumsnormeringer,« fastslår Elisa Rimpler.

Skaber debat

Ønsket om minimumsnormeringer eller bare bedre normeringer i daginstitutioner kommer også fra mange både pædagoger og forældre, som har set dokumentaren, og som efterfølgende i forskellige opslag på de sociale medier kommenterer og debatterer den.

’Kære politikere, nu må i på banen og forstå, at de normeringer, der er i dag, er dybt uansvarlige’ skriver en bruger på BUPL’s Facebook-side, hvor flere opslag om dokumentaren også er delt.

Mange især forældre er rystede over, hvor meget helt små børn er overladt til sig selv, og hvor få voksne, børnene har at trække på: På et tidspunkt i dokumentaren er en vuggestuepædagog alene om både at tage sovende børn op fra middagsluren, skifte bleerne og få de børn, som allerede er kommet op, i gang med frokosten. I optagelser fra en børnehave ser man to pædagoger på legepladsen med 44 børn, og pædagogen konstaterer, at hvis en af de voksne går fra, bliver normeringen 1:44.

»Hvis der er et barn, der sidder et sted i et hjørne eller er gået ind på toilettet uden at sige det, så har vi virkelig dårlig mulighed for at opdage det,« siger han.

Utrygge og angste børn

Efter at have set DR-udsendelsen udtrykker mange både pædagoger, forældre og bedsteforældre deres store bekymring for konsekvenserne for børnene både nu og senere i skolen og livet.

I udsendelsen er også klinisk børnepsykolog Rikke Yde Tordrup bekymret for børnenes psyke, når hun ser, hvordan deres institutionshverdag er præget af meget sparsom voksenkontakt og manglen på ro og det, hun kalder ’udviklende øjeblikke’.

»Udviklende øjeblikke, det er simpelthen, når vi bare er i noget sammen med andre, så barnet får en oplevelse af at høre sammen med andre mennesker. Når et barn ikke bliver tryg i sin tilknytning, og når et barn ikke får mange udviklende øjeblikke, så kan jeg frygte, at børn kan opleve sig mere stressede, mere angste og mere ensomme,« siger hun i DR-dokumentaren, hvor hun også pointerer, at børnene ikke lærer vigtig selvregulering, når der ikke er voksne nok til at hjælpe dem med det.

Uforsvarligt

På de sociale medier fremhæves også, hvordan børn i skolen allerede i dag opleves mere urolige, og hvordan flere og flere børn og unge får stillet diagnoser som angst eller ADHD.

Der er ikke bebrejdelser mod pædagogerne at spore. Til gengæld er der mange kommentarer om, hvor uforsvarligt, det er, at vi som samfund behandler børn på denne måde.

Den ansvarlige minister på området, børneminister Mai Mercado (K), har på sin egen Facebook-side delt et opslag om dokumentaren, men skiver kun om, at hun gerne ville have været interviewet og kritiserer DR for at have brugt et video-klip fra 2018, som hun ikke er blevet forelagt før brug.

Det fokus får hun selv kritik for af især de pædagoger, der ytrer deres frustrationer i tråden.

BUPL-formand Elisa Rimpler er også ærgerlig over ministerens reaktion på dokumentaren.

»Ministeren burde i stedet have forholdt sig til indholdet i dokumentaren og svaret på pædagogernes frustrationer over den virkelighed, de møder. Det havde klædt hende at melde ud, at det ikke er sådan et børneliv, vi skal stille til rådighed for familier i Danmark, og hun burde have sagt til pædagogerne: ’Hold da op, et kæmpe stykke arbejde I gør, og jeg vil gøre alt for at forbedre de forhold. Så jeg kan godt forstå, at pædagogerne i tråden er skuffede,« siger Elisa Rimpler.

Normeringstal stemmer ikke

I det videoklip, som DR-dokumentaren bruger af Mai Mercado, citeres hun for at sige, at det 'går godt i hovedparten af danske daginstitutioner', når tal fra Danmarks Statistik viser, at normeringen i vuggestuer er 3,1 børn per voksen og i børnehaver er den 6,2 børn per voksen.

Men de tal har både BUPL og Danmarks Statistik selv sået tvivl om. Beregningerne tæller nemlig både ledere og langtidssygemeldte pædagoger med, når normeringen udregnes, og det giver et billede, som er meget langt fra den hverdag, som pædagogerne oplever. De står ofte alene med hele børnegruppen, og kun i ganske få timer er stuen fuldt bemandet, viser BUPL’s undersøgelser igen og igen.

I debatten på Facebook svarer Mai Mercado de kritiske debattører med henvisning til, at regeringen med dagtilbudsaftalen har tilført området 580 millioner til blandt andet flere pædagoger.

Elisa Rimpler anerkender de gode intentioner fra ministeren, men hun forstår også de medlemmer, som har svært ved at se midlerne nå helt ud på rød og gul stue.

»Området er blevet tilført penge, og det er vi glade for. Det er nødvendigt. Men når pengene gives samtidig med, at kommunerne er underlagt et budgetloft, som sætter en grænse for, hvor meget kommunerne må investere, og når det her kæmpe store velfærdsområde, børneområdet, ikke er reguleret med minimumsnormeringer, ja så betyder det ofte, at det er her, kommunerne samtidig sparer. Man giver med den ene hånd, men tager med den anden, og så er vi lige vidt, så der er stadig et stort rum for forbedring, og de 4000 pædagoger mangler stadig. Det oplever pædagogerne hver dag,« siger Elisa Rimpler.

Minimumsnormering nedstemt

Børneministeren har tidligere afvist minimumsnormeringer i daginstitutioner med begrundelsen, at de cirka 2 milliarder kroner, det årligt ville koste, er for dyrt. Også efter dokumentaren har hun i Aftenshowet afvist et behov for minimumsnormeringer - også selvom et stort flertal i befolkningen ifølge flere målinger ønsker det.

Andre politikere har også meldt pas: Dagen efter DR-dokumentaren blev et forslag fra SF’s Pia Olsen Dyhr og Jacob Mark stemt ned under andenbehandlingen i Folketinget. Både de borgerlige partier og Socialdemokratiet stemte nej, og på Facebook kommenterede Jacob Mark efterfølgende:

»Vi er et fattigt land, hvis vi ikke engang har råd til at sikre vores børn et ordentligt tilbud med voksne, der har tid til at se dem, høre dem, trøste dem, lege med dem,« lød det fra børneordføreren, der nu vil kalde børneminister Mai Mercado i samråd om minimumsnormeringer, skriver han.

Kæmper videre

Elisa Rimpler finder det også fattigt, at der ikke kan blive råd til minimumsnormeringer i Danmark, men hun håber, at endnu flere partier vil få øjnene op for nødvendigheden, og at både pædagoger og forældre bliver ved med at råbe op for at få bedre vilkår for både børn og pædagoger.

Hun er glad for, at så mange pædagoger og forældre har set DR-dokumentaren og håber, at den kan rykke noget, men hun er skuffet over politikere, som dukker sig og ikke vil forholde sig til virkeligheden i dagens daginstitutioner.

»Jeg er skuffet over deres fravær på den her dagsorden, men jeg kan love, at BUPL vil gøre, hvad vi kan, for at blive ved med at råbe dem op og for at blive ved med at vise vores og børnenes urimelige virkelighed. På et tidspunkt bliver det vidnesbyrd så stærkt, at den virkelighed også rammer Christiansborg,« siger hun.

Læs også debatindlægget af Elisa Rimpler i Berlingske Tidende den 12. marts 2019.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.