Frygt for ledermangel

Seks ud af ti institutioner frygter, at det bliver sværere at tiltrække ledere det kommende år. BUPL's Ledersekretariat mener ikke, der er grund til panik. Et generationsskifte er på vej, og nok af unge står klar til at tage over, lyder vurderingen.

Mange ledere i landets daginstitutioner nærmer sig pensionsalderen, og i institutionerne frygter man, at det kan blive vanskeligt at finde deres afløsere. Det viser en undersøgelse lavet af PLS Rambøll Management på foranledning af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Undersøgelsen handler om flaskehalse på arbejdsmarkedet, det vil sige områder, hvor det kan være svært eller umuligt at finde kvalificeret arbejdskraft. Tallene er fra 2003 og viser, at det er blevet lettere end året før at få besat pædagogstillinger. Faktisk er manglen på pædagoger i praksis udryddet, konkluderer PLS Rambøll Management i rapporten.

Til gengæld er de offentlige institutioner inden for ældre- og hjemmeplejen, sygehus-, børne- og undervisningssektoren under ét bekymrede for, om de kan skaffe tilstrækkeligt med ledere til fremtiden.

56 procent mener, at det fremover bliver sværere at rekruttere ledere, mens så godt som ingen tror på, at det bliver lettere.



Generationsskifte på vej. I BUPL's Ledersekretariat maner daglig leder Jørn Kjølseth Møller dog til besindelse. Han tror ikke, at tomme chefstole bliver noget nævneværdigt problem de kommende år. Tallene viser blot, at der er et generationsskifte på vej i institutionerne, lyder hans vurdering.

Jørn Kjølseth Møller henviser til en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening, KL, offentliggjorde i 2002. Den viser, at mere end hver anden leder af børnehaver, vuggestuer eller SFO'er vil forlade deres poster inden 2006. Gennemsnitsalderen blandt lederne var i 2000 46 år, og en ud af 100 var over 60 år.

Men undersøgelsen med titlen "Kampen om lederne" viser også, at yngre pædagoger og souschefer efter alt at dømme er klar til at tage over.

Dels fordi der er flere pædagoger til færre stillinger end tidligere, dels fordi der er næsten lige så mange souschefer på børneområdet, som der i dag er chefer. Souscheferne er generelt yngre end lederne, i gennemsnit 42 år.

"På trods af den forventede afgang er undersøgelsens konklusion klar: Der er ingen grund til panik. Kommunerne skal ikke forvente en stor mangel på ledere," siger Jørn Kjølseth Møller.

Han peger på, at den reelle mangel på ledere i dag er til at overse. Ifølge den nye rapport fra PLS Rambøll Management mangler under en procent af landets godt 6000 daginstitutioner en leder.



Stigende krav. Jørgen Kjølseth mener ligesom KL, at hele ledermangel-diskussionen i bund og grund handler om at gøre lederposterne attraktive for de yngre pædagoger, som kan tage over. Samtidig gælder det om at finde potentielle ledere, der kan leve op til de stigende krav i en institutionsverden i forandring.

"Kommunerne oplever, at det kan være svært at tiltrække ledere med de rette kvalifikationer og erhvervserfaringer. Det skyldes, at der stilles højere og højere krav til institutionslederne på grund af udviklingen i ledelses- og institutionsstrukturen. Lederne skal kunne flere ting - ikke blot pædagogisk ledelse og personaleledelse, men også administrativ (økonomisk) og strategisk ledelse. Samtidig ser vi, at nye ledelsesfunktioner dukker om. Eksempelvis områdeledere, en type stilling der blandt andet rummer et langt større element af strategisk og forvaltningsmæssig ledelse, end vi har set hidtil."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.