Stressekspertens råd. Drop den hårde selvkritik

Vi er for hårde ved os selv – især når vi er ramt af angst, stress eller depression. Du skal behandle dig selv, som du ville behandle din ven, lyder rådet i ny selvhjælpsbog.

Ny selvhjælpsbog af psykoterapeut, mindfulnessinstruktør og tidligere pædagog Marianne Bunch guider den stress-, angst- eller depressionsramte ud af sine psykiske lidelser med en række enkle øvelser.

Øvelserne er baseret på forfatterens erfaringer fra 36 samtalegrupper, som hun gennemførte med psykisk belastede ledige, da hun var ansat på et jobcenter.

»Folk med psykiske problemer manglede nogle at tale med, og de manglede redskaber. Så det blev konceptet for mine samtalegrupper. Rigtig mange blev raske og kom tilbage i job,« siger Marianne Bunch, der nu formidler øvelserne i bogen ’Bliv ven med dig selv’.



Hvorfor denne titel?

»Mange mennesker er alt for hårde ved sig selv. Vi kritiserer og siger ting til os selv, såsom ’du er for dårlig’, og ’det er din egen skyld’. Den indre dialog er med til at skabe vores følelser, så vi kan tale os selv rigtig meget ned i depression. Eller de høje krav, vi stiller til os selv, får os til at svinge pisken og løbe stærkere. Vi skal blive bedre til at rumme det, der er, og se, om ikke vi kan støtte og tale til os selv på samme positive måde, som vi ville støtte og tale til en god ven.«



Er pædagoger gode ved sig selv?

»Pædagoger er gode til at støtte andre, men ikke sig selv. Når der er nedskæringer og dårlige normeringer, angriber mange sig selv, fordi de ikke kan nå det nærvær med børnene, de gerne ville. De vender det mod sig selv frem for mod kommunen, som giver dem de dårlige arbejdsbetingelser.«



Hvilken øvelse vil du fremhæve?

»Mindfullness er grundlæggende. Men jeg er også glad for modellen til at sortere bekymringer i ’dem, man ikke kan gøre noget ved’, ’dem, man kan gøre noget ved’, og ’dem, man behøver hjælp til’. For mange ­mennesker står bekymringerne i kø, men de fleste kan man ikke gøre noget ved, så dem skal man øve sig i at smide væk. En bekymring er en tanke, så man kan forestille sig, at man krøller den sammen som et stykke papir. Den kommer tilbage, men bliv ved, og med tiden vil man kunne slippe den, som man slipper en dårlig vane.«



Kan man altid ændre sin situation?

»Man skal også have hjælp. Det er vigtigt ikke at tro, at man skal alting selv. Desværre søger mange hjælp for sent, eller de får lov til at køre helt ud over kanten. Det er så vigtigt, at man selv og arbejdspladsen tager stress alvorligt. Stress må aldrig blive et individuelt ansvar«.«



Om bogen

‘Bliv ven med dig selv’ af Marianne Bunch. Forlaget Historia, 2015. 164 sider, vejl. pris 229 kr. Udkommer også som e-bog den 25. maj 2016 på historia-books.dk



Om forfatteren

Marianne Bunch er uddannet socialpædagog, psykoterapeut og mindfulnessinstruktør. Hun har arbejdet som blandt andet børnehaveleder, specialskolelærer og sagsbehandler på et jobcenter. Hun er i dag selvstændig psykoterapeut og foredragsholder.



Læs mere på

mariannebunch.dk eller

facebook.com/blivvenmeddigselv

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.