Uhmmm

Hvis frugt og grønsager bliver skåret ud, spiser børnene meget mere af det. Og det koster ikke meget mere end 1 krone om dagen pr. barn at få dem til at spise meget mere af det sunde, viser et projekt på fritidshjemmet Smørblomsten.

Børnene sætter sig pænt på den bænk, der omkranser sandkassen. I små hold bliver de kaldt frem til bordet, hvor dagens frugtbuffet er klar. Æbler, kiwi, blomkål, radiser, babymajs og melon ligger klar, skåret i børnevenlige både, stykker og buketter, og alle børnene tager noget af det hele, for man skal jo smage.

Og så går de tilbage til deres pladser, med hænderne fulde af frugt, og sætter sig og venter på det forløsende "værsgo".

Fritidshjemmet Smørblomsten, som ligger i Brønshøj, København, er rykket udenfor i det dejlige forårsvejr, men det betyder ikke, at børnene ikke skal have frugt. I de sidste tre uger har Smørblomsten nemlig deltaget i et projekt, hvor der har været ekstra fokus på at give børnene frugt og grønt hver dag.

De fleste danske børn (og voksne) spiser for lidt frugt og grønt, faktisk skal børn have 300-500 gram frugt om dagen, mens voksne helst skal op på 600 gram om dagen. Det budskab skal også udmønte sig i hverdagen, og derfor har Kræftens Bekæmpelse og kampagnen "6 om dagen" iværksat dette projekt, hvor børnene i fritidshjemmet Smørblomsten har fået frugt og grønt hver dag.

Det er langt fra alle institutioner, der tilbyder børnene frugt hver dag, fortæller projektkoordinater Jesper Kobberø:

»Budgettet kan godt være en flaskehals for at give børnene frugt hver dag, men vi vil gerne bevise, at det kan lade sig gøre at give børnene frugt hver dag inden for et normalt budget,« siger Jesper Kobberø.

Udgangspunktet var, at institutionerne ville få 1,46 krone pr. barn pr. dag til at købe frugt for, men i praksis har det vist sig, at det slet ikke koster så meget.

»Vi er nede på en krone og fem øre pr. dag pr. barn,« fortæller Jesper Kobberø.

For en institution som Smørblomsten med 60 børn vil frugt hver dag på årsplan løbe op i en udgift på omkring 12.000 kroner.



Små bidder. For at få børnene til at spise mere frugt, er det nødvendigt at skære det ud i mere børnevenlige bidder. Jesper Kobberø henviser til en tysk undersøgelse, der viser, at børnene spiser 91 procent mere frugt, når frugten er skåret ud.

Og det med at skære frugten ud er måske det eneste minus ved projektet, påpeger Daniel Hansen, leder af Smørblomsten.

»Det ser lækkert ud, men vi bruger meget tid på at skære frugt og grønsager ud. Der er nok en times arbejde hver dag med at skære frugt ud, og det er meget. Men omvendt er det da værd at overveje at bruge tid på det,« siger Daniel Hansen.



Ubesejrede. Jesper Kobberø mener, at børnene får mere energi af al den frugt, men det vil Daniel Hansen ikke umiddelbart skrive under på.

Omvendt har der allerede været en konkret succes ved frugtprojektet. For fritidshjemmets fodboldhold er ubesejret, siden børnene begyndte at få frugt hver dag. Det imponerende faktum bliver der boret lidt i, og det viser sig så, at børnene har spillet fire kampe i år, tabt de første to og vundet de to sidste. Og det skyldes helt sikkert ikke, at holdet er blevet mere sammenspillet, det skyldes udelukkende frugt og grønt, bliver vi enige om.

Børnene har nu fået det eftertragtede "værsgo" og går ombord i frugten, der for de flestes vedkommende er lagt pænt i skødet. Syvårige Amalie kan godt lide blomkålen, men hun kan nu bedre lide ananas.

»Men jeg kan ikke så godt lide squash,« siger hun. Det var der på menuen i går.

I dag er det radiser, der er den nye smagsoplevelse. Projektet har nemlig også lagt vægt på, at børnene skal stifte bekendtskab med lidt andet end æbler og gulerødder. Og som Daniel Hansen siger:

»De fandt da ud af, at radiser kan være stærke.«

Nogle af børnene fandt også ud af, at radiser er meget nemme at grave ned i sandkassen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.