Forslag; Luk ungdomsklubberne

Odense Kommune skal spare 73,1 millioner kroner næste år. Venstre og Konservative foreslår at finde nogle af pengene ved at lukke 29 af kommunens 35 ungdomsklubber. "Det er fuldstændig vanvittigt at tænke sådan nogle tanker," siger Leif Knudsen, leder af klubben Ragnarok og byrådsmedlem for Socialdemokraterne

Sparekniven bliver hvæsset i Odense for tiden. I år har kommunen gennemført en sparerunde på 252 millioner, men det har ikke været nok til at få styr på økonomien. Derfor skal der næste år spares yderligere 73,1 millioner kroner for at budgettet til at hænge sammen. Heraf skal Børn- og Ungeforvaltningen finde 36,5 millioner kroner.

Derfor har Venstre og Konservative kastet deres blik på ungdomsklubberne. Odense har 35 af dem, men de to borgerlige partier foreslår at lukke 29 af dem. Så kan man spare 3,9 millioner kroner i 2004. I 2005 vil klublukningen give en yderligere besparelse på 8,2 millioner kroner, når nedskæringen slår fuldt igennem.



Ikke brug for klubber. Kriminalkommissær Per Lydiksen Laursen sidder i Børn- og Ungeudvalget for Venstre. Han står sammen med Det Konservative Folkeparti bag en mindretalsindstilling til byrådet, der foreslår at lukke de fleste ungdomsklubber i kommunen.

Hvorfor vil I lukke 29 ungdomsklubber?

"Vi vil hellere have, at det er skolerne, der ikke står for den store besparelse. Som jeg har set tallene, og vi har med en aldersgruppe at gøre, som for en stor dels vedkommende har andre interesseområder - være hos hinanden eller gå rundt i byen og kigge eller... så det er derfor," siger Per Lydiksen Laursen til Børn&Unge.

Du mener ikke, der er brug for klubberne?

"Nej!" siger Per Lydiksen Laursen og påpeger, at man har friholdt seks klubber i socialt belastede områder, heriblandt klubberne Ragnarok og Pyramiden i Vollsmose og Rising Mini-Klub.

"Men jeg tror ikke, at klubberne som sådan har en indvirkning på kriminalitetsmønstret."

Men klubberne i Odense er blevet beskåret tit og ofte.

"Ja, og kriminaliteten er ikke steget," siger Per Lydiksen Laursen.

Men den burde måske være faldet, for ungdomskriminaliteten er faldende på landsplan. Dels er andelen af lovlydige unge steget fra 25 til 36 procent fra 1989 til 1999 (ifølge undersøgelsen RisikoUngdom, Flemming Balvig, 2001), dels er antallet af unge faldet drastisk i 90'erne - fra 220.000 15-17-årige i 1990 til 165.000 i 1999. Det er et fald på 25 procent.

Samtidig er antallet af straffelovsafgørelser, der vedrører unge, faldende. I 1995 var der 4875 afgørelser, i 1999 var tallet faldet med næsten 1000 afgørelser til 3931 (ifølge Rapport om Ungdomskriminalitet, udgivet af Justitsministeriets ekspertgruppe om ungdomskriminalitet, 2001).

Per Lydiksen Laursen fastholder, at det er nødvendigt at prioritere:

"Når kommunen ikke har styr på økonomien, og vi skal finde nogle penge, så har jeg valgt at sige, at det er vigtigt, at vi har en ordentlig folkeskole, frem for at vi har et klubtilbud for de 14-18-årige. Og der er mange kommuner, der ikke har det klubtilbud. De klarer sig udmærket."

Det er så ikke så store kommuner som jeres.

"Det har ikke noget med det at gøre," siger Per Lydiksen Laursen.

Du kommer ikke til at savne klubberne, hvis de bliver lukket?

"Nej! Jo, hvis jeg havde penge til dem, men det har jeg ikke."



Dybt tåbeligt. Leif Knudsen er leder af Klub Ragnarok i Vollsmose og samtidig medlem af Odense Byråd for Socialdemokraterne. Han tager skarp afstand fra de borgerliges forslag.

"Det er dybt tåbeligt. Det nytter ikke noget, at man smider det forebyggende redskab væk. Hvis klubberne ikke havde ligget i Vollsmose, så havde politiet stået på Herrens mark. Politiet kan ikke løse den opgave alene. Samtidig forstår jeg ikke, at man vil nedlægge de områder, som er forpligtet til at tage hånd om de svageste unge," siger Leif Knudsen, der selv sidder i Kultur- og Socialudvalget.

Han har ikke meget til overs for Per Lydiksen Laursens påstand om, at klubberne ikke virker.

"Man kan påstå alverdens ting, det er jo gratis. Men de virker. Der kommer alle mulige slags i ungdomsklubberne, fra alle sociale lag. Og det er deres styrke. Men hvis man vil lukke dem, så er man sikker på, at alle de, som ikke går i foreningerne, vil gå på gaden i stedet for. Og det er som regel ikke de stærkeste," siger Leif Knudsen.

Han mener ikke, at Venstre og Konservative kommer igennem med deres forslag:

"Vi ikke kan acceptere det. Det er fuldstændig vanvittigt at tænke sådan nogle tanker. Jeg ville aldrig tage fra de svageste," siger Leif Knudsen og understreger, at det ikke kun er de svageste, der kommer i klubberne, men en bredt sammensat gruppe af unge.

Venstre og Konservative sidder tilsammen på 10 pladser af 29 i Odense Byråd. Socialdemokraterne har 14.



Fritidsforvaltningen i Odense Kommune har registreret, at ungdomsklubberne i 2002 havde 3567 medlemmer, svarende til 42 procent af de 14-18-årige i kommunen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.