Lad tvivlen komme børnene til gode

8000 mobilmaster skal sættes op i det danske landskab. Men tvivl om sundhedsfaren har nu fået flere kommuner til at stoppe opsætningen. Nu kræver BUPL, at skoler og daginstitutioner bliver friholdt for de omdiskuterede master.

Så længe videnskaben ikke har frikendt de 8000 nye mobilmaster, som er på vej op, for sundhedsfare, skal tvivlen komme børnene til gode, mener BUPL, der langer kraftigt ud efter de ansvarlige politikere.

"Det virker uansvarligt, at myndighederne tillader opsætning af 8000 mobilmaster nær skoler og daginstitutioner, når man ikke kender konsekvenserne for helbredet," siger forretningsudvalgsmedlem i BUPL Lisbeth Schmidt Jespersen, der blandt andet har arbejdsmiljø som ansvarsområde.

Mobilprojektet, der koster 3,8 milliarder kroner, har skabt en betydelig usikkerhed i befolkningen, og videnskabsminister Helge Sander (V) bevilgede efter hårdt pres i sidste uge 30 mio. kr. til forskning i strålingsfaren fra mobilmaster. Beslutningen om at undersøge sundhedsaspekterne nærmere kommer fem år for sent, mener flere kritikere ifølge Berlingske Tidende. Beslutningen om at opsætte masterne blevet taget i 1998, og i den tid har ingen bekymret sig om at skaffe nye danske undersøgelser på området.

Lisbeth Schmidt Jespersen mener da også, at usikkerheden er så stor, at projektet må stilles i bero indtil der kommer en afklaring.

"Der er mange penge i anlægsarbejdet, men det mener jeg, man må se stort på, så længe der er risiko for, at Danmarks fremtid udsættes for en risiko for sygdomme. Vi må simpelthen anlægge et forsigtighedsprincip, hvor tvivlen kommer børnene til gode," siger Lisbeth Schmidt Jespersen, der også efterlyser mere åbenhed i projektet.

"Ingen ved, hvor masterne opsættes, og ingen kan få noget at vide, og det øger usikkerheden," siger hun.

En dansk undersøgelse af mulige risici ved radiobølger fra mobilmaster vil tidligst være færdig om tre-fire år, vurderer Kræftens Bekæmpelse.



Kommuner lukker af. Utrygheden ved en mulig strålingsfare har fået flere kommuner til at stoppe opsætningen af mobilmaster. I blandt andet København, Aalborg, Holbæk, Kalundborg og Glostrup ønsker kommunerne totalt stop for opsætningen, og flere kommuner overvejer at gøre det samme.

Men den praksis er ulovlig, mener videnskabsminister Helge Sander. Kommunerne kan ifølge lovgivningen ikke forbyde mobilmaster med henvisning til en mulig sundhedsfare, men kun hvis opsætningen strider mod byggeregulativer eller planlovgivningen.

Telekommunikationsbranchen, der har 3,8 milliarder kroner i klemme i den nye avancerede 3g-teknologi, vånder sig under modstanden mod mobilmasterne.

"Vi har fået en lærestreg. Vi skal blive bedre til at informere," siger direktøren for telebrancheforeningen, Ib Tolstrup, til Jyllands-Posten.

Sundhedsstyrelsen skriver i en rapport fra juni i år, at der ikke er gennemført undersøgelser, der kan påvise en sammenhæng mellem f.eks. kræft og radiobølger i mobilnet. Men på den anden side kan Sundhedsstyrelsen heller ikke udelukke, at der er en risiko ved stråling fra radiobølger. Det har længe været videnskabeligt dokumenteret, at f.eks. røntgenstråling og radiobølger fra radarer udgør en betydelig risiko for helbredet.

"Og så længe vi ikke kender alle forhold, og så længe de kloge hoveder ikke kan blive enige, skal de master ikke op," siger forretningsudvalgsmedlem Lisbeth Schmidt Jespersen til Børn& Unge.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.