Generation fucked up; En bitch er en dreng uden nosser

Druk, sex og skudsår var temaer i senfirsernes amerikanske gangsterrap. Med en rapper som Niarn er de sexistiske og rå rim nu kommet til Danmark. Niarn bliver hypet i medierne som gangsterrapper, og de unge ser op til ham som sådan. Selv kalder han sig bare ballademager, og han benægter at være sexistisk

Det er ikke en skov af hænder, der vajer foran scenen i Lille Vega i København. Det er fuckfingeren, publikum har stukket i vejret på denne ellers hellige søndag, hvor hiphoppens ellers hårde negle giver en lidt sen støttekoncert for tsunamiofrene i Asien.

"Giv den op for det tsunamishit," lyder det fra scenen, som rapperen Niarn indtager til lyden af politisirener.

"Hvem har sat fucking vand på min scene," råber han øltørstende til et Niarn-tørstende publikum.

Politijagter, ho's og høje promiller har altid været temaer i amerikansk gangsterrap, men først inden for de senere år er det amerikanske fuck-sprog også indtrådt på den danske rapscene.

I senfirsernes USA voksede det rå rapsprog ud af hårdkogte bandemiljøer i storbyernes ghettoer. De sorte rappede om og bandede over deres håbløse situation. Rapgruppen Public Enemy gjorde det med et politisk budskab in mente, mens politisk provokation blev afløst af ren provokation i tekster af gruppen NWA (Niggers With Attitude). Det er det sidstnævnte udtryk, Niarn og andre danske gangsterrappere har overtaget. Jokeren råber møgluder i sin sang "Kvinde din", L.O.C. rapper om dødelige drukture eller om et hurtigt knald med en ho, og Niarn bruger udtryk som kælling og bitch om både drenge og piger og beskriver iøvrigt en rå opvækst i sin hjemby Aalborg, som han i ægte storbystil kalder Dobbelt A.



Bare ballademager. På Niarns plade "Årgang 79" beskriver han et gangsterliv på stoffer og en hverdag med blodige slagsmål, ulovlige biler, villige piger og drukture med hårde homies, som i dag sidder i fængsel eller har karantæne på byens barer. Derfor overrasker det måske, at Niarn ikke er nogen hårdkogt storbygangster, da Børn&Unge møder ham backstage, før han skal på scenen i Lille Vega. Hverken gangsterrapper eller bølle vil han kaldes.

"Jeg er bare en ballademager," siger den 25-årige Niarn, døbt Niels Roos.

Ligesom Jokeren ikke er fra Havnen, men fra Skovleddet i Hillerød, er Niarn heller ikke rigtigt fra Aalborg, men fra forstaden Gug. Niarn synes selv, at hans tekster tegner et ærligt billede af hans liv i det nordjyske, men han griner lidt af den beskrivelse, en gruppe unge fra den lokale ungdomsklub Fri-Stedet på en ny rapplade giver af den fredelige forstad. Sammen med deres rap-pædagog Johnny Hefty rapper de om et ghettomiljø i Gug (Se artiklen "Rap er for de unge").

"Det er overdrevent. Gug er sgu ikke nogen ghetto, men det er sjovt at lege det," siger Niarn, der selv rapper med på pladen.



So og stodder. De unge fra Fri-Stedet finder det blæret at synge på en cd sammen med idolet Niarn, der på P3 og på Boogie Tv bliver hypet som Danmarks nye gangsterrapper. Men det er langt fra alle, der ser med positive øjne på Niarns poesi. Da "Årgang 79" udkom sidste efterår, beskyldte gammelfeminist Hanne-Vibeke Holst Niarn for at lukke "så fucking meget sexistisk og voldsforherligende lort ud, at man skal lydisolere sig for ikke at blive sølet til", som hun skrev i en kronik i Politiken. Niarn afviser blankt beskyldningerne.

"Jeg er ikke sexistisk. I over halvdelen af de tilfælde, hvor man beskylder mig for at være det, fordi jeg siger bitch, er det henvendt til en fyr. I rapmusik er en kælling, ho eller bitch en dreng uden nosser. Man kastrerer så at sige fyren symbolsk ved at kalde ham kælling," siger Niarn.

Men hvad så med de tilfælde, hvor du siger bitch om en kvinde?

"Jeg gør det med et glimt i øjet. Med mindre det er en eller anden kælling, der pisser mig af. Så siger jeg: "Din fucking luder, bitch, so, fuck af med dig". Hun ville sikkert også kalde mig en klam stodder og et stort røvhul, hvis jeg behandlede hende uden respekt," siger Niarn, der ikke tænker på hverken sin mor eller kæreste, når han bruger ord som bitch.



Forbudt. Til gengæld tænker nogle børn på deres pædagog, når de råber bitch på fritidshjemmet, og Børn&Unge skrev i artiklen "Tal for helvede pænt" (Børn&Unge nr. 3/05), at man på Askovsgårdens Fritidshjem i København har forbudt børnene at medbringe deres cd'er med gangsterrap. Pædagogerne mener nemlig, at børnenes rå omgangstone stammer fra rapmusik.

Niarn har spillet sammen med både Jokeren og L.O.C., som er blandt de bandlyste kunstnere på Askovgårdens Fritidshjem. Han mener, at forbuddet har den modsatte effekt.

"Jeg sælger sikkert nogle plader på det, for hvis en plade var forbudt nede i min ungdomsklub, så var det da først, jeg skulle have fat i den. Rapmusik bliver bare meget sejere, når det er forbudt," siger han.

Det er et synspunkt, han deler med Radiodirektøren i DR, den 49-årige Leif Lønsmann. Han vil ikke, som man gør det i amerikanske medier, censurere udtryk som "fuck you" og "bitch".

"Biip-toner er som bikinier. De prætenderer, at de skjuler noget, men i virkeligheden fremhæver de kun det pikante yderligere," siger han.

Niarn påpeger også, at selv hvis pædagoger forbyder rapmusik i børne- og ungdomsinstitutioner, så vil børnene alligevel høre det rå sprog.

"For eksempel i film. Sproget er jo ikke noget, jeg finder på, jeg bruger det bare," siger Niarn, der igen får støtte fra medierne.

"Vi viser bare musikvideoerne," siger 27-årige Huxi Bach, der er redaktør på Boogie Tv.

Han har ingen skrupler over, at børn ned til 10 år lytter til Niarns soundtracks, når de ser Boogie Tv. For eksempel strofer som: "Baby så' det op og stå/ klap dig selv i røven so/Rul den op og la' den gå/la' mig se dig rippe de skrå/Tjek to flex ho/baby oser af sex yo/ Niarn han er altid på/ så ryst den til du ik' ka' gå.

"Sådan taler mange unge. Som tv-program skal vi ikke opdrage på børn. Det må være op til forældrene, om de vil slukke for fjernsynet, og op til vores seere, om de synes, man må kalde en pige bitch," siger Huxi Bach.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.